«Πέταξε τα όνειρά σου στο άπειρο σαν χαρταετό, και δεν ξέρεις τι θα φέρουν πίσω, μια καινούρια ζωή, έναν καινούριο φίλο, μια καινούρια αγάπη ή μια καινούρια χώρα.»
Anais Nin, 1903-1977, Γαλλίδα συγγραφέας
Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Ο χαρταετός κρατιέται από αυτόν που τον πετά μέσω της καλούμπας, ενός λεπτού σχοινιού.
Η Ιστορία του χαρταετού
Η ιστορία του χαρταετού έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα ξεπερνώντας τα 2.400 χρόνια ζωής. Αρχικά, βέβαια, υλικό κατασκευής των χαρταετών δεν υπήρξε το χαρτί, αλλά το ξύλο. Οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και σε τελετουργίες για τον εξορκισμό του κακού. Πίστευαν ότι όσο ψηλότερα ανεβεί ο αετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι.
Ο αυτοκράτορας της Κίνας Γουέν Χσουν έκανε πειράματα πτήσεων με αετούς φτιαγμένους από μπαμπού, χρησιμοποιώντας για επιβάτες τους κρατούμενούς του. Οι τυχεροί που επιζούσαν κέρδιζαν την ελευθερία τους.
Είδη χαρταετού
Οι κάτοικοι της παλαιάς Καστοριάς, Έλληνες, Τούρκοι κι Εβραίοι, κατασκεύαζαν και πετούσαν χαρταετό αρκετές φορές τον χρόνο και όχι όπως γίνεται σήμερα, μόνο την Καθαρά Δευτέρα. Τα είδη των χαρταετών ήταν τα εξής τρία:
1) Ο παλαιότερος: Είχε σχήμα ορθογώνιο και σκελετό με δύο σταυρωτά καλάμια.
2) Ο νεότερος: Ήταν κατασκευασμένος με πολύχρωμες κόλες σιγαρόχαρτου, είχε σκελετό με τρία – τέσσερα διασταυρούμενα καλάμια, και σχήμα εξαγωνικό ή πολυγωνικό. Διέθετε «ζιγκί» και παλάντζα. Από το «ζιγκί» δενόταν ο σπάγκος της ανυψώσεως και από την παλάντζα η πολύχρωμη ουρά του αετού.
3) Ο «ουβρέικος»: Αυτός γινόταν από ένα απλό κομμάτι χαρτιού (κόλα ή εφημερίδα), είχε για ουρά μία χάρτινη λουρίδα και ανυψωνόταν με κλωστή.
Φεστιβάλ χαρταετού
Στην Κίνα , κάθε χρόνο τον μήνα Απρίλιο γίνεται το κορυφαίο φεστιβάλ χαρταετών.
Εκατοντάδες χαρταετοί όλων των χρωμάτων και των σχημάτων διαγωνίζονται στο ετήσιο αυτό φεστιβάλ που θεωρείται το πιο δημοφιλές στο είδος του, αφού έχει ιστορία 30 χρόνων.
Τρομακτικοί δράκοι, υπέροχα άλογα, αγαπημένες φιγούρες κινουμένων σχεδίων, ανατριχιαστικές αράχνες, τεράστια χταπόδια, αλλόκοτα σχέδια και απίθανα χρώματα, συνθέτουν ένα υπέροχο παζλ μαγείας και φαντασίας.
Τεχνική πετάγματος του χαρταετού
Για να πετάξει σωστά ο χαρταετός, χρειάζεται καλό ζύγισμα. Τα ζύγια πρέπει να είναι φτιαγμένα έτσι ώστε ο χαρταετός να πετά με μια ορισμένη γωνία στο ρεύμα του αέρα. Έτσι, ο αέρας που κινείται κάτω από το χαρταετό έχει μεγαλύτερη πίεση από τον αέρα που κινείται πάνω του, κάνοντας τον έτσι να ανεβαίνει με ταχύτητα στον ουρανό.
Αυτό αποδεικνύει και η θεωρία του φυσικού Μπερνούλι (1700-1782), που αναφέρει ότι, όταν ο αέρας κινείται με μικρή ταχύτητα γύρω από ένα σώμα, έχει μεγάλη δύναμη, όταν όμως κινείται με μεγάλη ταχύτητα, έχει μικρή δύναμη.
Προσέξτε όμως, αν φτιάξετε τον αετό σας να πετά με πολύ μεγάλη γωνία, τότε μάλλον δεν θα μπορέσει να ανέβει ποτέ στον ουρανό, γιατί ο νόμος του Μπερνούλι θα λειτουργήσει αντίστροφα.
Ο Ντάνιελ Μπερνούλι (1700-1782)
Συντάκτριες:
- Πρίφτη Μαρία
- Σωτηρίου Κατερίνα
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο ! Μπράβο κορίτσια.
πολυ καλο