Η Αγία Φιλοθέη

Από την Νικόλ Στασή , μαθήτρια της Β” Λυκείου

Η Αγία Φιλοθέη, ήταν μία μοναχή με σημαντική φιλανθρωπική και κοινωνική δράση κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία την έχει ανακηρύξει Αγία και η μνήμη της τιμάται στις 19 Φεβρουαρίου.

Η Αγία Φιλοθέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1522 και είχε καταγωγή από μία αρχοντική οικογένεια. Μάλιστα το πραγματικό της όνομα ήταν Παρασκευή Μπενιζέλου, μέχρι που εκείνη αποφάσισε να γίνει καλόγρια και να την φωνάζουν Φιλοθέη. Είχε δεχτεί πίεση από τους γονείς της να παντρευτεί σε νεαρή ηλικία (δεκατεσσάρων χρονών) έτσι ώστε να γλυτώσει από τα χέρια των Τούρκων. Ο σύζυγός της, Ανδρέας Χειλάς, ο οποίος δεν την μεταχειριζόταν με τον καλύτερο τρόπο, απεβίωσε τρία χρόνια μετά τον γάμο τους. Έτσι η Φιλοθέη αποφάσισε να μην ξανά παντρευτεί και να αφιερώσει τον χρόνο της σε έργα ενάρετης αγαθοεργίας.

Όταν οι γονείς της έφυγαν από τη ζωή, έχτισε ένα μοναστήρι με ένα εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Αντρέα και έγινε μοναχή. Στο έργο της την ακολούθησαν πολλές υπηρέτριες και ταυτόχρονα με τη δράση της στο μοναστήρι, ίδρυσε νοσοκομεία, σχολεία, ορφανοτροφεία και ξενοδοχεία. Ακόμα, άνοιξε ένα πηγάδι σε μία περιοχή κοντά στο κέντρο, εκεί όπου κυκλοφορούσαν κυρίως αγρότες και βοσκοί και εξυπηρέτησε τους ανθρώπους που υπέφεραν από λειψυδρία. Το «Ψυχικό» αυτό της καλόγριας έδωσε το όνομα του στη περιοχή, το οποίο όνομα διατηρείται μέχρι και σήμερα. Είναι η περιοχή του Ψυχικού. Τέλος η Φιλοθέη είναι υπεύθυνη και για την ονομασία της περιοχής της Καλογρέζας. Εκεί είχε ιδρύσει παράρτημα της Μονής με την ονομασία «Μονή της Καλόγριας» και από την παραφθορά της ονομασίας προέκυψε η Καλογρέζα.

Η Φιλοθέη, εκτός από τις γυναίκες που την είχαν ακολουθήσει, βοηθούσε και κοπέλες οι οποίες ήταν σκλάβες των Τούρκων. Ωστόσο κάποιοι πληροφορήθηκαν για αυτή της την πράξη και την οδήγησαν στον Πασά, ο οποίος και την απείλησε ότι αν δεν αλλαξοπιστήσει θα την αποκεφαλίσει. Παρόλου που εκείνη ήταν έτοιμη να θυσιαστεί στο όνομα του Χριστού, σώθηκε μετά από διαμαρτυρίες χριστιανών που ζήταγαν την ελευθερία της. Η Φιλοθέη έγινε ακόμα πιο αγαπητή, συγκέντρωσε και άλλες γυναίκες με το μέρος της και αφού ίδρυσε και άλλα παραρτήματα στην Αίγινα, τη Τζιά και στα Πατήσια, διέθεσε όλη της την περιουσία σε φιλανθρωπίες.

Το 1859, παραμονή του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, μαζί με τις άλλες μοναχές, η Φιλοθέη βρισκόταν στο μοναστήρι των Πατησίων όπου έκαναν αγρυπνία. Εκεί εισέβαλαν Τούρκοι, οι οποίοι με πολύ θυμό και οργή την βασάνισαν και την εγκατέλειψαν χτυπημένη. Παρόλου που οι μοναχές έσπευσαν να τη βοηθήσουν, η Φιλοθέη υπέκυψε στα τραύματα της και απεβίωσε στις 19 Φεβρουαρίου.

Πηγές

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης