«ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ…ΚΑΒΒΑΔΙΑ»

ΑΠΟ: sotiraki - Μάι• 18•15

Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και με αφορμή το ποίημα «Kuro Siwo», οι μαθητές της Γ1 γυμνασίου κάναμε  μια εργασία με θέμα το έργο του Νίκου Καββαδία και την μελΕικόνα1οποιημένη  εκδοχή των ποιημάτων του. H εργασία είχε τον τίτλο «Τραγουδώντας Καββαδία». Εργαστήκαμε σε μικρές ομάδες (η καθεμία ασχολήθηκε με το δικό της φύλλο εργασίας), μελετήσαμε συγκεκριμένα βίντεο για τη ζωή, το έργο και τη δράση του Καββαδία, κι ακούσαμε μερικά από τα μελοποιημένα ποιήματά του. Δημιουργήσαμε p.p και παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας  όλες οι ομάδες μέσα στην τάξη. Διαπιστώσαμε ότι πολλά από τα τραγούδια που σιγοτραγουδάμε είναι του Καββαδία και, ενόψει του καλοκαιριού, γευτήκαμε λίγη από την αύρα της θάλασσας  και την αίσθηση του ταξιδιού…

Ο Νίκος Καββαδίας υπήρξε, ίσως, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές και πεζογράφους την εποχή του 1930. Γεννημένος στις 11 Ιανουαρίου 1910 στη Μαντζουρία,  από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να γράφει ποιήματα. Σε όλη του τη ζωή ταξίδευε και, κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών, αποτύπωνε στο χαρτί τις εικόνες από τα μέρη που επισκεπτόταν, τη ναυτική ζωή, τους ναυτικούς και τη σχέση του με την πατρίδα, τη θάλασσα και τη γυναίκα. Στα 23 του χρόνια, κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο «Μαραμπού», ενώ μετά από 13 χρόνια εκδόθηκε το «Πούσι». Λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την έκδοση της τρίτης ποιητικής συλλογής του, την οποία όμως δεν πρόλαβε να δει τυπωμένη. Ο Νίκος Καββαδίας πέθανε ξαφνικά στις 10 Φεβρουαρίου του 1975 από εγκεφαλικό επεισόδιο, έχοντας «ένα θάνατο κοινό και θλιβερό πολύ και μια κηδεία σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες», 217060_1668907402128_1220616226_31389605_5274631_nπράγμα που πάντα απευχόταν….

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του, κάποια από τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Θάνο Μικρούτσικο, στο δίσκο Σταυρός του Νότου. Μέσω αυτών των τραγουδιών και άλλων που ακολούθησαν, ο Νίκος Καββαδίας έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό και καθιερώθηκε ως «ο ποιητής της θάλασσας».

 

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΕΣ:

Λίνα Ευθυμιάδου

Εύα Αργυρίου

 

One Comment

  1. Ο/Η Σωτηράκη Ξανθή λέει:

    Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σας , εύστοχες οι μουσικές επιλογές σας!! Μπράβο!!

Σχολιάστε

Top