Η βία στην Ελλάδα
Από τον Φαμπιάν Χοτζάι, Β Λυκείου
Η βία είναι έκφραση επιθετικότητας ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων. Υπάρχει η σωματική βία, στην όποια ασκείται επίθεση χρησιμοποιώντας την δύναμη και προκαλώντας σωματικό πόνο, ή ακόμα και απώλεια ζωής. Εκτός όμως από τη σωματική βία υπάρχει και η λεκτική . Η βία παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ,σε όλες τις εθνικότητες και στα δυο φύλα με αυξημένο ποσοστό στον αντρικό πληθυσμό.
Ας προβληματιστούμε λοιπόν για τα αίτια αυτού του φαινομένου. Χωρίς αμφιβολία τα τελευταία χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού δημιουργήθηκε ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον του ανθρώπου. Οι θάνατοι που προκαλούνται από τις αρρώστιες, η καραντίνα και ο εγκλεισμός στα σπίτια δημιούργησε θλίψη, στενοχώρια, απομόνωση των ανθρώπων.
Από έρευνες που έχουν γίνει έχει αυξηθεί και η παραβατικότητα των ανηλίκων (συμμορίες, εκφοβισμός ,κλοπές,ναρκωτικά κλπ). Άγριο ξύλο και παραβατικότητα εκδηλώνεται από το δημοτικό σχολείο. Κατά 52% αυξήθηκαν μέσα σε έναν μόλις χρόνο οι δράστες κάτω των 14 ετών. Μόνο το 2021, οι ανήλικοι δράστες που απασχόλησαν τις Αρχές για σωματικές βλάβες αυξήθηκαν κατά 27% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Οι νέοι που διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα και κατέληξαν σε σωφρονιστικά ιδρύματα έφτασαν το ποσοστό 45% αυτών που οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστηρίων και αντιμετώπισαν ποινές φυλάκισης από 5-15 χρόνια!
Φταίνε άραγε μόνο οι νέοι για αυτή τους τη συμπεριφορά ή είναι αποτέλεσμα μιας μίμησης προτύπων της κοινωνίας; Η οικογένεια με τη χαλαρή μορφή, το απρόσωπο σχολείο, τα πρότυπα και οι αξίες που προβάλλονται από τα Μ.Μ.Ε, οδηγούν τα παιδιά άθελά τους σε βίαιες συμπεριφορές.
Ας αναρωτηθούμε πώς θα προλάβουμε αυτά τα φαινόμενα. Οι ενήλικες να κατανοήσουν τις ανησυχίες των νέων, να μειώνονται οι τιμωρίες και να αυξάνονται τα προληπτικά μέτρα της κοινότητας και των ομάδων κοινωνικής ζωής ( οικογένεια, σχολείο , οργανώσεις και άλλα).
Πηγές διαδίκτυο :https://www.iefimerida.gr/ellada/bia-anilikon-egklimatikotita-listes-oktahronoi