Αρωματικά βότανα

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ζώνη δημιουργικής δραστηριότητας» οι μαθητές δημιούργησαν κήπο και έψαξαν για τα χαρακτηριστικά των φυτών.

Υπεύθυνος καθηγητής: Κωνσταντίνος Κοσσιβάκης

Δυόσμος

Από τους μαθητές: Κωνσταντίνο Κοντοπίδη

1Β: ΦαμπιάνΧοτξάι

Ο δυόσμος είναι ένα είδος μέντας και έχει τις ίδιες ιδιότητες.Ο δυόσμος είναι  ιθαγενές της Ευρώπης και της Νοτιοδυτικής Ασίας και είναι ένα από τα πιο διάσημα αρωματικά χόρτα.Φυτρώνει μόνο σε υγρούς και ορεινούς τόπους,αλλά συνήθως καλλιεργείται σε κήπους και γλάστρες για να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική.Είναι φυτό που φθάνει σε ύψος 30 με 100 εκατοστά.Τα φύλαείναι ωοειδή, με μήκος 5 με 9 εκατοστά και 1,5 με 3 εκατοστά πλατιά. Τα φύλα του είναι μικρά ρόδινα ή μωβ ανοιχτό. Βγαίνουν πολλά στις κορυφές των βλαστών.

Ο δυόσμος χρειάζεται ελαφρύ και συχνό πότισμα που του εξασφαλίζει την απαραίτητη υγρασία για να μας δώσει πλούσια βλάστηση και δροσερό φύλλωμα. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και αν ο δυόσμος βρίσκεται σε έντονα ηλιόλουστες θέσεις για πολλές ώρες, ίσως χρειαστεί να ποτίζουμε καθημερινά. Για την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, το πότισμα του δυόσμου γίνεται κάθε 2-3 μέρες. Σε συνθήκες πυκνής φύτευσης, υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, ο δυόσμος προσβάλλεται από αρκετές ασθένειες και έντομα. Για την προστασία του δυόσμου από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα για να τον προστατεύσουμε από την σκωρίαση και την ανθράκωση που προσβάλλουν το φύλλωμα του. Ο δυόσμος πρέπει να κλαδεύεται πολύ αυστηρά μετά την ανθοφορία του, μέσα στο φθινόπωρο, για να παρουσιάσει ξανά δυνατή ανάπτυξη. Κόβοντας σταδιακά τα φύλλων του δυόσμου κατά την περίοδο ανάπτυξής του για να τα απολαύσουμε, ουσιαστικά κάνουμε κι ένα “άτυπο” κορφολόγημα, που βοηθά να διατηρούμε τον δυόσμο μας γεμάτο ζωντάνια και σε συμπαγή μορφή. Ιδανική εποχή για τη συγκομιδή των φύλλων του δυόσμου είναι η περίοδος λίγο πριν αρχίσουν να σχηματίζονται τα άνθη του, καθώς αυτή την εποχή τα φύλλα του έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.

Φυτεύουμε τους μικροσκοπικούς σπόρου δυόσμου σε βάθος 0,5 εκατοστό στις αρχές της άνοιξης σε γλάστρες φυτωρίου ή στα τέλη του χειμώνα σε σπορείο. Σε θερμοκρασία κοντά στους 20°C και σε αρκετή υγρασία, ο σπόρος του δυόσμου βλαστάνει σε διάστημα 2 εβδομάδων. Μετά από διάστημα 6 εβδομάδων τα φυτά μας είναι έτοιμα για μεταφύτευση στην οριστική τους θέση.

ΠΗΓΕΣ

https://www.mistikakipou.gr/simvoules-gia-diosmo/

http://lyk-rizar.att.sch.gr/files/diosmos.pdf

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CF%85%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης