Συνέντευξη με την εκπρόσωπο του περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πέριβος», κ. Μαίρη Κανάκη

Συνέντευξη με την κ. Μαίρη Κανάκη,  συγγραφέα , εκπαιδευτικό

και μέλος του περιβαλλοντικού συλλόγου «Πέριβος» στη Σαλαμίνα

Πώς γεννήθηκε η επιθυμία της δημιουργίας ενός περιβαλλοντικού συλλόγου;

 Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας ιδρύθηκε το 2009 σε μια προσπάθεια να συντονιστούν εθελοντές με περιβαλλοντικές ευαισθησίες και να αντιμετωπίσουν τα πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα στο νησί της Σαλαμίνας. Θέλαμε να αλλάξουμε παλιές νοοτροπίες αυθαιρεσίας και ωχαδελφισμού, να αλλάξουμε καθημερινές συνήθειες των κατοίκων του και να γνωρίσουμε τις άγνωστες ομορφιές του νησιού.

 Βοήθησε η τοπική κοινωνία στη δημιουργία του συλλόγου; 

 Τα ιδρυτικά μέλη του ομίλου είναι δημότες Σαλαμίνας. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε κόσμος που υποστήριξε ένθερμα την ίδρυση του ομίλου, αλλά υπήρξαν και πολλοί που κοιτούσαν με καχυποψία την ίδρυσή του επειδή γνώριζαν ότι θα τα βάζαμε με τα κακώς κείμενα.

 Ποιες είναι οι κύριες δράσεις του;

Κάνουμε ανακύκλωση χαρτιού, διανέμουμε παραδοσιακούς σπόρους, συλλέγουμε πλαστικά καπάκια για αναπηρικά αμαξίδια, διοργανώνουμε πεζοπορίες και δεντροφυτεύσεις, κάνουμε σεμινάρια για οικολογικά καθαριστικά, μπαζάρ μεταχειρισμένων βιβλίων, συλλογές υπογραφών για κρίσιμα ζητήματα και έχουμε διοργανώσει πολλούς εθελοντικούς καθαρισμούς σε όλο το νησί. Η πανδημία βέβαια έχει φρενάρει τις δράσεις μας κατά πολύ, αλλά ευελπιστούμε σε μια γρήγορη επανεκκίνηση.

 Γνωρίζουμε ότι διανέμετε σπόρους σε όποιον επιθυμεί. Τι διαφορά έχουν αυτοί οι σπόροι από τους άλλους του εμπορίου και ποιος είναι ο στόχος σας με αυτήν την κίνηση;

Οι συγκεκριμένοι σπόροι είναι παραδοσιακοί σπόροι από όλη την Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους μάλιστα κινδύνευαν να χαθούν. Επίσης, οι σπόροι αυτοί δεν είναι μεταλλαγμένοι και δεν είναι υβρίδια. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων και η προτίμησή τους σε σχέση με τους μεταλλαγμένους και τα υβρίδια.

 Έρχεστε σε επαφή με άλλους περιβαλλοντικούς συλλόγους της Ελλάδας ή και έξω από αυτήν; 

 Ναι, αρκετά συχνά έχουμε συνεργαστεί για ποικίλα θέματα με πολλούς συλλόγους στην Ελλάδα, όπως με την GreenPeace, WWFhellas, Let’sdoitGreece και άλλους μικρότερους συλλόγους.

 Στο επίσημο site του συλλόγου μπορεί κάποιος να βρει , μεταξύ άλλων, χρήσιμες πληροφορίες για την δημιουργία απορρυπαντικών φιλικών προς το περιβάλλον. Πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί στον Έλληνα  μια τέτοια βιοκουλτούρα; 

 Στην Ελλάδα τίποτα δεν είναι εύκολο, καθώς πάντα για όλα πρέπει να ξεριζώσεις παλιές πρακτικές και λάθος τακτικές. Παρόλα αυτά, υπάρχει πλέον αρκετός κόσμος που ψάχνει και αναζητά τέτοιες δράσεις, οπότε θα έρθει σε επαφή μαζί μας κάποια στιγμή.

 Τι είναι αυτό που σας κάνει να διατηρείτε ζωντανό το όραμά σας; 

Η αγάπη μας για τη Σαλαμίνα κι η πεποίθησή μας ότι είναι ένα όμορφο νησί που έχει υποστεί μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση

Μπορεί κάποιος να σας επισκεφτεί;

Τα γραφεία μας είναι στην Πολυχρόνη Λεμπέση και Ηροδότου κοντά στον Άγιο Νικόλαο Σαλαμίνας. Είμαστε ανοιχτοί για το κοινό κάθε Παρασκευή 18.00-20.00

Στον περιβαλλοντικό σύλλογο «Πέριβος» θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές μεταξύ άλλων για :

1.   Να Φτιάξεις το δικό σου παραδοσιακό λαχανόκηπο

2.  Να δημιουργήσεις σπορείο

49716268_1966759953431448_7279776310371549184_n

3.  4+1 τρόπους για φθηνότερη θέρμανση

 5. Να μάθεις τα Φυτά εσωτερικού χώρου που μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση

6. Να φτιάχνεις κομπόστ

55615815_2086385794802196_2990162085515624448_n

Και μπορείς να βρεις και την πολύ ενδιαφέρουσα στήλη με οδηγίες για οικολογικά καθαριστικά που μπορείς μόνος σου να φτιάξεις στο σπίτι με απλά υλικά.

 56513093_2098657506908358_111551617915944960_n

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης