Τα μυστικά του Στόουνχεντζ (Stonehenge)

ΑΠΟ: tsatsarois - Μάι• 18•15

Όποιος επισκεφτεί την πεδιάδα του Σόλσμπερι στη νότια Αγγλία, θα σκεφτεί ότι το μνημείο που βλέπει δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συνάθροιση γιγαντιαίων λίθων. Όποιος όμως γνωρίζει, θα σταθεί με δέος και σεβασμό μπροστά σ’ αυτές τις πέτρες και θα θαυμάσει αυτούς που άρχισαν να κατασκευάζουν το μνημείο το 2800 π.Χ. και εκείνους που συνέχισαν το έργο αυτό για τα επόμενα 1.300 χρόνια. Γιατί το Στόουνχεντζ είναι πραγματικά ένας αξιοθαύμαστος αστρονομικός υπολογιστής και οι κατασκευαστές του αποδεικνύεται ότι είχαν καταπληκτικές γνώσεις όσων διαδραματίζονταν στον ουρανό.

Τα μυστικά του Στόουνχεντζ αποκαλύπτονται ένα-ένα και πραγματικά εντυπωσιάζουν…

stonehenge 1

 

Οι κάτοικοι της Δυτικής Ευρώπης, παρ” όλο που δεν είχαν δημιουργήσει κάποιο είδος γραφής, παρ” όλο που δεν άφησαν κανένα συμβατικό ναό σαν αυτούς των άλλων λαών, μας άφησαν εν τούτοις 50.000 πέτρινα μνημεία, μερικά από τα οποία αποτελούνται μόνο από μερικούς ογκόλιθους, ενώ τα περισσότερα δεν είναι παρά αρχαία νεκροταφεία.

Μερικοί μάλιστα αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς αναφέρουν περιγραφές παρόμοιων μνημείων και ναών που ήταν αφιερωμένοι στο θεό Ήλιο. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, για παράδειγμα, στο πολύτομο έργο του «Ιστορική Βιβλιοθήκη» περιγράφει έναν τέτοιο ναό ως εξής:

stonehenge 2

 

«Από τους συγγραφείς που έχουν γράψει για τους παλιούς μύθους, ο Εκαταίος και μερικοί άλλοι λένε ότι στα μέρη που είναι πέρα από τη χώρα των Κελτών υπάρχει στον ωκεανό ένα νησί μεγαλύτερο από τη Σικελία. Αυτό το νησί είναι στο Βορρά και κατοικείται από τους υπερβόρειους, που ονομάζονται έτσι, γιατί η πατρίδα τους βρίσκεται πέρα από το σημείο που φυσάει ο βοριάς. Ένας μύθος λέει ότι σ’ αυτό το νησί γεννήθηκε η Λητώ. Γι’ αυτό και τιμούν εκεί τον Απόλλωνα περισσότερο από όλους τους άλλους θεούς. Και οι κάτοικοι φαίνονται σαν ιερείς του Απόλλωνα, γιατί κάθε μέρα υμνούν με ψαλμούς αυτό το θεό και του απονέμουν εξαιρετικές τιμές. Υπάρχει δε στο νησί ένα μεγαλοπρεπές τέμενος του Απόλλωνα και αξιόλογος ναός κοσμημένος με πολλά αφιερώματα, κυκλικός στο σχήμα. Λένε ότι από αυτό το νησί η Σελήνη φαίνεται ότι απέχει λίγο από τη Γη και ότι φαίνονται με το μάτι μερικές προεξοχές στην επιφάνειά της, σαν αυτές της Γης. Λένε μάλιστα ότι ο θεός Απόλλωνας επισκέπτεται το νησί κάθε 19 χρόνια, μέσα στα οποία συμπληρώνεται η επιστροφή των άστρων στο ίδιο σημείο του ουρανού. Επόπτες του τεμένους είναι οι λεγόμενοι Βορεάδες, απόγονοι του Βορέα, και η διαδοχή σ’ αυτά τα αξιώματα γίνεται κληρονομικά».

 Stonehenge 3

 

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ:

  • Χριστίνα Καμπλιώνη Α2

 

One Comment

  1. Ο/Η Σωτηράκη Ξανθή λέει:

    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου! Μπράβο, Χριστίνα!!

Σχολιάστε

Top