Νεοφυής επιχείρηση

Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε στην εφημερίδα μας τη συνέντευξη δυο νέων γυναικών που κατάφεραν να «πλεύσουν» στον επιχειρηματικό κόσμο με επιτυχία χάρη στην εταιρεία τους «PloosDesign». Η χαρά μου γίνεται μεγαλύτερη όταν η μια από τις δύο επιχειρηματίες , η Αγγέλικα Νιάρχου, υπήρξε μαθήτριά μου. Οι τωρινοί μου μαθητές , λοιπόν, συναντούν μια παλιά μου μαθήτρια που τους δείχνει τον δρόμο για τα δικά τους …ταξίδια.

Σταματίνα Δασκολιά , φιλόλογος

PloosDesign

ΣΥΝ 1

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

(Από τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας)

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.      Το όνομα της επιχείρησης  «πλόος» σημαίνει «καλό ταξίδι». Πώς ξεκίνησε το δικό σας ταξίδι που σας οδήγησε στη δημιουργία της επιχείρησής σας;

Για εμάς ήταν πολύ σημαντικό το όνομα της επιχείρησης. Ψάχναμε κάτι αφενός πρωτότυπο και αφετέρου αντιπροσωπευτικό. Όταν είδαμε την λέξη “πλόος” με την συνέταιρό μου , καταλάβαμε αμέσως ότι αυτή είναι η λέξη μας.

Για εμάς σηματοδοτούσε όχι μόνο το καλό ταξίδι στον κόσμο της Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων καισχεδίασης αλλά συμβόλιζε κιόλας όλα αυτά τα ταξίδια που κάναμε στην Σύρο για τις σπουδές μας καθώς αυτό είναι ο συνδετικός κρίκος. Όλα ξεκίνησαν από εκεί, αφού και οι δυο σπουδάζαμε στο Τμήμα Μηχανικώνμε το πέρας των σπουδών μας αποφασίσαμε να συνεχίσουμε μαζί το “ταξίδι”.ΣΥΝ 2

2.      Πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσει ένας νέος  εταιρεία στη χώρα μας; Υπήρξαν στιγμές που απογοητευτήκατε;

Είναι αρκετά δύσκολο ή τουλάχιστον ήταν αρκετά δύσκολο όταν ξεκινήσαμε εμείς. Τότε δεν υπήρχε ακόμα καν η έννοια της startup εταιρείας. Πρέπει κανείς να έχει πολύ υπομονή και επιμονή. Να θέτει μικρούς στόχους και να αποδέχεται εύκολα την αποτυχία ώστε να μπορεί να την ξεπερνάει γρήγορα και να προχωράει. Κάθε αρχή είναι δύσκολη, ειδικά όσο πιο μικρός αποφασίσεις να ξεκινήσεις κάτι, καθώς σου λείπει η εμπειρία. Αλλά από την άλλη είσαι γεμάτος ενέργεια και αισιοδοξία για το νέο ξεκίνημα, οπότε δεν απογοητεύεσαι τόσο εύκολα.

Σίγουρα στην δική μας περίπτωση μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι οικογένειες μας, οι οποίες ήταν δίπλα μας σε αυτό το νέο ξεκίνημα και μας στήριξαν τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά.

ΣΥΝ 3

3.      Παρατηρήσαμε ότι σε πολλές δημιουργίες σας υπάρχει σαφής επιρροή από τη Αρχαία Ελλάδα. Μιλήστε μας γι αυτό.

Από τις σπουδές μας είχαμε μάθει πόσο σημαντική είναι η έρευνα πριν ξεκινήσεις κάτι, είτε είναι επιχείρηση είτε είναι ένα project . Έτσι λοιπόν όταν αποφασίσαμε ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας και να δραστηριοποιηθούμε στην Ελλάδα , στον τομέα της σχεδίασης και του design , ερευνήσαμε σε ποιούς τομείς υπάρχει κενό.

Έτσι βρήκαμε ότι στο κομμάτι των αναμνηστικών μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, υπήρχαν ελάχιστες εταιρείες που να ασχολούνται με την σχεδίαση και παραγωγή μοντέρνων αναμνηστικών.

Αυτό σε συνδυασμό με την πολύ έντονη δυσφήμιση της χώρας μας εκείνη την περίοδο 2013-2014 λόγω της κρίσης, μας έκανε να δημιουργήσουμε προϊόντα τα οποία όχι μόνο θα έχουν αναμνηστικό χαρακτήρα αλλά θα εξαίρουν τον πολιτισμό μας και την ελληνική κουλτούρα σε όλον τον κόσμο.

Επομένως αρχαίες παραστάσεις από αγγεία, αρχαία μοτίβα όπως ο μαίανδρος, φράσεις αρχαίων φιλοσόφων και πολλά άλλα έγιναν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.ΣΥΝ 4

4.      Είστε μία από τις δύο γυναίκες που τρέχουν την επιχείρηση. Πώς  είναι η μεταξύ σας συνεργασία ;

Μια επιχειρηματική συνεργασία είναι όπως κάθε κοινωνική σχέση . Έχει δηλαδή μια λεπτή ισορροπία , η οποία για να κρατηθεί θέλει προσπάθεια και από τα δύο μέλη . Όταν υπάρχουν κοινοί στόχοι και κοινό όραμα , αρκετή δουλειά στην επικοινωνία και μειωμένος εγωισμός τότε μια σχέση , ότι κι αν αφορά, μπορεί να πετύχει.

Θεωρώ πως με την συνάδελφο μου καθημερινά προσπαθούμε για το καλύτερο και σίγουρα η βαθιά φιλία που μας συνδέει έχει βοηθήσει πολύ στο να κρατάμε και την επαγγελματική μας σχέση ζωντανή και ακμαία.

5.      Σε ένα χώρο παραδοσιακά ανδροκρατούμενο , αποτέλεσε τροχοπέδη το φύλο σας στην επαγγελματική σας καταξίωση;

Ευτυχώς πλέον αρχίζει και εκλείπει αυτό το φαινόμενο. Για εμάς δεν αποτέλεσε καθόλου τροχοπέδη. Το παν είναι να έχεις την αυτοπεποίθηση να υποστηρίξεις την θέση σου και το εγχείρημα σου και φυσικά να ψάχνεις τρόπους να το επικοινωνήσεις.

Η ιστορία μας , δυο νέες κοπέλες δημιουργούν τα νέα μοντέρνα ελληνικά αναμνηστικά , σε συνδυασμό με τα προϊόντα μας ήταν ένα πολύ καλό όχημα για να έχουμε αρκετή προβολή σε πολλά μέσα.

6.      Όταν ξεκινήσατε το «επιχειρείν» ήσασταν σε πολύ νεαρή ηλικία . Ο παράγοντας αυτός επηρέασε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας  από την πλευρά των ανθρώπων που προσεγγίζατε για συνεργασία;

Στην αρχή το πιο δύσκολο ήταν να βρούμε τους ανθρώπους που θα έκαναν την παραγωγή των προϊόντων μας. Αυτό γιατί τότε δεν ήταν καταχωρημένοι όλοι στο διαδίκτυο όπως σήμερα. Οπότε μας πήρε αρκετό χρόνο για να βρούμε τους κατάλληλους συνεργάτες. Από εκεί και πέρα δεν είχαμε θέμα εμπιστοσύνης , γιατί η εμπιστοσύνη κερδίζεται από τις καλές οικονομικές συναλλαγές στις επιχειρήσεις. Επομένως αν είσαι εντάξει και σωστός με τις πληρωμές σου κερδίζεις και την

Αυτό που αργείς να κατακτήσεις , για παράδειγμα, είναι το να ασκήσεις πίεση για πιο γρήγορη εμπιστοσύνη . παραγωγή ή το να κάνεις κάποιον καλύτερο οικονομικό διακανονισμό. Αυτά τα δύο όσο μεγαλώνεις ηλικιακά αλλά κυρίως επιχειρηματικά , τα κατακτάς .

7.      Τι θα συστήνατε να ακολουθήσουν και τι να αποφύγουν νέοι που επιθυμούν να ασχοληθούν με το «επιχειρείν»;

Θα σύστηνα να μάθουν να ακούν το ένστικτό τους, να μην απογοητεύονται με την αποτυχία αλλά να την θεωρούν σαν δώρο για να ανέβουν πιο ψηλά. Ακόμη να μην αισθάνονται ότι το νεαρό της ηλικίας ή το φύλο μπορεί να τους σταματήσει .

Επίσης καθώς υπάρχουν πολλά προγράμματα που χρηματοδοτούν νέες επιχειρήσεις ή τις βοηθούν να μεγαλώσουν , θα έλεγα σε κάποιον να το ψάξει και να μην φοβηθεί να κάνει πραγματικότητα κάποια επιχειρηματική ιδέα, αρκεί να προσφέρει κάτι νέο . Ή ακόμα κάτι που υπάρχει αλλά με νέο τρόπο.

Τέλος το πιο σημαντικό που θα πρέπει να έχει κάποιος για το επιχειρείν, είναι αγάπη γι αυτό που κάνει , καθώς θα το κάνει για πολλές ώρες μέσα στην μέρα !

Αυτό που θα έλεγα σίγουρα σε κάποιον να αποφύγει , είναι ο συνεταιρισμός με άτομα που δεν ξέρει, που δεν μπορεί να επικοινωνήσει και που δεν εμπιστεύεται . Από εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα σε επιχειρήσεις άνω του ενός ατόμου.

Σαν μικρό επίλογο θα έλεγα για το επιχειρείν.

Βάλτε μικρούς στόχους και κάντε μεγάλα όνειρα.

8.      Ποιο είναι το επόμενο επαγγελματικό  βήμα σας;

Το επόμενο μας βήμα είναι να αναπτύξουμε αρκετά και το κομμάτι των σχεδιαστικών μας υπηρεσιών πέρα από το εμπορικό μας κομμάτι. Το νέο μας site για τις υπηρεσίες είναι το www.ploosdesignstudio.com και μελλοντικά θα θέλαμε να κινηθούμε περισσότερο στον προϊοντικό σχεδιασμό και να δημιουργήσουμε κάποιο αντικείμενο design, που πλέον θα ξεφεύγει από την ελληνική θεματολογία, με σκοπό να το προωθήσουμε περισσότερο και στο εξωτερικό, με σκοπό τις εξαγωγές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης