Πρωτομαγιά

ΑΠΟ: siakavarat - Μάι• 18•15

 ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ Η ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΥΣ;

1-mah[1]

Η Πρωτομαγιά είναι σε παγκόσμιο επίπεδο η ετήσια γιορτή των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Θεωρείται απεργία και όχι αργία και  καθιερώθηκε κατά το 1889, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886.

Οι εργάτες αυτοί  διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή οι εργοδότες δρούσαν ανεξέλεγκτα και μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους, όποτε ήθελαν, ακόμη και τις Κυριακές. Προκηρύχτηκε, λοιπόν, από τα εργατικά συνδικάτα απεργία, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Στην πορεία της Πρωτομαγιάς στο Σικάγο συμμετείχαν 90.000 άνθρωποι.

971384192004[1]Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας, όταν απεργοσπάστες θέλησαν να σπάσουν τον απεργιακό κλοιό, οπότε ακολούθησε συμπλοκή με τους απεργούς. Επενέβη και η Αστυνομία με τους ανθρώπους της εργοδοσίας, που σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισαν πολλούς.

Την επόμενη μέρα αποφασίστηκε  μια ειρηνική πορεία  διαμαρτυρίας για τη βία που ασκήθηκε. πρωτομαγιάΜια χειροβομβίδα που κανείς δεν ξέρει ποιος την πέταξε, έφυγε από την πλευρά των διαδηλωτών, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες. Η Αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών ανεξέλεγκτα, οπότε σκοτώθηκαν κάποιοι και τραυματίστηκαν πολλοί κι από τις δύο πλευρές. Για τη βομβιστική επίθεση κατηγορήθηκαν και φυλακίστηκαν οι αρχισυνδικαλιστές-διοργανωτές της διαδήλωσης.

Στην Ελλάδα, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Στ. Καλλέργη. Επειδή η 1η Μαΐου  ήταν Σάββατο και εργάσιμη , η διαδήλωση σχεδιάστηκε κι οργανώθηκε την Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει  μαζικό χαρακτήρα.May_Day-Greece

Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν το εξής ψήφισμα:
«Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου, ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν:
Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ” όλην την ημέραν, και οι πολίται ν” αναπαύωνται.
Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν.
Γ) Ν” απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
Δ) Το συμβούλιον του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν.»

1may2013[1]

Σήμερα, την Πρωτομαγιά πολλοί τη θεωρούν απλώς αργία,  τη συνδυάζουν με το άνοιγμα του καιρού και βγαίνουν στην εξοχή, για να «πιάσουν το Μάη» και να πλέξουν στεφάνι με λουλούδια του αγρού. Ο εορτασμός της, έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές γιορτές του παρελθόντος. protomagia_2013[1]Πολλά από τα αρχαία έθιμα έχουν επιβιώσει μέχρι και σήμερα. Οι αρχαίοι λαοί τη γιόρταζαν, καθώς  ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο, γεγονός που σηματοδοτεί κι επίσημα την αρχή της Άνοιξης.

 

Στα σύγχρονα χρόνια (ξεκίνησε από τις ΗΠΑ)  έχει καθιερωθεί η 2η  Κυριακή του Μαΐου ως ημέρα της γιορτής της μητέρας .Έτσι, όλοι μας έχουμε την ευκαιρία, έστω και μ’ ένα λουλούδι, να  εκφράσουμε στη μητέρα την αγάπη μας για τη στοργή και τη φροντίδα που απλόχερα καθημερινά μας προσφέρει…

upl554cc6a76dffb[1]

02e13-mhtera[1]

 

 

 

 

 

Σ΄ευχαριστούμε μαμά…

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ:

Σιακαβάρα Θεμιστοκλεία

Σχολιάστε

Top