O ΒΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΑΠΟ: siakavarat - Μαρ• 24•15

-Στις 21 Απριλίου 1941, μετά από συνεχείς βομβαρδισμούς, έγινε η κατάληψη της Βόλου. Από κει κι έπειτα ακολούθησαν η  πείνα,  τα συσσίτια, η μαύρη αγορά και η  λογοκρισία, με άλλα λόγια ήρθε η κατοχή.

  • Η γνωστή ως Κίτρινη Αποθήκη  χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως κρατητήριο και τόπος βασανιστηρίων, ενώ εκτελέσεις γίνονταν και σε δημόσιους  χώρους, πολύ συχνά στη σημερινή πλατεία Ελευθερίας.
  • Παράλληλα, στο Βόλο λειτουργούν ακόμη 2 κολαστήρια:

Οι Φυλακές Αλεξάνδρας (στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας με Σπυρίδη )και

Οι Φυλακές Ιωσαφάτ (στη γωνία Παγασών και  Παπαδιαμάντη) .

Οι παρακάτω  φωτογραφίες εικονίζουν κρατούμενους  στις φυλακές της Αλεξάνδρας (από το φωτογραφικό αρχείο Ζημέρη):

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡ

  • Στη διάρκεια της  κατοχής, οι Θεσσαλοί στην πλειονότητά τους οργανώθηκαν στο ΕΑΜ και προέβαλαν μαζική αντίσταση στο γερμανικό στρατό κατοχής. Το 54ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με έδρα την Άνω Κερασιά Πηλίου, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αντίσταση. Σ’ αυτό το μικρό χωριό του Πηλίου βρισκόταν και η έδρα του παράνομου τυπογραφείου, που εξέδιδε την εφημερίδα «Αναγέννηση».

Σήμερα προς τιμή της δράσης του 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, δόθηκε το όνομά του σε γνωστή οδό της πόλης του Βόλου.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι στις τάξεις του ΕΛΑΣ συμμετείχαν και πολλοί Γερμανοί αντιφασίστες. Στο Βόλο μάλιστα συγκροτήθηκε μια αμιγώς γερμανική εκατονταρχία. Εδώ, όπως και σε πολλές άλλες ελληνικές πόλεις,  σημειώθηκαν συγκρούσεις τους με Γερμανούς στρατιώτες που υποχωρούσαν, καθώς και με Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών αργότερα.

Γνωρίζουμε ότι περίπου χίλιοι Γερμανοί στρατιώτες αυτομόλησαν στον ΕΛΑΣ. Ακόμη, 200 που επιχείρησαν να αυτομολήσουν,  τουφεκίστηκαν από τη Βέρμαχτ ή από τα SS.  Στα θύματα των Ναζί πρέπει αν συμπεριληφθούν κι όσοι εκτελέστηκαν συνοπτικά κι εν κρυπτώ  στη διάρκεια της Κατοχής είτε από Γερμανούς είτε από Έλληνες συνεργάτες τους.

Στελέχη της αντιφασιστικής επιτροπής Ελεύθερη Γερμανία (ΑΕΕΓ)  με αντάρτες του ΕΛΑΣ έξω από το Βόλο, Αύγουστος 1944

Στελέχη της αντιφασιστικής επιτροπής Ελεύθερη Γερμανία (ΑΕΕΓ) με αντάρτες του ΕΛΑΣ έξω από το Βόλο, Αύγουστος 1944

 

  • Στη διασταύρωση των οδών Γ. Καρτάλη (τότε Γαλλίας) 53 με Μεταμορφώσεως  για πρώτη φορά το ΄42 άρχισε να λειτουργεί το παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ Βόλου, στο οποίο εκδίδεται η εφημερίδα με το όνομα  » ΕΑΜ » . Την άνοιξη του ΄44 το τυπογραφείο μεταφέρεται στη Σουρβιά του χωριού Κερασιά. Η είσοδος στο τυπογραφείο γίνεται από την οδό Μεταμορφώσεως,  όπου υπήρχε μια υπόγεια ταβέρνα. typografioΜε ένα σύρμα στο ύψος του δρόμου ειδοποιούνταν όσοι εργάζονταν στο υπόγειο να σταματήσουν, για να μην ακούγεται ο θόρυβος της μηχανής, όταν περνούσαν οι εχθρικές περίπολοι.  Το τυπογραφείο αυτό βρισκόταν πολύ κοντά στο Ιταλικό προξενείο. Από ότι θυμάται ο ιδιοκτήτης αυτού του ιστορικού σπιτιού κ. Παπαδαυϊδ «…. Μια μέρα ένας ποδηλάτης πήγε να πάρει υλικά, όπως εφημερίδες και προκηρύξεις, από το παράνομο τυπογραφείο. Όμως η τσάντα στην οποία είχε τις προκηρύξεις έπεσε κάτω και σκορπίστηκαν. Τότε περαστικοί μαζεύτηκαν γύρω-γύρω, για να κρύψουν το παράνομο υλικό, μέχρι ο υπεύθυνος μεταφορέας να μαζέψει όλα αυτά που είχαν πέσει. Όταν τα τακτοποίησε και ξεκίνησε προς  άγνωστη κατεύθυνση, όπου λογικά θα γινόταν η διανομή, ο κόσμος διαλύθηκε και κανένας δεν κατάλαβε τίποτα».
Το σπίτι, ακατοίκητο σήμερα, διατηρείται, όπως ήταν στα χρόνια της Κατοχής.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ:

  • Σκουτίδα Ευρυδίκη
  • Σκιαθίτη Ελένη
  • Πλακαρού Άννα -Γεωργία
  • Μαντζαβίνου Αφροδίτη
  • Γαλέα Μαρίνα

2 Comments

  1. Ο/Η ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΜΑΡΙΑ λέει:

    Μπράβο! Μπράβο κορίτσια!!

  2. Ο/Η Ξανθούλα Σωτηράκη λέει:

    Πολύ κατατοπιστικό, μπράβο σας!!

Σχολιάστε

Top