Το ήξερες ότι…

Το άρωμα της Κλεοπάτρας

-Οι ερευνητές Ντόρα Γκόλντσμιθ και Σον Κόφλιν κατάφεραν για πρώτη φορά να αναδημιουργήσουν το περίφημο άρωμα της Κλεοπάτρας. Δούλεψαν πάνω στα ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής στο Θμουίς, κοντά στο Μεντές. Εκεί βρέθηκε ένα κτήριο το οποίο φαίνεται ότι ήταν εργοστάσιο αρωμάτων και στο οποίο βρέθηκαν τα δοχεία που περιείχαν τις πρώτες ύλες για τα αρώματα. Παράλληλα, αποκωδικοποίησαν και ένα αρχαίο ελληνικό κείμενο, το οποίο περιείχε μια συνταγή.Άρχισαν να πειραματίζονται με τα υλικά της εποχής, όπως κανέλα, έλαια και ρετσίνι, προκειμένου να κατασκευάσουν το άρωμα. Αυτό που προέκυψε είναι μια έντονη μυρωδιά, πικάντικη αλλά και γλυκιά.

- Στην Αλάσκα μια ολόκληρη πόλη ζει σε ένα μόνο κτίριο κατά τους χειμερινούς μήνες όταν το ψύχος είναι δριμύ. Το κτίριο αυτό στεγάζει σπίτια, σχολείο, εκκλησία και νοσοκομείο.

1

-Οι φυλακισμένοι στη Βραζιλία μπορούν να μειώσουν την ποινή τους κατά 4 μέρες για κάθε βιβλίο που διαβάζουν και για το οποίο γράφουν μια περίληψη.

Picture2

-          Η πρώτη πλαστική μύτης χρονολογείται πριν από το 5000 πχ για τη διόρθωση τραυματισμού. Πληροφορίες πήραμε από τον Πάπυρο του Edwin Smith που αποτελεί την αρχαιότερη γνωστή χειρουργική πραγματεία για το τραύμα και πιθανότατα υπήρξε εγχειρίδιο στρατιωτικής Ιατρικής.

-

-          Χρησιμοποιώντας τα ανασκαμμένα οστά ως αναφορά, ο γλύπτης και αρχαιολόγος Oscar Nilsson αναπλάθει τα πρόσωπα πραγματικών ανθρώπων που έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια . Τα εκπληκτικά γλυπτά ανακατασκευής απεικονίζουν ανθρώπους από όλη την ιστορία, δίνοντάς μας μια συναρπαστική εικόνα για το πώς φαινόταν οι άνθρωποι αυτοί στην εποχή τους.

2

-             Το 1818 ένας μετεωρίτης έπεσε στις Σέρρες, δίπλα στο σημείο πρόσκρουσης ήταν δύο Γερμανοί ταξιδιώτες που το ανέφεραν στον Οθωμανό διοικητή της περιοχής. Ο τελευταίος δεν εκτίμησε την πληροφορία και δώρισε τον μετεωρίτη στον Γερμανό γιατρό του. Έτσι ένα σπάνιας αξίας αποδεικτικό στοιχείο πέρασε τα σύνορα μας .

34

Στην Ελλάδα  βρέθηκε μετά από 164 χρόνια και εκτέθηκε  στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2018

-Ο πλανήτης Δίας μάς στέλνει «μουσική» – Η Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα ηχητικό κλιπ 50 δευτερολέπτων, το οποίο ηχογράφησε το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Τζούνο. Το Τζούνο πραγματοποιεί αυτήν την εποχή προσεγίσεις στο δορυφόρο του Δία, Γανυμήδη.

Η ηχογράφηση  μοιάζει με ήχο υπολογιστή, ή ρομπότ.

https://youtu.be/_09R6jIo74U

-Οι αρχαιότερες γνωστές πατημασιές προγόνων του ανθρώπου, οι οποίες είχαν αρχικά ανακαλυφθεί στην Κρήτη το 2002, έχουν ηλικία 6,05 εκατομμυρίων ετών, είναι δηλαδή περίπου 0,35 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

«Τα ίχνη είναι σχεδόν 2,5 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερα από τα ίχνη που αποδίδονται στον Αυστραλοπίθηκο αφαρένσις (Λούσι) από το Λαέτολι της Τανζανίας», δήλωσε ο δρ Κίρσερ. Οι πατημασιές της Κρήτης έχουν περίπου την ίδια ηλικία με τα απολιθώματα (όχι πατημασιές) του είδους Orrorin tugenensis από την Κένυα, που βάδιζε όρθιος.

po

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης