ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΠΟ: apostioan - Απρ• 23•15

 tech1Η Βιομηχανική Επανάσταση ήταν μια ιστορική περίοδος (18ος-19ος αι.) που οδήγησε σε ραγδαίες μεταβολές και ανακατατάξεις όχι μόνο τεχνικές και οικονομικές αλλά και κοινωνικές και πνευματικές. Αυτοματοποίηση, εργοστάσια, κεφάλαιο, εργατικό δυναμικό, πρώτη ύλη, τεχνολογικές καινοτομίες, εισαγωγές-εξαγωγές, παραγωγή, μηχανές, τηλέφωνο, αεροπλάνο…φτάσαμε στο σήμερα, σε μια εποχή τεχνολογικής έκρηξης.

220415-1314

Το μάθημα της τεχνολογίας ανήκει σε μια νέα εκπαιδευτική φιλοσοφία που στόχο έχει να γνωρίσουν οι μαθητές-μελλοντικοί πολίτες το τεχνολογικό περιβάλλον στο οποίο ζουν, μέσα από την καθημερινότητα (συγκοινωνίες, μεταφορές, προώθηση προϊόντων κ.α) και να εξοικειωθούν με την τεχνολογική έρευνα, βασικό στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης και εξέλιξης της κοινωνίας. Οι μαθητές καλλιεργούν πρακτικές ικανότητες, κατασκευάζοντας διάφορα αντικείμενα, και συγκεντρώνοντας πληροφορίες για ποικίλα τεχνολογικά θέματα, και αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις που σχετίζονται άμεσα με τη χρήση Η/Υ και του διαδικτύου.

220415-1314(002)Η τεχνολογική εκπαίδευση αφορά όλους τους μαθητές ανεξάρτητα από τις μελλοντικές επαγγελματικές επιλογές τους. Εκτός από τις γνώσεις για τη δομή της βιομηχανίας, οι μαθητές της Β´ γυμνασίου, μέσω της ομαδικής εργασίας, της έρευνας και του πειραματισμού, οργανώνουν το σχολικό εργαστήριό τους όσο πιο ρεαλιστικά μπορούν με καθοδηγητή τον καθηγητή τους.

220415-1314(001)Το εργαστήριό μας είναι εξοπλισμένο με ποικίλα εργαλεία και υλικά, όπως επίσης και με Η/Υ και projector, όπου ο καθηγητής μπορεί να κάνει προβολές σχετικές με το αντικείμενο μελέτης της κάθε ομάδας. Στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας αναλαμβάνουν να εκτελέσουν ρόλους (π.χ διευθυντής μάρκετινγκ, προσωπικού, παραγωγής…) και τέλος να παρουσιάσουν γραπτή εργασία και ομοίωμα (μακέτα) στην τάξη.

Συμπερασματικά, η τεχνολογική εκπαίδευση στο σχολείο αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της γενικής εκπαίδευσης, ειδικά στην εποχή που διανύουμε.

Συντάκτρια:

  • Μαγδαληνή Τσιτλακίδου- Τμήμα Β4

Φωτογραφίες:

  • Ιωάννα Αποστολοπούλου-Τμήμα Β1

Σχολιάστε

Top