Συνέντευξη από το πρόγραμμα: Ανθρώπινα Δικαιώματα

ΑΠΟ: siakavarat - Ιαν• 29•16

interview2Ένα από τα προγράμματα που διεξάγονται φέτος στο σχολείο μας έχει τον τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα». Ζητήσαμε από την κ. Παρανόμου, μια από τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, να μας δώσει πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Καλημέρα σας θα θέλαμε να σας κάνουμε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα.

Καλημέρα σας. Ευχαρίστως….

Με τι έχει σχέση το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα έχει σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως δηλώνει και ο τίτλος του. Ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες που όλα τα ανθρώπινα όντα δικαιούνται  και υποστηρίζεται ότι περιλαμβάνουν το δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία, στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, καθώς και στην ισότητα έναντι του νόμου. Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στην αρχή του σεβασμού για το άτομο. Βασική θεώρησή τους είναι ότι κάθε άτομο είναι ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια. Αποκαλούνται ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί είναι οικουμενικά. Ενώ χώρες ή ειδικές ομάδες απολαμβάνουν ιδιαίτερα δικαιώματα που ισχύουν μόνο γι΄αυτές, τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν για όλους.

Ποιος είναι ο σκοπός του προγράμματος και γιατί επιλέξατε αυτό το πρόγραμμα;

Ο σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να μάθουν ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και να τα υπερασπίζονται. Μεγάλο μέρος ενηλίκων δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα αυτά. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν είναι ελεύθεροι. Πολλές φορές δεν αποδίδεται δικαιοσύνη και η ειρήνη εξακολουθεί να απουσιάζει από πολλές περιοχές του κόσμου. Αυτό που παροτρύνει σε δράση τους υπέρμαχους των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι η ανάγκη να γεφυρωθεί το τεράστιο χάσμα μεταξύ του ιδανικού των οικουμενικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και της πραγματικότητας, όπου παρατηρείται πληθώρα παραβιάσεων τους.

Θα μπορούσαμε να μάθουμε από κάποια ιστοσελίδα για τα δικαιώματα;

Ναι, από την ιστοσελίδα: Humanrights.com όπου μπορείτε να δείτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, μπορείτε να στείλετε τα αιτήματά σας και επιστολές σε νομοθέτες, ζητώντας να θεσπίσουν νόμους υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να εμποδίσουν νόμους που είναι επιζήμιοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τι δραστηριότητες κάνετε στο πρόγραμμα;

Με την προβολή βίντεο προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν την αξία των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και ποια είναι αυτά τα δικαιώματα και γιατί πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε και να τα γνωρίζουμε.

Ποιες ώρες και μέρες διεξάγεται το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα διεξάγεται κάθε Τρίτη στο χώρο της βιβλιοθήκης μετά την λήξη του σχολικού ωραρίου από τις 2.00 μέχρι και τις 3.30.

Ποιοι μαθητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα;

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι από τη Γ΄Γυμνασίου.

Ποιες καθηγήτριες συμμετέχουν;

Εκτός από εμένα, υπεύθυνη είναι και η κυρία  Βουρλογιάννη.

Ευχαριστούμε πολύ!

Παρακαλώ.

Συντάκτριες:

Μαντζαβίνου Αφροδίτη

Σιακαβάρα Θεμιστοκλεία

One Comment

  1. Ο/Η sotiraki λέει:

    Άλλωστε, η ζωή μας δεν γίνεται πιο ανάλαφρη με την Τέχνη;

Σχολιάστε

Top