Πρωινό στο σχολείο

Μας μιλά η διατροφολόγος Θέκλα Γκιώνη  

Το πρωινό αποτελεί ,ως γνωστόν, είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με θετικά αποτελέσματα ως προς την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, την ενέργεια, την κατάσταση του βάρους αλλά και τους παράγοντες του τρόπου ζωής. Κυρίως για τα παιδιά και τους εφήβους που πάνε ακόμα σχολείο, είναι απαραίτητο να καταναλώνουν πρωινό είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο. Μπορεί να συμβάλει επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς και φυσιολογικού βάρους και η κατανάλωση του σχετίζεται σημαντικά με μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης παχυσαρκίας ή υπερβαρότητας. Το πρωινό, σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλει ευεργετικά στην καλύτερη σχολική και γνωστική απόδοση των παιδιών στο σχολείο, στην συγκέντρωση και στην περισσότερη αντοχή τους μέσα στην ημέρα.

Τι να περιλαμβάνει το πρωινό?

 Είναι πολύ σημαντικό είτε καταναλώνεται στο σπίτι είτε στο σχολείο, το πρωινό να μην περιορίζεται σε ένα ποτήρι γάλα ή ένα κουλούρι, αλλά να αποτελείται από συνδυασμό τροφών (2άδες-3άδες).

 Με αυτό τον τρόπο το σάκχαρό μας μένει σταθερό για περισσότερη ώρα με αποτέλεσμα να μένουμε χορτάτοι και να μην πεινάμε, μεγαλύτερο διάστημα.

 Μερικές ιδέες για ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό στο σπίτι είναι τα δημητριακά με γάλα και κάποιο φρούτο, ομελέτα με λαχανικά, ψωμί με άλειμμα ξηρών καρπών και φρούτο ή με αυγό βραστό και λαχανικά ή αυγόφετα με φρούτο και άλειμμα ξηρών καρπών.

 Ενώ αν το πρωινό τρώγεται στο σχολείο είτε από την καντίνα είτε σε ταπεράκι από το σπίτι, θα μπορούσε να είναι ένα τοστ με τυρί και λαχανικά, σπιτικό μαφιν με τυρί και λαχανικά, τορτίγια με άλειμμα ξηρών καρπών και φρούτο ή με τυρί, αβοκάντο και λαχανικά.

Adolphus K, Lawton CL, Dye L. The effects of breakfast on behavior and academic performance in children and adolescents. Front Hum Neurosci. 2013; 7: 425

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης