H ιστορία του σύγχρονου χορού

modern-contemporaryΗ ιστορία του σύγχρονου χορού ξεκίνησε στην Αμερική στα τέλη του 1920 ως μία μορφή αντίδρασης στις αυστηρές δομές του μπαλέτου.
1Η Isadora Duncan απέρριψε τους κανόνες που επέβαλλε το μπαλέτο στην τεχνική εκτέλεση των βημάτων, στην ενδυμασία και στο στήσιμο των χορευτών, θεωρώντας ότι έρχονταν σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση. Έχοντας αρκετούς υποστηρικτές, ίδρυσε την δική της σχολή χορού στην οποία δίδασκε η ίδια ενθαρρύνοντας τους μαθητές της να χρησιμοποιούν τον χορό ως μέσο έκφρασης και ελευθερίας.
4
Το μπαλέτο του 19ου αιώνα είχε αρχίσει να χάνει την προηγούμενη λάμψη του, έτσι πολλές χορεύτριες ακολούθησαν τα βήματα της Isadora απορρίπτοντας το κλασσικό μπαλέτο και υιοθετώντας τον σύγχρονο χορό. Μερικές από τις πιο σημαντικές χορεύτριες που επηρέασαν την εξέλιξη του σύγχρονου ήταν η Helen Tamiris, και η Martha Graham.

Η Helen Tamiris πίστευε ότι κάθε χορευτής πρέπει να χρησιμοποιεί τα δικά του εκφραστικά μέσα στον χορό και γι” αυτό δεν ανέπτυξε κάποιο προσωπικό στιλ ή τεχνική.

2Η Martha Graham  δημιούργησε την δική της γλώσσα σώματος για να εκφράσει το πάθος, την οργή και την ανθρώπινη ευτυχία.

Από το 1980 και μετά ο σύγχρονος χορός δέχτηκε επιρροές από την κουλτούρα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης και εξελίχθηκε σε θεατρικό στιλ που επηρέασε και άλλα είδη χορού, όπως το μπαλέτο.

 Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο.

Αφοσιωμένοι πιστά στην ιδέα ότι ο χορός ομορφαίνει την ζωή όλων μας και μας κάνει καλύτερους, αγωνιζόμαστε συνεχώς για την διάδοσή του .

Just-Dance-ekrixi-sliderΟ χορός είναι ένας τρόπος να εκφράσεις τα συναισθήματα σου μέσα από το σώμα σου πράγμα το οποίο δεν είναι εύκολο τις περισσότερες φορές . Είναι ωραίο να ασχολείσαι με αυτόν και οι περισσότεροι έφηβοι ψάχνουν μια ευκαιρία  για να ξεκινήσουν . Θα είναι ωραίο λοιπόν όλο και περισσότεροι να αρχίσουν  να ενδιαφέρονται για τον μοντέρνο χορό.

Και πιστέψτε μας θα είναι μια πολλή ενδιαφέρουσα εμπειρία .

  Βιργινία Αγγελή

     Μπέτυ Κακάκη

Σχολιάστε

Top