Viva Venezia

ΑΠΟ: kollatosni - Φεβ• 23•15

venezia-1

Η χρήση της μάσκας αλλάζει ανά τους αιώνες από την απόρροια διάφορων κοινωνικών συνθηκών. Αρχικά τη Βενετσιάνικη μάσκα την χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι, για να κρύβουν το πρόσωπο τους, όταν επρόκειτο να παρανομήσουν, να συμμετάσχουν για παράδειγμα σε  τυχερά παιχνίδια και χορούς, να δημιουργήσουν παράνομες σχέσεις ή ακόμα και να κάνουν πολιτικά σκάνδαλα, οπότε και δεν ήθελαν να φαίνεται η ταυτότητα τους. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι βενετσιάνικες μάσκες φοριούνταν στην πόλη της Βενετίας, από τον Μεσαίωνα, τον 12ο και 13ο αιώνα. Η μάσκα ήταν σύμβολο ελευθερίας, καθώς συμβόλιζε την καταπάτηση των νόμων. Η ανωνυμία της μάσκας διευκόλυνε τους ευγενείς να κινούνται ελεύθερα στον κόσμο των απλών πολιτών, της κατώτερης τάξης, κι ευνόησε την ανάπτυξη ενός αυτοσχέδιου θεάτρου, της commedia dell’arte. Αργότερα με νόμο απαγορεύτηκε η κατάχρηση της μάσκας και οι χυδαίες φορεσιές.

venezia-2 Το 1778 το Καρναβάλι επέστρεψε για να παραμείνει, αλλά με ένα νέο ρόλο, δηλαδή ως καλλιτεχνική και δημιουργική έκφραση, που κάθε χρόνο πρωταγωνιστεί στην εκπληκτική πλατεία San Marco. Οι βενετσιάνικες μάσκες κατασκευάζονταν από από δέρμα, papier mache, πορσελάνη ή εφαρμοζόταν μια πρωτότυπη τεχνική από γυαλί. Αρχικά ήταν μάλλον απλές στο σχέδιο και τη διακόσμηση, ενώ αργότερα ζωγραφιζόταν στο χέρι και διακοσμούνται με φυσικά φτερά, πολύτιμα μέταλλα και λίθους. Οι πιο γνωστές μάσκες ήταν οι 1) Colombina 2) Bauta 3) Μάσκα-γιατρός ( «Medico della Peste ). Οι γυναίκες φορούσαν συνήθως Moretta, Larva ή Volto, Zanni.

Η Βενετία μία χώρα που μαγεύει με τα υδάτινα κανάλια,την αρχοντική ομορφιά, αμέτρητες γέφυρες και μια ρομαντική ατμόσφαιρα που μας πάει πίσω στην… Αναγέννηση.Φυσικά όμως είναι γνωστή για το καρναβάλι της. Το καρναβάλι  συνδέεται απόλυτα με τις βενετσιάνικες μάσκες. Η Βενετία κάθε χρόνο δέχεται περίπου 3 εκατ. επισκέπτες για το καρναβάλι, στο οποίο συμμετέχει όλη η πόλη, καθώς επλέκονται και μεγάλοι χορηγοί, τηλεοπτικά δίκτυα, και το παρακολουθούν πλήθη ατόμων από όλο τον κόσμο. Όσοι συμμετέχουν είναι ντυμένοι με πανέμορφες παραδοσιακές φορεσιές ή με κουστούμια  περίτεχνια και εντυπωσιακά και φυσικά φορούν τις κλασικές βενετσιάνικες μάσκες.
 venezia-3

Εκείνες τις μέρες οι δρόμοι της Βενετίας είναι γεμάτοι μουσική, ο κόσμος χορεύει ξέγνοιαστα στους δρόμους, ενώ η ατμόσφαιρα είναι απίστευτα μαγευτική και γιορτινή. Το καρναβάλι διαρκεί 10 μέρες και μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις είναι ο διαγωνισμός για το «la maschera piu bella» (΄΄την ωραιότερη μάσκα΄΄), οπότε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Καρναβαλιού μια διεθνής επιτροπή ενδυματολόγων και σχεδιαστών μόδας γνωμοδοτεί σχετικά.

venezia-4

Φίλοι μου, ας αναλογιστούμε: Μια μασκαράτα δεν είναι και η ίδια η ζωή; Πολλές φορές, κι ας μην είναι καρναβάλι, φοράμε τη μάσκα μας και προσποιούμαστε ότι είμαστε άλλοι. Άλλοτε, λοιπόν, νιώθουμε προστατευμένοι πίσω από την ανωνυμία μας κι άλλοτε επιδιώκουμε, χωρίς μάσκα, να είμαστε εμείς, πιο γνήσιοι και πιο αληθινοί. Το θέμα είναι να μην είμαστε μόνιμα μασκαράδες, γιατί τότε η ζωή μας γίνεται, σύμφωνα με τον Καβάφη, «σα μια ξένη φορτική….».

 venezia-5

 ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ:

  • Μαντζαβίνου Αφροδίτη
  • Πλακαρού Άννα
  • Ποδάρα Νάσια
  • Σκιαθίτη Ελένη
  • Σκουτίδα  Ευρυδίκη
  • Τσιτλακίδου Μάγδα

Σχολιάστε

Top