To τραπέζι του Ευαγγελισμού

ΑΠΟ: tsatsarois - Μαρ• 24•15

25η Μαρτίου!  Μεγάλη Εθνική επέτειος, μεγάλη θρησκευτική γιορτή και- φυσικά- άλλη μια αφορμή για να μαζευτεί όλη η οικογένεια μαζί.

Μόλις τα παιδιά τελειώσουν την παρέλαση, όλοι γυρίζουν στο σπίτι για το παραδοσιακό τραπέζι της ημέρας με κύριο πιάτο το μπακαλιάρο- σκορδαλιά, σαλάτα μαρούλι κι επιδόρπιο χαλβά σιμιγδαλένιο.

 Μπακαλιάρος παστός τηγανιτός (4- 5 μερίδες) – Σκορδαλιά με ψωμί

Επιλογή από τις «Συνταγές της μαμάς Κατίνας»

 

 -Υλικά για τον μπακαλιάρο
1 κιλό μπακαλιάρος παστός
Λάδι για το τηγάνισμα
Για τον χυλό:  3 αυγά, 3-4 κ. σ. νερό, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλάτι- πιπέρι

 -Εκτέλεση
Βγάλε την πέτσα του μπακαλιάρου, κοψ’ τον σε κομμάτια και βύθισέ τον εντελώς σ’ ένα μπολ με νερό.  Άφησέ τον για περίπου 20 ώρες για να φουσκώσει και να ξαλμυρίσει.  Σ’ αυτό το διάστημα, άλλαξε μερικές φορές το νερό.

Μόλις βγάλεις τα κομμάτια του μπακαλιάρου απ’ το νερό, αφαίρεσε τα κόκκαλα και άφησέ τα να στραγγίσουν καλά.

Ξεκίνα να ετοιμάζεις τον χυλό.  Χτύπησε ελαφρά τα αυγά με το νερό, ρίξε λίγο αλάτι, πιπέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί, για να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Βούτα τα κομμάτια του μπακαλιάρου στον χυλό και τηγάνισέ τα σε καυτό λάδι.

 -Υλικά για τη σκορδαλιά
6- 7 φέτες ψωμί ξερό, χωρίς κόρα
5- 6 σκελίδες σκόρδο
½ κούπα λάδι
¼ κούπας ξύδι
Λίγο πιπέρι άσπρο
¼ κ. γλ. Αλάτι

 -Εκτέλεση
Μούσκεψε το ψωμί σε λίγο νερό και στιψ’ το στις παλάμες σου, για να φύγει το πολύ νερό.  Πάτα το σκόρδο με λίγο αλάτι μέσα στο γουδί, για να λιώσει.

Ρίξε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτύπησε το μείγμα για μερικά δευτερόλεπτα.  Σταμάτα το μπλέντερ, ανακάτεψε το μείγμα με μια κουτάλα, καθαρίζοντας καλά τα τοιχώματα και χτύπα ξανά.  Πρόσεξε, μην το παραχτυπήσεις, γιατί θα κόψει.

Πολύχρωμη Μαρουλοσαλάτα

 

-Υλικά
½ κιλό μαρούλι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κ. σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι καλαμπόκι κονσέρβα
1 φλιτζάνι κόκκινα φασόλια κονσέρβα
4 κ. σ. λάδι
3 κ. σ. ξύδι ή λεμόνι
Αλάτι

-Εκτέλεση
Πλύνε πολύ καλά τα μαρούλια και ψιλόκοψέ τα.  Ριξ’ τα σ’ ένα μπολ και, αφού προσθέσεις τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τη ντομάτα, το καλαμπόκι και τα φασόλια, ανακάτεψε πολύ καλά.

Σ’ ένα βαζάκι που να κλείνει καλά, ανακάτεψε το λάδι με το ξύδι ή το λεμόνι και το αλάτι.   Πρόσεξε, να περιχύσεις τη σαλάτα σου με τη σως, τη στιγμή που θα τη σερβίρεις.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

 

 -Υλικά
1 ποτήρι του νερού λάδι
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
3 ποτήρια του νερού σιμιγδάλι χοντρό
4 ποτήρια του νερού νερό
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα

 Εκτέλεση
Βάλε το λάδι στην κατσαρόλα, να κάψει.  Ρίξε το σιμιγδάλι και ανακάτευε μέχρι να πάρει αρκετά σκούρο χρώμα.  Βάλε τη ζάχαρη και το νερό σ’ ένα μπολ και ανακάτεψε.  Ρίξε το μείγμα στο σιμιγδάλι και συνέχισε ν’ ανακατεύεις μέχρι να πιει το σιρόπι και να πήξει.  Στο τέλος ρίχνεις τα καρύδια, βάζεις το μείγμα σε μια φόρμα και αφήνεις να κρυώσει καλά.

Συντάκτριες:

  • Πρίφτι Μαρία
  • Τούσια Θεοδώρα
  • Τσατσαρώνη Ισμήνη

2 Comments

  1. Ο/Η ΄Αννα Βουρλογιάννη λέει:

    Πολύ ωραίες προτάσεις κορίτσια !

  2. Ο/Η tyrogiannis nikolaos λέει:

    μας ανοιξατε την ορεξη

Σχολιάστε

Top