Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ

ΑΠΟ: kapourniop - Δεκ• 23•15

Ο Άγιος Βασίλης είναι ο πιο διάσημος άγιος. Μπορεί να είναι και ο μόνος  που γιορτάζεται με τόση θέρμη από Ορθόδοξους, Καθολικούς, Προτεστάντες, ακόμη και από μη Χριστιανούς. Η παράδοση λέει ότι ο Άη Βασίλης πετάει από σπίτι σε σπίτι ξημερώματα Χριστουγέννων, και όχι Πρωτοχρονιάς, και φέρνει δώρα τα οποία μοιράζει μόνο στα ήσυχα και καλά στη διάρκεια της χρονιάς παιδιά. Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα ο Άη Βασίλης και από πού έρχεται;

Αν και εμείς τον αποκαλούμε Βασίλη, σε οποιοδήποτε άλλο μέρος εκτός ελληνικών συνόρων δεν αποκαλείται έτσι, αλλά με το όνομα Νικόλαος. Αυτό οφείλεται στο ότι η ελληνική ag-basilπαράδοση, άλλαξε λίγο το όνομα του πολυαγαπημένου σε όλους μας ασπρογένη χοντρούλη, για να μπορέσει να συμπεριλάβει και το έθιμο του Αγίου Βασιλείου, ο οποίος και μοίρασε για πρώτη φορά την παραδοσιακή βασιλόπιτα.

Ο Άγιος Νικόλαος, λοιπόν, υπήρξε προστάτης των ναυτικών, και γρήγορα η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Με τον καιρό έγινε και προστάτης των παιδιών και τα αντάμειβε για την καλή τους συμπεριφορά. Όσο ο Άγιος Νικόλαος ταξίδευε από χώρα σε χώρα, αποκτούσε και  νέα χαρακτηριστικά, αφού κάθε λαός του πρόσθετε στοιχεία από τη δική του παράδοση.

Ο Άη Βασίλης στη Γερμανία

santa-gerΣτην Γερμανία τον υποδέχθηκαν ως  Sinterklaas (Άγιο Νικόλαο), όταν ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό, και του έδωσαν πολλά στοιχεία από έναν άλλο θεό, τον Odin (Οντίν). Ο Θεός εκείνος πετούσε με το άλογό του στους ουρανούς και επιβράβευε τα παιδιά με δώρα και γλυκά. Αντίστοιχα, εκείνα άφηναν καρότα και ζάχαρη στα παπούτσια τους, για να ταΐσουν το άλογό του.

Ο Άη Βασίλης στην Αμερική

sant-usaΟι Ολλανδοί ναυτικοί, φορτωμένοι με τις παραδόσεις τους έφτασαν στην Αμερική. Στους κόλπους της Νέας Υόρκης ο συμπαθής άγιος χρειάστηκε περισσότερο χρόνο, ώσπου να γίνει ευρύτερα γνωστός. Αρχικά το όνομα του από Σίντερ Κλάας έγινε στα αμερικανικά Σάντα Κλάους (Santa Claus) κι έκανε την εμφάνισή του τον 18ο αιώνα.

Όμως ο μύθος του Άη Βασίλη δεν είχε ακόμη σταθεροποιηθεί. Το 1823, ο συγγραφέας Κλέμεντ Κλαρκ Μουρ έγραψε το ποίημα “Μια νύχτα πριν τα Χριστούγεννα”. Το ποίημα περιγράφει για πρώτη φορά με λεπτομέρεια το έλκηθρο, τους ταράνδους που το κινούν, ακόμη και το χαρακτηριστικό τρανταχτό γέλιο του Άη Βασίλη. Την περιγραφή της εξωτερικής μορφής του Άη Βασίλη την πήρε  ο σκιτσογράφος Τόμας Ναστ, ο οποίος και δημοσίευσε τα πρώτα σκίτσα του στο περιοδικό Harper’s Weekly το 1862. O Αμερικανός σχεδιαστής συνέχισε να τον ζωγραφίζει, βελτιώνοντας χρόνο με το χρόνο την εμφάνισή του. Είναι αυτός ο εμπνευστής του κόκκινου χρώματος για τα ρούχα του.

santa-cokeΠαρά το μύθο γύρω από τα χρώματα του Αγίου Βασιλείου και την άποψη ότι επελέγησαν εξαιτίας της Coca Cola, η αλήθεια είναι πως το κόκκινο της στολής του είχε αποδοθεί πολύ νωρίτερα. Παρ” όλα αυτά η μορφή του Άη Βασίλη ως ανθρώπου λίγο ευτραφούς, αρκετά ψηλού και με ροδαλά μάγουλα, είναι προϊόν έμπνευσης της συγκεκριμένης πολυεθνικής, που είχε θέσει ως στόχο  να αυξήσει τις μειωμένες λόγω του κρύου χειμερινές της πωλήσεις, οπότε για λόγους εμπορικούς  ο Άη Βασίλης συνδυάστηκε με το προϊόν αυτό.

Συντάκτης:

Κασλάς Μάριος

One Comment

  1. Ο/Η sotiraki λέει:

    Ο…εξευρωπαϊσμός της ζωής μας…με τα καλά και τα κακά του.

Σχολιάστε

Top