Η Πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου του Π.Ν.

Τραγική κατάληξη είχε η συντριβή του ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού στο νησί  Κίναρος.  Συντρίμμια του ελικοπτέρου βρέθηκαν σε απόκρημνη περιοχή, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου (ανατολικά Αμοργού-δυτικά Λέρου-Καλύμνου και νότια τις Αστυπάλαιας). Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκρουση του ελικοπτέρου με την πλαγιά ήταν τόσο βίαιη, που τα συντρίμμια διασκορπίσθηκαν σε μια περιοχή 300 μέτρων.  Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στις ένοπλες δυνάμεις.

Το χρονικό της τραγωδίας           

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση τακτικής άσκησης, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα χάθηκε το ίχνος του, η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες.

Στις 4:40 τα ξημερώματα εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειοδυτικά της Κινάρου. Στις 7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του από τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτε, ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν φυσιολογικές (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

Το ΑΒ-212 πετούσε σε ύψος 390 ποδιών όταν χάθηκε από τα ραντάρ και τα ονόματα των μελών του ελικοπτέρου για τους οποίους έχουν ενημερωθεί οι οικείοι τους είναι: ηρωες αιγαίου
Ο κυβερνήτης υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης 37 ετών (γεννήθηκε το 1979). Πολύ έμπειρος, με περισσότερες από 1300 ώρες πτήσης, έγγαμος.

Ο συγκυβερνήτης υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς 34 ετών (γεννήθηκε το 1982). Έγγαμος με ένα παιδί και η γυναίκα του έγκυος στο δεύτερο. Ο ναυτίλος (χειριστής ραντάρ επιφανείας) ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου 36 ετών (γεννήθηκε το 1980). Έγγαμος με ένα παιδί

Στις συνεχιζόμενες έρευνες συμμετέχουν ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ.

Ο κ. Γιάννη Καρακάση ο οποίος έχει διατελέσει διοικητής της Μοίρας Ελικοπτέρων όπου υπηρετούσαν οι τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού είπε : «Ήταν τρεις άριστοι επαγγελματίες, με εμπειρία και καταπληκτικές ικανότητες. Γνώριζαν το αντικείμενο τους. Αυτό όμως που μου μένει από τους τρεις νέους ανθρώπους που χάθηκαν, ήταν ο εκπληκτικός χαρακτήρας τους. Είχα πετάξει αρκετές ώρες μαζί τους και είχα συνεργαστεί και πολύ στενά. Όμως, για κάτι που δεν πήγε καλά, σήμερα θρηνούμε για τους τρεις αξιωματικούς. Κουράγιο στις οικογένειές τους, αυτές τις δύσκολες ώρες.»

Προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλα τα μέσα για τις έρευνες που διεξάγονται, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε νόταμ στις 4.05 το πρωί. Κατά την πάγια τακτική της Τουρκίας, απαιτήθηκε να απευθύνονται στις τουρκικές ακτές όσοι κινούνται στην περιοχή. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας  απάντησε με άλλη νόταμ που ακυρώνει την τουρκική. Απαράδεκτη και απολύτως αβάσιμη χαρακτήρισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος την τουρκική νοταμ. Για τις ενέργειες έρευνας και διάσωσης ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ συγκεκριμένη αρμοδιότητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Η σημερινή νέα τουρκική αμφισβήτηση προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. Βέβαια, δεν είναι άγνωστη πρακτική για την Τουρκία» σημείωσε.

Κατά την γνώμη μου, το ελικόπτερο αυτό καταρρίφτηκε από ασύρματο πόλεμο, που δημιούργησε το τούρκικο υποβρύχιο, το οποίο καταδιώκονταν στην περιοχή από τρεις ελληνικές φρεγάτες και ένα υποβρύχιο και που είναι ακόμα στην περιοχή, συμβάλλοντας στις έρευνες για το ελικόπτερο.

Γι’ αυτό ακυρώθηκαν με την δικαιολογία του απαγορευτικού  2 δρομολόγια του blue star naxos και του blue star 2, τα οποία είναι τα μοναδικά πλοία που περνούσαν από εκείνη την περιοχή.   Στην περιοχή αυτή όμως, έπνεαν 5-6 μποφόρ, κάτι που δε δικαιολογεί το απαγορευτικό.

Αυτό όμως και εάν αποδειχθεί πραγματικό, δεν θα βγει ποτέ στην δημοσιότητα.

Χρήστος Μπέργκες

Σχολιάστε

Top