ΒΙΟΗΘΙΚΗ

«ECTOΓΕΝΝΕΣΗ»

Η τεχνολογική εξέλιξη και τα καινά τεχνολογικά μηχανήματα αναμφίβολα έχουνε δώσει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να επεκτείνει τους ορίζοντές του, να δοκιμάσει τα όρια των δυνατοτήτων του και να αλλάξουν τον κόσμο ριζικά. Τον περασμένο χρόνο είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο η φήμη για την κατασκευή μιας ριζοσπαστικής μεθόδου αναπαραγωγής την λεγόμενη Τεχνητή Μήτρα “Ectolife”. Πρόσφατα ωστόσο η είδηση αυτή έγινε πραγματικότητα όταν μία ομάδα ερευνητών από το παιδιατρικό νοσοκομείο Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ δοκίμασε επιτυχώς μία τεχνητή μήτρα σε πρόωρες γεννήσεις αρνιών. Προσωπικά αν και η ανθρώπινη παρέμβαση στις φυσικές διαδικασίες δεν συμφωνεί με την ηθική μου ,η εφεύρεση μιας συσκευής εξωσωματικής γονιμοποίησης ή αλλιώς  εκτογέννεσης, ο τρόπος που αυτή λειτουργεί και το τι μπορεί αυτή να προσφέρει στην ανθρωπότητα, προκαλεί το ενδιαφέρον και κινεί την περιέργεια.

Καταρχάς έρευνα του Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έχει δείξει πως οι βρεφικοί θάνατοι λόγω περίπλοκων πρόωρης γέννας αντιστοιχούν σε 1 εκατομμύριο κάθε χρόνο και αυτό είναι μόνο κατά μέσο όρο. Η χρήση ωστόσο μίας τεχνητής μήτρας θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου αυτού ελαττώνοντας τις περιπτώσεις των επιπλοκών ή ακόμα και διασώζοντας τη ζωή του μωρού. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί καθώς σε αντίθεση με τις τρέχουσες μεθόδους οι οποίες μπορούν να βλάψουν το μωρό, το περιβάλλον της ectolife κάνει προσομοίωση των φυσικών συνθηκών που υπάρχουν μέσα σε μία πραγματική μήτρα επιτρέποντας έτσι στο βρέφος να αναπτυχθεί πλήρως και ασφαλέστερα.

Ύστερα δεν μπορούμε να παραλείψουμε το φαινόμενο αδυναμίας ή δυσκολίας κυοφορίας. Σύμφωνα με τον NICHD (United Kennedy shriver National Institute of Child Health and Human development) ένα ποσοστό 11% των γυναικών και 9% των αντρών αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμοποίησης. Η τεχνολογία Ectolife επομένως θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα σε πολλά ζευγάρια τα οποία για ιατρικούς προσωπικούς ή κοινωνικούς λόγους δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί.

Τέλος, η τεχνητή μήτρα μπορεί να απαλλάξει το παιδί αλλά και τους απόγονους του από τυχόν κληρονομικές γεννητικές ασθένειες που αποτελούν μέρος του οικογενειακού ιστορικού των γονιών, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μία υγιή ζωή.

Εν κατακλείδι η σύγχρονη αυτή τεχνολογία στο μέλλον αναμφίβολα θα έχει την ικανότητα να προσφέρει στην ανθρωπότητα και να επιλύσει πληθώρα προβλημάτων στον τομέα της γονιμοποίησης.

 

Καπουκράνη Σοφία

Β5ΥΓ1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης