Η Αυστραλία τα Χριστούγεννα

ΑΠΟ: siakavarat - Δεκ• 23•15

Η Αυστραλία μπορεί μεν να γιορτάζει τα Χριστούγεννα, όπως ο υπόλοιπος πλανήτης, αλλά οι κάτοικοί της δεν φορούν παλτό και γάντια αλλά… μαγιό και μπικίνι, καθώς ο υδράργυρος εκείνη την εποχή χτυπάει …κόκκινο. Έτσι, οι Αυστραλοί μετά από το καθιερωμένο πλουσιοπάροχο, εορταστικό τραπέζι, επιλέγουν τη ζεστή παραλία για μια δροσιστική βουτιά!

Την παραμονή των Χριστουγέννων κι ανήμερα οι εκκλησίες είναι γεμάτες από πιστούς που παρακολουθούν με κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία. Το γιορτινό πρωινό περιλαμβάνει ζαμπόν και τηγανιτά αυγά.
Στη Xριστουγεννιάτικη διακόσμηση κυριαρχούν τα λουλούδια, όπως τα κίτρινα Xριστουγεννιάτικα κρίνα και ένας θάμνος, με κόκκινα και πράσινα φύλλα.
Η παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα δεν λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ενώ στο επιδόρπιο,  στην πουτίγκα φλαμπέ,  υπάρχει ένα νόμισμα για καλή τύχη.

Οι κάλτσες με τα δώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς περιμένουν τον Άγιο Βασίλη να τις γεμίσει δώρα, αφού – σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία – ο Άγιος είχε στο παρελθόν βοηθήσει με το χρυσάφι του, που το έβαλε μέσα στις απλωμένες, για να στεγνώσουν κάλτσες ,έναν άτυχο πατέρα να προικίσει τις κόρες του.

Μια από τις αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες ασχολίες των μικρών Αυστραλών, είναι ο εντοπισμός του Χριστουγεννιάτικου σκαθαριού, της γνωστής μας χρυσόμυγας, που εμφανίζεται στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Οι μικροί «κυνηγοί» του ψάχνουν να το βρουν πάνω στα φύλλα των δέντρων, από τα οποία κρέμεται ως ένα ιδιαίτερο Χριστουγεννιάτικο στολίδι, και θεωρείται ότι οι νικητές θα είναι οι τυχεροί της νέας χρονιάς.

Ακόμη ένα ιδιαίτερα γνωστό και δημοφιλές χριστουγεννιάτικο έθιμο της Αυστραλίας είναι τα «Κάλαντα στο φως των κεριών». Τα πάρκα γεμίζουν με κόσμο, που κρατά αναμμένα «καντήλια» κατασκευασμένα ειδικά για το σκοπό αυτό. Σε κάθε πάρκο βρίσκεται μια χορωδία ντυμένη στα λευκά, η οποία μαζί με τον κόσμο τραγουδά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Η «υπαίθρια γιορτή» κλείνει τα μεσάνυχτα, με τους συγκεντρωμένους να τραγουδούν ένα παλιό σκωτσέζικο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι, το «Auld Lung Syne».Αξίζει να σημειωθεί πως τα «καντήλια» είναι ειδικά κατασκευασμένα για αυτή τη γιορτή και τα καταστήματα που τα πουλούν δίνουν τις εισπράξεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

Έρευνα και σύνταξη:

  • Μαντζαβίνου Αφροδίτη
  • Σιακαβάρα Θεμιστοκλεία

One Comment

  1. Ο/Η sotiraki λέει:

    Άντε, καλό καλοκαίρι και σε μας, γιατί τελικά κάνει κρύο και στην Ελλάδα…

Σχολιάστε

Top