Καλή Καθαρά Δευτέρα!

ΑΠΟ: tsatsarois - Φεβ• 22•15

lagana aspromaurh

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς, ενώ ταυτόχρονα, για την Ορθόδοξη εκκλησία, είναι και η αρχή, η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ονομάστηκε Καθαρά Δευτέρα, γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά, ενώ εορτάζεται πάντα 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα και είναι ημέρα νηστείας αλλά και αργίας.

Η νηστεία αυτή, που ονομάζεται και Σαρακοστή, διαρκεί όπως λέει και το όνομά της 40 μέρες, όσες δηλαδή ήταν και οι μέρες που νήστεψε ο Χριστός στην έρημο.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη και με τα Κούλουμα, την έξοδο δηλαδή των ανθρώπων στη φύση, για να γιορτάσουν τον ερχομό της Άνοιξης.

Τη μέρα αυτή, η παράδοση θέλει, εκτός από το κλασικό πέταγμα του χαρταετού, την κατανάλωση νηστίσιμων φαγητών όπως λαγάνα, τουρσί, οστρακοειδή, γαρίδες, καλαμάρια και χταπόδια. Επίσης δεν νοείται Καθαρά Δευτέρα και Κούλουμα χωρίς ταραμοσαλάτα. Και βέβαια για γλυκό έχουμε τον παραδοσιακό μακεδονίτικο χαλβά ή χαλβά «του μπακάλη» όπως αλλιώς λέγεται (σκέτο, με αμύγδαλα, με σοκολάτα ή σε άλλες γεύσεις).

Συνταγή Λαγάνας

(από τον Ευτύχη Μπλέτσα)

 Υλικά

500 γρ. αλεύρι Ολικής άλεσης
500 γρ. αλεύρι Κίτρινο για ψωμί (από σκληρό σιτάρι)
300 ml χλιαρό νερό
2 κουταλιές ταχίνι
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά ξερή μαγιά (ή 30γρ. νωπή μαγιά)
200 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση

Ανακατεύεις αλεύρια με μαγιά και ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη. Αφού τα ανακατέψεις καλά ρίχνεις το αλάτι και το ταχίνι σε μία τρυπούλα που θα ανοίξεις στη μέση. Αρχίζεις τώρα να ρίχνεις και το νερό ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα ή με τα χέρια. Αρχίζεις και πλάθεις με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο ζυμάρι. Αλευρώνεις λίγο τη ζύμη για να μην κολλήσει και την βάζεις σε ένα πιάτο. Αφήνεις τη ζύμη για 1-2 ώρες να φουσκώσει. Στη συνέχεια απλώνεις λίγο αλεύρι στον πάγκο και ζυμώνεις λίγο ακόμα το ζυμάρι. Το κόβεις στα 2 ή στα 3 ανάλογα με το πόσες λαγάνες και τί μέγεθος τις θες. Απλώνεις το κάθε ζυμάρι σε σχήμα λαγάνας πάχους 1 εκατοστού. Καλύτερα γίνεται με έναν πλάστη. Κάνεις τρύπες στη λαγάνα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Αλείφεις με λίγο νεράκι για να κολλάει το σουσάμι, και στη συνέχεια ακουμπάς την λαγάνα σε ένα δίσκο ή ταψί με σουσάμι για να γεμίσει.

Βάζεις την λαγάνα σε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήνεις για 15 λεπτά πριν την ψήσεις. Στη συνέχεια βάζεις τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο για 20-22 λεπτά στους 190 βαθμούς. Ανάλογα με το πόσο λεπτή την έχεις φτιάξει, θέλει ανάλογο ψήσιμο. Το τελευταίο πεντάλεπτο βάλτην στο κάτω μέρος του φούρνου αν θες να ξεροψηθεί λίγο παραπάνω από την κάτω πλευρά. (αυτό σε περίπτωση που χρησιμοποιείς στον φούρνο αντιστάσεις).

Βγάζεις, αφήνεις να ξεκουραστούν λίγο και σερβίρεις με ταραμά και ελίτσες!

 Συντάκτριες:

  • Τούσια Θεοδώρα
  • Τσατσαρώνη Ισμήνη

2 Comments

  1. Ο/Η ΄Αννα Βουρλογιάννη λέει:

    Πολύ καλή ιδέα η συνταγή- πρωί-πρωί αύριο αρχίζω ζύμωμα !
    Καλά κούλουμα

  2. Ο/Η `Δημητρα Ε` λέει:

    Καλά πολύ ωραίο!! <3

Σχολιάστε

Top