Αυτοδικία

 

Αυτοδικία: Ποια η γνώμη των μαθητών του σχολείου μας ;

 Υπεύθυνες καθηγήτριες: 

Βίκη Κόρδα, φιλόλογος

Σταματίνα Δασκολιά, φιλόλογος

«Έκανα αυτό που έπρεπε, πατέρας είμαι.»

Στις αρχές του έτους κυκλοφόρησε η είδηση ότι ένας πατέρας δολοφόνησε τον κουνιάδο του και βιαστή της 18χρονης σήμερα κόρης του από την τρυφερή ηλικία των 9 ετών.

Ο πατέρας, μόλις πληροφορήθηκε τι συνέβαινε, συναντήθηκε με τον δράστη σε ερημική τοποθεσία του Βόλου, προφασιζόμενος μηχανική βλάβη του αυτοκινήτου του, και έχοντας μαζί του κυνηγετικό όπλο. Εκεί λογομάχησε με τον κουνιάδο του, τον οποίο, στη συνέχεια, πυροβόλησε, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Μετά τη δολοφονία, ο πατέρας παραδόθηκε στις αστυνομικές Αρχές.

 

Η δειγματοληπτική δημοσκόπηση στο σχολείο μας

Με αφορμή την πράξη του 50χρονου πατέρα, τέθηκε στους μαθητές έξι τυχαίων τμημάτων του σχολείου μας το ερώτημα εάν συμφωνούν με την αυτοδικία ή όχι.

Σε σύνολο 106 μαθητών, απάντησαν θετικά οι 86, ή αλλιώς το 81% του συνόλου. Πιο απλά, 4 στους 5 μαθητές υποστήριξαν ότι ο πατέρας έπραξε σωστά και ότι, συνεπώς, η αυτοδικία αποτελεί μια δίκαιη τιμωρία, τουλάχιστον στις περιπτώσεις των βιασμών ανήλικων παιδιών.

Οι υπόλοιποι μαθητές διατύπωσαν την άποψη ότι θα έπρεπε ο δράστης να δικαστεί και να τιμωρηθεί για το αδίκημα που τέλεσε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Βεβαίως, ανάμεσα στους διαφωνούντες υπήρξαν και ορισμένοι οι οποίοι θεώρησαν ότι η δολοφονία του δράστη ήταν η «εύκολη» λύση και ότι θα έπρεπε ο πατέρας να επιλέξει να τιμωρήσει τον δράστη με τον ίδιο τρόπο που εκείνος βασάνιζε την ανήλικη κόρη του, εφαρμόζοντας το γνωστό «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»…

 

Προβληματισμοί

Σύμφωνα με τους ειδικούς, «Αυτοδικία διαπράττει το πρόσωπο που έχει πραγματικά ένα νόμιμο δικαίωμα -ή πιστεύει πως το έχει- και, στην περίπτωση που το δικαίωμά του αυτό προσβάλλεται ή αμφισβητείται, δεν προσφεύγει στα δικαστήρια, για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του από το δικαίωμα αυτό, αλλά, ενεργώντας από μόνος του αυθαίρετα και αυτοθέλητα, προσπαθεί να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα, χωρίς μια ορθοδίκαιη δικαστική κρίση να του το επιτρέπει».

Με άλλα λόγια, αυτοδικία τελεί όποιος «παίρνει τον νόμο στα χέρια του» και είτε δεν προσφεύγει καθόλου στη δικαιοσύνη, είτε προσφεύγει μεν, αλλά δεν συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις.

Έχοντας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω υπόψη μας, εύλογα προκύπτουν ερωτήματα, όπως τα εξής:

  • Τι επιπτώσεις θα είχε για την ελληνική κοινωνία η εφαρμογή της αυτοδικίας από όλο και περισσότερους πολίτες;
  • Ποιες είναι οι ευθύνες του νομοθέτη στην τιμωρία όσων κακοποιούν σεξουαλικά ανήλικους;
  • Αν η ισόβια κάθειρξη παρέμενε ισόβια, θα ήταν άραγε μικρότερα τα ποσοστά των μαθητών υπέρ της αυτοδικίας;
  • Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πράγματι ένας φερόμενος ως δράστης είχε πράγματι τελέσει ένα έγκλημα;
  • Η αυτοδικία καταπατά το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή όχι;
  • Η «απόδοση δικαιοσύνης» μέσω της αυτοδικίας δεν στερεί από τον δράστη το δικαίωμα της ειλικρινούς μεταμέλειας, του σωφρονισμού και της επανένταξης στην κοινωνία;

Πηγές

https://lawsupport.gr/autodikia/

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης