Βασιλικός

ΜΟΥΤΣΑ ΕΡΙΚΑ

Α1

Ονομασία βοτάνου- Ετυμολογία

•Ο Βασιλικός είναι αρωματικό, ποώδες φυτό και μαγειρικό βότανο. Σε ορισμένες Αγγλόφωνες χώρες είναι γνωστός και ως «Βότανο του Αγίου Ιωσήφ».
•Η λέξη «βασιλικός» προέρχεται από την ελληνική λέξη (βασιλεύς), που σημαίνει βασιλιάς, που εννοείται ο Ιησούς Χριστός. Έχει συνδεθεί με την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Η ονομασία του αποδόθηκε όταν το φυτό φύτρωσε στο χαμένο τάφο του Ιησού και η έντονη μυρωδιά του έγινε αιτία να ανακαλυφθεί, καθώς φύτρωσε στο σημείο, όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη, ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό.
Ιστορία του βοτάνου
•Ο βασιλικός πιθανόν κατάγεται από την Ινδία, ή ίσως από το Ιράν και να έχει καλλιεργηθεί εκεί για περισσότερα από 5.000 χρόνια. Πρόκειται για ένα ημι-σκληραγωγημένο ετήσιο φυτό, πιο γνωστό ως μαγειρικό βότανο, χαρακτηριστικό κυρίως στην Ιταλική κουζίνα, το οποίο επίσης βρίσκεται στις κουζίνες της Νοτιοανατολικής Ασίας της Ινδονησίας, Ταϊλάνδης, Μαλαισίας, Βιετνάμ, Καμπότζης,
•Λάος και της Ταϊβάν.
• Ο τύπος, ο οποίος χρησιμοποιείται στα ιταλικά φαγητά, ονομάζεται γλυκός βασιλικός, σε αντίθεση με τον βασιλικό της Ταϊλάνδης , τον βασιλικό λεμόνι και τον ιερό βασιλικό, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στην Ασία, κάποιοι είναι μονοετή και αλλά σε ζεστά τροπικά κλίματα, είναι πολυετή.
Χαρακτηριστικά του βοτάνου
•Ο βασιλικός φθάνει σε ύψος μεταξύ 30-130 εκ. (12-51 ίντσες), με αντικριστά, ανοιχτό-πράσινα, μεταξένια φύλλα μήκους 3-11 εκ (1,2 έως 4,3 ίντσες) και πλάτος 1-6 εκ. (0,39 έως 2,36 ίντσες).
•Τα άνθη είναι μικρά, λευκού χρώματος και τοποθετημένα σε τερματική ακίδα. Αν τα φύλλα του μαραθούν από την έλλειψη νερού, θα ανακάμψει αν ποτιστεί καλά και τοποθετηθεί σε ευήλια τοποθεσία. Τα κίτρινα φύλλα στο κάτω μέρος του φυτού, είναι ένδειξη ότι το φυτό έχει αγχωθεί· συνήθως, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερο νερό ή περισσότερο λίπασμα.
•Ο Βασιλικός ανθίζει τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο, η μεταφύτευσή του γίνεται τον Απρίλιο-Μάιο.
Καλλιέργεια βοτάνου ,κλάδεμα, ασθένειες
•Απαιτεί φως, χωρίς να είναι εκτεθειμένος απευθείας στον ήλιο, ο οποίος μαραίνει τα φύλλα του. Αγαπά το δροσερό έδαφος, γι’αυτό πρέπει να ποτίζεται, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, σε καθημερινή βάση. Για να παρατείνεις τη διάρκεια της ζωής του, να ψαλιδίζεις τα άνθη του Όταν συλλέγεις φύλλα για κατανάλωση, καλύτερα να κόβεις τις κορυφές έτσι ώστε να αναπτύσσονται και οι πλάγιοι βλαστοί. Ο βασιλικός μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί εύκολα με μοσχεύματα, με τα στελέχη των κοντών μοσχευμάτων να εμβαπτίζονται για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, έως ότου το νερό αναπτύξει τις ρίζες.
•Πιο πρόσφατα, ο περονόσπορος του βασιλικού, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, τόσο για εμπορικούς παραγωγούς όσο και για τους οικιακούς καλλιεργητές. Η ασθένεια αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία το 2004, καθώς επίσης και στις ΗΠΑ το 2007 και 2008 αυξάνεται σταθερά στην επικράτηση, τη διανομή και την οικονομική σημασία από τότε. Μία κοινή νόσος φυλλώματος του βασιλικού είναι η γκρίζα μούχλα, μπορεί επίσης να προκαλέσει λοιμώξεις μετά τη συγκομιδή και είναι ικανή να σκοτώσει το σύνολο του φυτού.
Πηγές:

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης