ΜΑΝΣΑΦ

ΜΑΝΣΑΦ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από την φιλόλογο του σχολείου μας Χριστίνα Αλ Νόφελ

Το μάνσαφ συνδέεται με έναν παραδοσιακό ιορδανικό πολιτισμό, που βασίζεται σε έναν αγροτικό ποιμενικό τρόπο ζωής, στον οποίο το κρέας και το γιαούρτι είναι άμεσα διαθέσιμα.

Το μανσάφ σερβίρεται σε ειδικές περιστάσεις όπως γάμους, γεννήσεις και αποφοιτήσεις, ή για να τιμήσει έναν επισκέπτη, και σε μεγάλες γιορτές όπως το ΙνταλΦιτρ (μουσουλμανική γιορτή μετά το τέλος του Ραμαντάντ), το ΙνταλΑντχά (Το Ινταλ-αντχά ή γνωστό και ως η γιορτή των θυσιών, και στην Ελλάδα γνωστό ως Κουρμπάνμπαϊράμ, είναι ένα θρησκευτικό φεστιβάλ που γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως ως εορτασμός της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ), τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και η Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ιορδανίας. Τρώγεται παραδοσιακά συλλογικά από μια μεγάλη πιατέλα σε βεδουίνικο και αγροτικό στιλ: όλοι γύρω από την πιατέλα με το αριστερό χέρι πίσω στην πλάτη και χρησιμοποιώντας το δεξί χέρι αντί για μαχαιροπήρουνα (άμα είσαι αριστερόχειρας την πάτησες).

Δεδομένου ότι το μάνσαφ ήταν αρχικά δημοφιλές μεταξύ των Βεδουίνων, πολλές από τις παραδόσεις, που χρησιμοποίησαν εκείνοι, εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. Ο δίσκος, που περιέχει το μάνσαφ, τοποθετείται σε ένα τραπέζι, όπου οι άντρες συγκεντρώνονται γύρω του, ενώ στέκονται όρθιοι. Το μάνσαφ πρέπει να τρώγεται με τη χρήση του δεξιού χεριού, ενώ το αριστερό βρίσκεται πίσω από την πλάτη του ατόμου. Το χέρι χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μπάλες ρυζιού και στη συνέχεια η μπάλα τοποθετείται στο στόμα με τη χρήση τριών δακτύλων. Θεωρείται άσχημο να φυσάει κανείς την μπάλα ρυζιού να κρυώσει, ανεξάρτητα το πόσο ζεστή είναι. Πολλές από αυτές τις παραδόσεις υφίστανται ακόμη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να καταναλωθεί σε πιάτα, με κουτάλι.

ΜΑΝΣΑΦ – ΣΥΝΤΑΓΗ

Στην πιο παραδοσιακή του μορφή οι άντρες αναλαμβάνουν να ανάψουν τη φωτιά με ξύλα και να τοποθετήσουν επάνω της ένα καζάνι στο οποίο βράζουν τη γίδα, ενώ οι γυναίκες προετοιμάζουν τα παρελκόμενα.

Ωστόσο, για λόγους ευκολίας παρατίθεται η συνταγή παρακάτω με υλικά για 4 άτομα:

  • 1 κιλό αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας (με τα κόκκαλα του)
  • 1 κιλό τζαμίντ (αποξηραμένο πρόβειο γιαούρτι – δες εικόνα). (Επειδή αυτό το αποξηραμένο γιαούρτι δεν υπάρχει στην Ελλάδα, στην θέση του χρησιμοποιούμε 1 κιλό κεφίρ η 1 κιλό πρόβειο γιαούρτι)jamid011
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας φρέσκο πρόβειο βούτυρο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κούπα άσπρα αμύγδαλα
  • 1/2 κούπα κουκουνάρια
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 κιλό μακρύκοκκο άσπρο ρύζι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κάρδαμο
  • 1/4 κουταλάκι μιξ μπαχαρικών για κρέας
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά, (3/4 για το ρύζι και 1/4 για το κρέας)
  • 2 δαφνόφυλλα

Εκτέλεση

Αν έχουμε τζαμίντ, το σπάμε σε μικρά κομμάτια και μουσκεύουμε σε 1 λίτρο χλιαρό νερό από την προηγούμενη βραδιά.

Μουσκεύουμε το ρύζι σε χλιαρό νερό με ένα κουταλάκι αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα.

Σε μέτρια φωτιά, βάζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με το κρέας, σκεπάζουμε με κρύο νερό το κρέας (αν έχουμε χύτρα), η κατά 2 δάχτυλα πιο πάνω αν το βάλουμε σε απλή κατσαρόλα και ξαφρίζουμε μέχρι να βράσει.

jamid021

Όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε  το κρεμμύδι ολόκληρο, το γαρύφαλλο, το μαύρο πιπέρι, το τριμμένο κάρδαμο, το μιξ μπαχαρικών, τα δαφνόφυλλα, ένα κουταλάκι αλάτι και ψήνουμε μέχρι να μαγειρευτεί  το κρέας.

Χτυπάμε στο μπλέντερ το τζαμίντ που έχουμε μουσκέψει από την προηγούμενη βραδιά με το νερό του.

Mansaf05

Αφού βράσει το κρέας, το βγάζουμε από το ζουμί και το βάζουμε στην άκρη, βγάζουμε το κρεμμύδι και το αλέθουμε στο μπλέντερ, αφαιρούμε  τα δαφνόφυλλα, προσθέτουμε στο ζουμί το γιαούρτι που χτυπήσαμε στο μπλέντερ, η το στραγγιστό γιαούρτι και το κρεμμύδι που αλέθαμε.

Χτυπάμε καλά όλο το μείγμα με το ραβδομπλέντερ, βάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά να μην κόψει το γιαούρτι, συνεχίζουμε με ανακάτεμα μέχρι να πάρει βράση.

Προσθέτουμε το 1/4 της ποσότητας του κουρκουμά, 1/2 κουταλιά από το φρέσκο βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κρέας, αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί (σε μέτρια φωτιά) για μισή ώρα.

Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε 2 λίτρο ζεστό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, μια πρέζα κάρδαμο τριμμένο, 1/2 κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο, τον υπόλοιπο κουρκουμά, τα φύλλα δάφνης και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν.

Στραγγίζουμε το ρύζι, το ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και όταν βράσει το νερό στην κατσαρόλα, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε ελαφρά και βράζουμε για 8-10 λεπτά.

Στραγγίζουμε ξανά το ρύζι που έχει μαγειρευτεί.

Σε μεγάλο δίσκο σερβιρίσματος, απλώνουμε τις αραβικές πίτες, ρίχνουμε μία κούπα από το ζουμί με το γιαούρτι πάνω στις πίτες, απλώνουμε το ρύζι πάνω από τις πίτες, πάνω στο ρύζι τοποθετούμε το κρέας.

Πασπαλίζουμε το κρέας με 2 κούπες από το ζουμί με το γιαούρτι. Σε ένα τηγάνι βάζουμε την 1/2 κουταλιά φρέσκου βουτύρου που έμεινε και το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια μέχρι να ροδίσουν.

Πασπαλίζουμε το κρέας και το ρύζι με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα, κουκουνάρια και το λάδι.

Τέλος πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Γεμίζουμε μερικά μπολ με την σάλτσα γιαουρτιού και σερβίρουμε το μάνσαφ ζεστό λαχταριστό ή κάνουμε ατομικές μερίδες με τον ίδιο τρόπο.

Καλή όρεξη

 

Πηγή Wikipedia

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης