Από τη διατροφολόγο Θέκλα Γκιώνη
Αν και είναι γνωστό ότι το πρωινό, τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους, είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, πολύ συχνά παραλείπεται και δεν αποτελεί μέρος της διατροφής μας.
Πάμε να δούμε την σημασία του πρωινού για την υγεία μας.
Θρεπτικά συστατικά.
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων και πρόσθετων σακχάρων, και υψηλότερη διαιτητικών ινών και των περισσότερων μικροθρεπτικών συστατικών (π.χ. φολικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη A,C).
Παχυσαρκία.
Υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωινού και του χαμηλότερου κινδύνου ανάπτυξης παχυσαρκίας τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Βάση πρόσφατης μετανάλυσης, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης υπερβαρότητας/παχυσαρκίας.
Πνευματική υγεία.
Το θρεπτικό πρωινό, κυρίως για τα παιδιά και του εφήβους, συμβάλει στην καλύτερη γνωστική απόδοση, στην πνευματική εγρήγορση, στη μνήμη και την συγκέντρωση που είναι απαραίτητα για τις σχολικές υποχρεώσεις.
Σταθερή γλυκόζη.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει την συσχέτιση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού με τον μειωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης και τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης Σακχαρώδη Διαβήτη 2. Η κατανάλωση πρωινού βοηθά το σάκχαρο μας να παραμένει σταθερό και να μην πέφτει απότομα, κρατώντας μας περισσότερη ώρα χορτάτους.
️Καρδιαγγειακή υγεία.
Η αποχή από το πρωινό έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και ολικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Από μελέτες φαίνεται ότι τα άτομα που παραλείπουν τακτικά το πρωινό έχουν περίπου 21% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο.
Ορμονική ρύθμιση.
Όταν παραλείπεται ένα γεύμα, και μένουμε νηστικοί για πολλή ώρα, η ινσουλίνη του σώματος μας μειώνεται, και αυξάνεται η κορτιζόλη που ονομάζεται και ορμόνη του στρες, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το ορμονολογικό μας σύστημα και να νιώθουμε πιο πεινασμένοι.