ΚΕΪΚ ΧΡΙΣΤΟΥΕΝΝΩΝ
Υλικά που θα χρειαστούν
- 300 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
- 450 γρ. γλυκό καρυδάκι (το ρίχνουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε ώστε να φύγει το σιρόπι)
- 185 ml λικέρ κεράσι
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 250 γρ. βούτυρο ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (το κοσκινίζουμε μαζί με το αλεύρι)
- 2 κ.γ. μείγμα για γλυκά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πιπερόριζα)
- 3-4 κουταλιές επιπλέον λικέρ κεράσι (για το τέλος)
Εκτέλεση
- Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
- Στο μεταξύ βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, τις σταφίδες μαζί με το λικέρ και αφήνουμε να κοχλάσουν για 5΄. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Κόβουμε το καρυδάκι σε μικρά κομματάκια και το ρίχνουμε στο μείγμα με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τις σταφίδες (όπως είναι μαζί με το λικέρ), το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα για γλυκά και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα ώστε να ενωθούν τα υλικά μας.
- Στρώνουμε λαδόκολλα στον πάτο στρογγυλής φόρμα που ανοίγει (με διάμετρο 23 εκ.) και αφού ρίξουμε το μείγμα το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160οC για περίπου 1 ώρα και 20΄περίπου. Αν δούμε ότι έχει πάρει σκούρο χρώμα αλλά εσωτερικά είναι ακόμα υγρό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε μέχρι να ψηθεί.
- Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το ραντίζουμε με 3-4 κουταλιές λικέρ και το αφήνουμε να κρυώσει.
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
Υλικά που θα χρειαστούν
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 6 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 31/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 31/2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
- 1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 βανίλια
- λίγο αλάτι
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
- Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και εξακολουθούμε να χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
- Εναλλάξ προσθέτουμε χυμό και αλεύρι (στο αλεύρι έχουμε προσθέσει το μπέικιν, τη βανίλια και το αλάτι) και χτυπάμε καλά.
- Τέλος προσθέτουμε και το ξύσμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα με αποσπώμενο δαχτυλίδι, διαμέτρου 28 cm, στην βάση της οποίας έχουμε στρώσει λαδόκολλα και έχουμε αλείψει με βούτυρο.
- Προσθέτουμε το φλουρί και ψήνουμε στους 180ο C για 45-50΄ στην πρώτη σχάρα του φούρνου μας.
- Μόλις κρυώσει το γλυκό, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή στολίζουμε όπως αλλιώς μας αρέσει (π.χ. με γλάσο σοκολάτας, ή τρούφα).
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Υλικά:
7 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
¼ του φλιτζανιού μπράντυ
1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. του γλυκού σόδα
1 κουτ. του γλυκού κανέλα
καρυδόψιχα για το σερβίρισμα
για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια μέλι
1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
1. Ανακατεύετε σε ένα μεγάλο μπολ το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδοκαι το μπράντυ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα. Ενώνετε τα δύο μείγματα και τα ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να ξεκολλά απο τα χέρια.
2. Παίρνετε κομμάτια από τη ζύμη σε μέγεθος περίπου καρυδιού και πλάθετε τα μελομακάρονα. Στρώνετε με αντικολλητική λαδόκολα ένα ρηχό ταψί και βάζετε τα μελομακάρονα με τη σειρά. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 25 – 30 περίπου λεπτά.
3.Ετοιμάζετε στη συνέχεια το σιρόπι. Πλένετε το πορτοκάλι και το κόβετε στη μέση. Βάζετε στη κατσαρόλα 2 φλιτζάνια νερό, το μέλι, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι και βράζετε για 7 – 8 λεπτά.
4. Αφαιρείτε τον αφρό από την επιφάνεια και όταν βράσει, ρίχνετε μέσα τα μελομακάρονα και τα αφήνετε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα στραγγίζετε και τα πασπαλίζετε με τριμμένη καρυδόψιχα.
Για περισσότερο μελωμένα μελομακάρονα, μπορείτε μετά το σιρόπιασμα να τα περιχύσετε με λίγο μέλι.
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
Υλικά:
2 1/2 φλιτζάνια φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
8 περίπου φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κρόκοι
1/2 φλιτζάνι μπράντυ
1 φλιτζάνι ψημμένη και σπασμένη αμυγδαλόψιχα
ροδόνερο
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
1.Χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και ασπρίσει. Ρίχνετε τους κρόκους και το μπράντυ.
2.Ρίχνετε στο χτυπημένο βούτυρο το αλεύρι και το μπέικιν, ανακατεύετε με την αμυγδαλόψιχα και ζυμώνετε μέχρι να γίνει απαλή ζύμη που ξεκολάει από τα χέρια. Παίρνετε από μία μικρή ποσότητα ζύμης και πλάθετε τους κουραμπιέδες. Τους βάζετε με την σειρά σε ένα ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητική λαδόκολα.
3.Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C και ψήνετε τους κουραμπιέδες για 15-20 λεπτά τους μικρούς και 25-30 λεπτά τους μεγάλους. Μόλις ψηθούν οι κουραμπιέδες, τους ραντίζετε με λίγο ανθόνερο.
Βάζετε σε ένα ταψί αρκετή άχνη ζάχαρη, βάζετε τους κουραμπιέδες, πασπαλίζετε με αρκετή άχνη και τους αφήνετε να κρυώσουν. Ξαναπασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και τους μεταφέρετε σε μία πιατέλα.
Συντάκτες
- ΚΑΣΛΑΣ ΜΑΡΙΟΣ - Β2
- ΜΑΓΓΙΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – Β2
Έφτιαξα το κέικ και πέτυχε! Μπράβο παιδιά!