Φιλαναγνωσία

ΑΠΟ: Χριστοφορίδης Χρήστος - Απρ• 23•15

Οι μαθητές του τμήματος Α1 του γυμνασίου μας στη διάρκεια της χρονιάς διάβασαν, δύο σημαντικά έργα της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας. Την «Αιολική γη» και τη «Γαλήνη»  Από αυτά τα δύο βιβλία έγραψαν περιλήψεις, συγκέντρωσαν πληροφορίες για την ζωή και το έργο του μεγάλου νεοέλληνα λογοτέχνη, επεξεργάστηκαν σκηνές, αναφέρθηκαν και γνώρισαν τα γεγονότα του μικρασιατικού πολέμου και σας παρουσιάζουν τον συγγραφέα και μια περίληψη των έργων του.

βενεζηςΟ Ηλίας Βενέζης ( το πραγματικό του όνομα Ηλίας Μέλος) γεννήθηκε το 1904 στο Αϊβαλί  της Μικράς Ασίας και πέθανε το 1973 στην Αθήνα. Κατά τον Μικρασιατικό πόλεμο, αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους και στάλθηκε στα τάγματα εργασίας ως το 1923. Τα σημαντικότερα έργα του είναι η «Γαλήνη» για το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, η «Αιολική γη» και το «Νούμερο 31328». Ήταν μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών

 Αιολική γη

αιολικη_γηΣτο μυθιστόρημα Αιολική γη, ο συγγραφέας  περιγράφει  με εξαιρετικό τρόπο τις αναμνήσεις της παιδικής του  ηλικίας μιας παρέας παιδιών, στο κτήμα του παππού, στα Κιμεντένια, λίγο πριν τη μεγάλη καταστροφή και τον οδυνηρό ξεριζωμό. Τα ξέγνοιαστα χρόνια τελειώνουν και όλη η οικογένεια αποχωρεί, πρόσφυγες στην Ελλάδα, για να ξεφύγει  από τις αγριότητες  των Τούρκων.

 

Γαλήνη

γαληνηΣτη  Γαλήνη, ο Βενέζης αναφέρεται στη δύσκολη επιβίωση των προσφύγων της Μ. Ασίας στη  νέα  τους πατρίδα. Στο έργο του μέσα από τη διαδρομή των σχέσεων δύο οικογενειών, μιας ντόπιων και μιας προσφύγων, ξετυλίγονται η ξενοφοβία, ο ανταγωνισμός, η  διαφορετική νοοτροπία, η εχθρότητα, αλλά και ένας αγώνας και μια επιμονή για επιβίωση.

Συντάκτες:

  • Αλπάκης Νίκος
  • Γιαννουλάκης Ηλίας

Σχολιάστε

Top