Λεβάντα

ΜΕΛΙΝΑ ΓΑΣΠΑΡΑΚΗ

Α1

Βότανο και καθημερινότητα

Οι χρήσεις της λεβάντας στην καθημερινότητα μας είναι πολλές. Η λεβάντα έχει φαρμακευτικές ιδιότητες αλλά και μαγειρικές. Όσον αφορά τις φαρμακευτικές και θεραπευτικές της ιδιότητες η λεβάντα βοηθά στην μείωση του άγχους και του στρες. Οι φυσικές οργανικές ενώσεις που υπάρχουν στα φύλλα και τα λουλούδια της λεβάντας μπορούν να αναδυθούν αν τα τρίψουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας και με αυτή την τοπική εφαρμογή να ηρεμήσουν το σώμα και το μυαλό μας, ανακουφίζοντας τις σκέψεις και ηρεμώντας τη διάθεση μας. Επιπλέον η λεβάντα έχει και αντισηπτικές ικανότητες. Η επίδρασή της στην καταπολέμηση μίας μόλυνσης είναι θεαματική. Τοποθετώντας σπασμένα φύλλα πάνω σε μία πληγή ή χτύπημα βοηθάει στην γρήγορη επούλωση και αποτροπή ανάπτυξης λοιμώξεων σε αυτή.

λεβαντα 2Τα μπουμπούκια των ανθών, τα φύλλα και τα στελέχη της λεβάντας μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή αποξηραμένα σε πιάτα που κυμαίνονται από γλυκά επιδόρπια έως πιο πλούσια πιάτα με κρέας. Στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική η αποξηραμένη λεβάντα προσφέρεται για υπέροχο αρωματισμό μαγειρευτών, καθώς μπορεί να αντικαταστήσει το δεντρολίβανο. Μπορούμε επίσης να την χρησιμοποιήσουμε τριμμένη σε ένα mix με το αλάτι αλλά και τη ζάχαρη που χρησιμοποιείται για τα γλυκά μας.

Οδηγίες συλλογής και συντήρησης του βοτάνου

Πρώτα και κύρια την αποξηραίνουμε. Αυτό το κάνουμε ενώνοντας το φύλλα μεταξύ τους. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα κάτω φύλλα και συνδέουμε 4-6 κλαδιά μαζί και τα δένουμε με ένα σπάγκο ή σχοινί χωρίς να το σφίξουμε πολύ. Μετά την τοποθετούμε σε μία χάρτινη κλειστή σακούλα από την οποία αφήνουμε τους βλαστούς να προεξέχουν και την κρεμάμε ανάποδα. Στη συνέχεια κάνουμε μερικές τρυπούλες κατά μήκος της κορυφής για την κυκλοφορία του αέρα. Κρεμάμε την σακούλα σε μία ξηρή, σκοτεινή περιοχή, η οποία αερίζεται καλά και είναι μακριά από τον ήλιο και την υγρασία. Ύστερα την αφήνουμε για περίπου 2-4 εβδομάδες, ελέγχοντας τα κλαδάκια περιοδικά, ώσπου να ξεραθούν. Και αφού σιγουρευτούμε ότι έχουν ξεραθεί μπορούμε να κόψουμε τα κλαράκια σε κομμάτια, ή να τα τρίψουμε και να μαζέψουμε μόνο τα λουλούδια πετώντας τα κλαράκια. Για να αποθηκεύσουμε την λεβάντα θα την τοποθετήσουμε μέσα σε σακουλάκια φτιαγμένα από τούλι, τα οποία έχουν μικρές τρυπούλες (έτσι ώστε να απελευθερώνεται το άρωμα) Για μελλοντική χρήση της λεβάντας, θα βάλουμε όλα τα σακουλάκια τα οποία έχουμε ετοιμάσει, μέσα σε μια βαμβακερή μαξιλαροθήκη. Την διπλώνουμε καλά και την φυλάμε μέσα σε ένα συρτάρι. Αυτός θα είναι ο αποθηκευτικός χώρος απ όπου θα παίρνουμε την λεβάντα και θα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στη ντουλάπα, στο συρτάρι, τη βιβλιοθήκη ή ως διακοσμητικό/αρωματικό στο σπίτι μας. Ένας εναλλακτικός τρόπος αποθήκευσης αντί της μαξιλαροθήκης είναι ένα γυάλινο βάζο το οποίο θα κλείνει καλά, όπου θα φυλάξουμε τα αποξηραμένα λουλούδια.

Ευεργετικές ιδιότητες της λεβάντας

λεβαντα 3Κατά τις καλοκαιρινές εποχές όπως είναι φυσικό πέρα από τη ζέστη, τα κουνούπια και τα έντομα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς μας. Όμως η λεβάντα βρίσκει λύση και για αυτό το πρόβλημα μας. Σε ένα μπουκάλι σπρέυ με απιονισμένο νερό προσθέστε 30 με 40 σταγόνες λεβάντας και ψεκάστε το σώμα και το κρεβάτι σας λίγο πριν κοιμηθείτε. Επιπλέον η λεβάντα σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδείξει πως το έλαιο της θεραπεύει τις δερματικές παθήσεις όπως είναι η ακμή, το ερεθισμένο δέρμα και ουλές. Για την ακμή, αραιώστε το λάδι λεβάντας με λίγο νερό και απλώστε το πάνω στο πρόσωπό σας με κυκλικές κινήσεις.

Πολιτιστικές πτυχές

Η λεβάντα έχει τις «ρίζες» ης, εδώ και 2500 χρόνια, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να έχει πλούσια ιστορικά γεγονότα, μύθους, προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες. Στη Μεσοποταμία, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Ιράκ, λέγεται πως όταν ο πολιτισμός τους άρχισε να ξεκινάει, η λεβάντα ήταν τοπικό φυτό της περιοχής. Και οι πρώτοι που την χρησιμοποίησαν ήταν οι Άραβες. Η λεβάντα εισήχθη στη Γαλλία μέσω των Ελληνικών νησιών περίπου το 600 π.Χ. Στην Αγγλία και στις ΗΠΑ πήγε τον 16ο και 17ο αιώνα. Επίσης στην αρχαία Αίγυπτο καλλιεργούσαν την Λεβάντα στους ιερούς περιτοιχισμένους κήπους στις Θήβες, και την χρησιμοποιούσαν για παραγωγή αρωμάτων και ελαίων. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν από τη λεβάντα ένα αρωματικό βάλσαμο, το οποίο χρησιμοποιούσαν στο τελετουργικό της μουμιοποίησης. Αυτό το έκαναν τοποθετώντας αγγεία με άρωμα λεβάντας μέσα στους. Μάλιστα κατά τις ανασκαφές του Φαραώ Τουταγχαμών βρέθηκε τοποθετημένο ένα βάζο με άρωμα λεβάντας στο πλευρό του και ήταν ακόμα έντονο μετά από 3.000 χρόνια! Οι αρχαίοι Λίβυοι, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για να αρωματίζουν το νερό των λουτρών τους. Και από την αρχαιότητα μάλιστα την χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή αρωματικών σαπουνιών και ηρεμιστικών βαλσάμων. Επιπλέον στην Ιρλανδία, τον 17ο αιώνα, το κάστρο Μόιρα είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη επειδή οι κήποι του είχαν έκταση 4 στρέμματα και ήταν γεμάτοι με λεβάντα! Ακόμα, χρησιμοποιήθηκε εναντίον της πανούκλας με θετικά αποτελέσματα. Στις μέρες μας πολλοί πιστεύουν στην παράδοση ότι η λεβάντα συμβολίζει την ζωή και τον θάνατο και ότι είναι σύμβολο της αφοσίωσης. Επιπρόσθετα λέγεται πως η λεβάντα είναι το λουλούδι των γενεθλίων για όσους γεννήθηκαν στις 9 Ιανουαρίου και συμβολίζει τη σταθερότητα και την σιωπή των λουλουδιών. Επίσης συμβολίζει την αγάπη, την αγνότητα, την καθαρότητα, την προστασία, την επιμονή, την ειρήνη κ.α.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.geapharmacy.gr/blog/7-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%85%CF%80 %CF%89%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%B1-%CE%BF%CF%86%CE %B5%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BB%CE%B5%CE%B 2%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83.htm

https://botanologio.com/the-many-lavender-uses/

https://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/339839/oi-magikes-idiotites-tis-levantas

https://www.missbloom.gr/life/elaio-levantas-9-evergetikes-idiotites-pou-echei-ston-or ganismo-sou/

https://www.fytokomia.gr/permalink/12019.html

https://www.votanistas.com/herbs/levanta-stin-ntoulapa-pws-na-tin-apoksiraneis/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης