Ουζερί Τσιτσάνης

Το ουζερί Τσιτσάνης είναι η καινούργια ταινία του Μανούσου Μανουσάκη και με βασικούς ηθοποιούς τους : Αντρέα Κωνσταντίνου, Χάρη Φραγκούλη, Γιάννη Στάνκογλου, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Βασιλική Τρουφάκου. Η ταινία αυτή είναι οτδιάρκειας 116 λεπτών.

Η υπόθεση της ταινίας :

Η ταινία αυτή είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη και διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη το 1942-1943, στην υπό γερμανική κατοχή πόλη.  Ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική Συννεφιασμένη Κυριακή.

Η ταινία αυτή μου θύμισε ένα κείμενο που κάναμε στην Β Γυμνασίου, που λεγόταν «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» και μου διαφώτισε για αρκετά πράγματα σχετικά με τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, που ούτε καν ήξερα πως υπήρχαν !!!

Για αυτόν τον λόγο ευχαριστώ τον κ. Μανουσάκη που έφτιαξε μια τόσο καταπληκτική ταινία και ενημερωτική πάνω σε αυτό το θέμα που θα είναι πάντα επίκαιρο και θα μας θυμίζει το τι είχε συμβεί το 40’ με τον Χίτλερ αλλά όχι επικεντρωμένο στην Γερμανία η στην Πολωνία αλλά στην Ελλάδα κάτι πρωτοποριακό για τον κινηματογράφο και την ιστορία.

Συνοψίζοντας αυτή η ταινία είναι μια από της καλύτερες ταινίες ελληνικής παραγωγής που έχω δει ποτέ…

Χρήστος Μπέργκες 

Σχολιάστε

Top