Ο Εορτασμός του Πάσχα ανά την Ελλάδα

ΑΠΟ: kollatosni - Απρ• 23•15

Πάσχα στην Κέρκυρα

images[3]Το πρωί του Μ. Σαββάτου μετά την Ακολουθία χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν οι μπότηδες (πήλινα κανάτια) γεμάτα με νερό για να κάνουν μεγαλύτερο θόρυβο. Το έθιμο αυτό,  συνδέεται με το Ευαγγελικό χορίο «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως». Το έθιμο αυτό το οικειοποιήθηκαν οι Κερκυραίοι για τη γιορτή του Πάσχα από τους Ενετούς, οι οποίοι συνήθιζαν να πετούν στους δρόμους  παλιά σκεύη τους, ώστε ο νέος χρόνος να τους φέρει και νέα αντικείμενα.  Μια άλλη εκδοχή δίνει στο έθιμο ειδωλολατρική προέλευση. Το Πάσχα βρίσκεται στην αρχή της νέας βλαστικής χρονιάς, καθώς η φύση ξυπνάει από το χειμερινό λήθαργο και οι καρποί συλλέγονται σε νέα δοχεία, ενώ τα παλιά πετιούνται. Μετά το σπάσιμο των κανατιών οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας το αλέγρο μαρς «Μην φοβάστε Γραικοί».

by2fezl73u13961814936a5jxrpueh[1]

 

Παναγία Ξενιά

Κάθε χρόνο στην Παναγία Ξενιά συγκεντρώνεται πλήθος πιστών όχι μόνο από την Μαγνησία αλλά και από όλη την Ελλάδα και με κατάνυξη παρακολουθεί τις άγιες μέρες του Πάσχα τις ακολουθίες.  Κάθε χρόνο, τη Μεγάλη Παρασκευή στο λόφο του Γολγοθά, που βρίσκεται δίπλα από το μοναστήρι, πραγματοποιείται η τελετή της αποκαθήλωσης του Κυρίου, γεγονός μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.

 

Έθιμο Ανάστασης στο Καστελλόριζο

 

Πάσχα στην  Όλυμπο Καρπάθου

 

Ανάσταση στη Σύρο

 

Ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου

xios2Ο Βροντάδος είναι παραλιακή κωμόπολη που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού της Χίου. Είναι γνωστός παγκοσμίως για το πασχαλινό έθιμο του ρουκετοπόλεμου, ενός εθίμου που έχει τις ρίζες του την εποχή της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με αυτό, το βράδυ της Ανάστασης χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα σε δυο εκκλησίες της πόλης, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

  • Ευρυδίκη Σκουτίδα
  • Ελένη Σκιαθίτη
  • Αφροδίτη Μαντζαβίνου
  • Μάριος Κασλάς
  • Κοζανίτη Λίνα

Σχολιάστε

Top