Χρωστική ουσία και θρεπτική αξία των τροφίμων

ΑΠΟ: iopiperkou - Απρ• 23•15

Επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι το χρώμα των τροφίμων δεν είναι τυχαίο.

Σχετίζεται άμεσα με τη θρεπτική αξία των τροφίμων.

Έτσι: 

Κόκκινο χρώμα

ροδι

  images5H3U0G6O

Τα κόκκινα τρόφιμα περιέχουν λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι μια σπουδαία αντιοξειδωτική ουσία που προφυλάσσει τον οργανισμό από τον καρκίνο.  

Πράσινο χρώμα

  images2PN0X4GZ imagesS9D6GK5V

Τα πράσινα τρόφιμα, είναι πράσινα, λόγω της χρωστικής χλωροφύλλης που περιέχουν. Περιέχουν όμως και την ινδόλη που είναι αντιοξειδωτική ουσία, ασπίδα προστασίας του οργανισμού από τον καρκίνο.

Πορτοκαλοκίτρινο χρώμα

  imagesB2Z8T3XDimages0J3OSD7Y

Στις τροφές αυτού του χρώματος υπάρχουν τα καροτένια (προβιταμίνη Α), που είναι «φρουροί» και «προστάτες» των οργάνων μας (δέρμα – μάτια), και ενισχύουν την ανάπτυξη του εφήβου.  

Μωβ-μπλε χρώμα

  imagesWP4T7PU6

  imagesFQECE4QN

Το σκούρο αυτό χρώμα το παίρνουν τα τρόφιμα από μια ουσία που λέγεται ανθοκυανίνη. Η ανθοκυανίνη συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Επίσης τα τρόφιμα αυτά περιέχουν βιταμίνη Α, ασβέστιο και μαγνήσιο και έχουν αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

 Άσπρο χρώμα

  σκορδο

imagesA08URKEM

 

Τα σχεδόν λευκά τρόφιμα περιέχουν ουσίες (σαλικυλικά σουλφίδια) που εμποδίζουν το σχηματισμό όγκων στο σώμα και ειδικά στο έντερο.

 

Συντάκτης: Γιώργος Γούσης Α2

One Comment

Σχολιάστε

Top