Ο Δήμος του Κάτω Νευροκοπίου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, είναι μία ιδιαίτερα όμορφη ακριτική γωνιά της χώρας μας, όπου οι κάτοικοί του καταφέρνουν στο πέρασμα του χρόνου να διατηρούν την ομορφιά του τοπίου,τις παραδόσεις και την ήσυχη καθημερινή ζωή της επαρχίας.
Καταλαμβάνει συνολική έκταση 872 τ.χλμ. και είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Ελλάδας. Έχει συνολικό πληθυσμό 7.860 κατοίκους (απογρ. 2011) κι έδρα του είναι το Κάτω Νευροκόπι.
Είναι η περιοχή της Ελλάδας όπου σημειώνονται συνήθως οι χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες.
Το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου, στους πρόποδες του Φαλακρού όρους, θα μπορούσε, δίχως υπερβολή, να χαρακτηρισθεί ολόκληρο ως «μνημείο της Φύσης» , καθώς βρίσκεται κυριολεκτικά περικυκλωμένο από μεγάλους ορεινούς σχηματισμούς με πλούσια χλωρίδα, και πολλές από τις τοποθεσίες του δεν είναι εύκολα προσβάσιμες, με αποτέλεσμα να διατηρούν στο χρόνο την αγνότητά τους.
Το Νευροκόπι φημίζεται για την περιζήτητη πατάτα του, της οποίας η καλλιέργεια αρχίζει στο λεκανοπέδιο στα μέσα του 1920.
Από την περιοχή του Νευροκοπίου κατάγονταν πολλοί επιφανείς αγιογράφοι του 19ου αιώνα, οι οποίοι αγιογράφησαν τις εκκλησίες της περιοχής, όπως τον περίφημο μεταβυζαντινό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λιβαδάκι.
Οι κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν στους αγώνες για τη Μακεδονία κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα.
Τα Δίκαια είναι ένας οικισμός που ανήκει στο νομό του Έβρου και στον Δήμο Ορεστιάδας, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Το χωριό βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βόρεια της Ορεστιάδας, δίπλα στο Έβρο και μάλιστα συχνά κινδυνεύει από την υπερχείλιση του ποταμού. Χτισμένο σε υψόμετρο 60 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει πληθυσμό 797 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό. Οι βροχές και τα χιόνια είναι συχνά φαινόμενα, ενώ οι χειμώνες χαρακτηρίζονται δριμείς.
Πρόκειται για μικρό και πανέμορφο οικισμό, που μαγεύει κάθε επισκέπτη με τις φυσικές του ομορφιές, τα παρθένα τοπία, τα παραδοσιακά του φαγητά και τις ποικίλες τοπιικές πολιτιστικές δραστηριότητες.
Οι Οθωνοί είναι ελληνικό νησί και βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο της Ελλάδας. Είναι το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά που βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας και ανήκουν στα Ιόνια νησιά. Οι Οθωνοί έχουν έκταση 10,8 τετρ. χιλιόμετρα και απέχουν 7,5 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα. Το όνομα του νησιού προέρχεται από την αρχαία λέξη Οθρωνός αλλά και Θορωνός. Άλλες γνωστές ονομασίες είναι το Φιδονήσι (λόγω των πολλών φιδιών). Υπάρχουν επίσης και οι απόψεις ότι προήλθε από τον πρώτο κάτοικο του νησιού, τον Όθωνα, χωρίς όμως να είναι τεκμηριωμένες.
Έχει έκταση μόλις 10,8 τ. χιλ και χαρακτηρίζεται ως επίγειος παράδεισος, λόγω της φυσικής του ομορφιάς, των ήρεμων ρυθμών ζωής του και του καταδυτικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, εξαιτίας της γεωμορφολογίας του βυθού του και των πολλών σπηλιών του. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε ο αγαπημένος προορισμός του Ζακ -Υβ Κουστώ, που συχνά κατέπλεε εκεί με το σκάφος του «Καλυψώ».
Το Καστελλόριζο ή Μεγίστη ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και είναι το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Το νησί απέχει 1,25 ναυτικά μίλια από τις νοτιοδυτικές τουρκικές ακτές. Έχει έκταση 9,1 τετρ.χλμ., και πληθυσμό 406 κατοίκων. Συνοδεύεται από μια μεγάλη ναυτική παράδοση, με έντονα τα σημάδια της ναυτικής και εμπορικής ανάπτυξης που κάποτε γνώρισε.
Ο μοναδικός οικισμός του νησιού, το ομώνυμο Καστελλόριζο, βρίσκεται γύρω από το φυσικό λιμάνι. Στον οικισμό υπάρχουν πολλά παλιά αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ερημώσει. Παραλίες δεν έχει, μόνο βαθιά και καθαρά νερά για βουτιές.
H Μεγίστη πήρε το όνομα Καστελόριζο εξαιτίας των κόκκινων βράχων του λόφου όπου είναι κτισμένο το Κάστρο των Ιπποτών ή αλλιώς Καστέλο Ρόσο. Εντυπωσιακής ομορφιάς είναι η Γαλάζια Σπηλιά , γνωστότερη με τ’ όνομα «Φώκιαλη», από τις φώκιες που κατοικούν μέσα. Παράλληλα είναι το μεγαλύτερο από τα ενάλια σπήλαια της Ελλάδας και γνωστό παγκοσμίως για τον πλούσιο σταλακτικό στολισμό που διαθέτει.
Η Γαύδος, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, βρίσκεται σε απόσταση 22 ναυτικών μιλίων από τη Χώρα Σφακίων και 170 μίλια από το Τομπρούκ της Λιβύης κι εκτείνεται σε 30 τ.χιλ. Διαθέτει λιγοστούς γραφικούς οικισμούς και τα πέτρινα μετόχια του μαρτυρούν εποχές ακμής και κατοίκησης.
Πρόκειται για ψαρότοπο με λιγοστούς κατοίκους, που βλέπουν με χαρά το νησί τους να κατακλύζεται το καλοκαίρι από επισκέπτες. Έχει άγρια ομορφιά, πεντακάθαρα νερά, μαγεμένα ηλιοβασιλέματα κι αποτελεί καταφύγιο για απειλούμενα είδη φώκιας και την careta-careta.
Η Κόνιτσα (ή Κόνιτα στα βλάχικα) είναι κωμόπολη και έδρα του Δήμου Κόνιτσας της Ηπείρου 64 χιλιόμετρα βόρεια των Ιωαννίνων και κοντά στα Αλβανικά σύνορα. Κείται αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, της οροσειράς της Πίνδου, με θέα την πεδιάδα της Κόνιτσας, όπου ο ποταμός Αώος συναντιέται με τον ποταμό Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο. Η Κόνιτσα είναι περιφερειακό κέντρο για πολλά μικρά χωριά της Πίνδου. Αποτελεί καλό σημείο αφετηρίας για τους τουρίστες που επιθυμούν να εξερευνήσουν τα βουνά της Πίνδου ή που θέλουν να κάνουν δραστηριότητες βουνού. Άλλες περιοχές ενδιαφέροντος εκεί κοντά είναι: ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, τα ιαματικά λουτρά των Καβασίλων και του Αμαράντου και τα Ζαγοροχώρια.
ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ:
- Ακριβοπούλου Κατερίνα
- Μαντζαβίνου Αφροδίτη
- Κασλάς Μάριος
- Κυρμιζή Κων/να
Πολύ καλό το άρθρο σας, παιδιά!! Μας προετοιμάζει για το καλοκαίρι!