Η παραδοσιακή Ζακυνθινή κουλούρα που κόβουμε στη Ζάκυνθο την παραμονή των Χριστουγέννων, φυσικά περιέχει και το τυχερό φλουρί. Μάλιστα έχουμε το έθιμο κάθε σπίτι την ώρα που κόβει την κουλούρα, να βαράει και τουφεκιές, (σμπάρα). Την κουλούρα την κόβει ο νοικοκύρης του σπιτιού, αφού πρώτα την σταυρώσει λέγοντας το «Η Γέννησή Σου Χριστέ ο Θεός», με κρασί και λάδι, άλλοι αδειάζοντας το,
άλλοι βουτώντας ένα ματσάκι φτιαγμένο από ένα κλαράκι ελιάς, ένα άγριας σπαραγγιάς, και ένα από σκίνο, πάνω από την φωτιά του τζακιού (στη γωνιά που λέγαμε παλιά…)
Η Ζακυνθινή παραμονιάτικη κουλούρα των Χριστουγέννων κανονικά γίνεται με τρύπα στη μέση, και σύμφωνα με μια παλιά τοπική παράδοση, συμβολίζει το άστρο της Βηθλεέμ, που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο Σπήλαιο της Γέννησης. Το «ηύρεμα» (φλουρί) συμβολίζει το Θείο Βρέφος. Το κρασί και το λάδι, που ρίχνει ο σπιτονοικοκύρης στη φωτιά από το κέντρο της κουλούρας, συμβολίζουν τα δώρα των Μάγων.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι σκληρό, ή για όλες τις χρήσεις
20 γρμ. νωπή μαγιά μπύρας
1/2 ποτήρι ζεστό νερό
150 γρμ. κόκκινο κρασί ζεστό
50 γρμ. ελαιόλαδο ζεστό
170 γρμ. ζάχαρη
100 γρμ. καρύδια χοντροκομμένα
80 γρμ. σταφίδα ξανθιά
100 γρμ. σταφίδα μαύρη
1/4 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη
1 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
1 1/2 κουτ. γλ. γλυκάνισο
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
3/4 κουτ. γλ. αλάτι
Εκτέλεση
Αφού δαλύσετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, ανακατεύετε καλά το αλεύρι και τη μαγιά με τα υγρά υλικά . Στη συνέχεια, προσθέτετε στο μίγμα τα υπόλοιπα υλικά. Απλώνετε τη ζύμη σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 60΄. Διακοσμείτε με ζάχαρη άχνη. Καλή επιτυχία!
Πηγή: «Κάποια Χριστούγεννα» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, κείμενα λογοτεχνίας Β” γυμνασίου
Συντάκτες: Μαθητές του τμήματος Β2