ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Αγία Σοφία

 

Για περίπου χίλια χρόνια, η Αγία Σοφία ήταν κέντρο της πολιτικής, εκκλησιαστικής και πνευματικής ζωής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ο πρώτος ναός της  Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε το 330 μ.Χ. από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, όταν μετέφερε την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη. Τα έργα ολοκληρώθηκαν και τα εγκαίνια έγιναν τον Φλεβάρη του 360 μ.Χ. Από τότε έγιναν αρκετές αλλαγές, το 532μ.Χ. περίπου έγιναν οι τελικές μελέτες και αλλαγές.  10.000 τεχνίτες δούλευαν αδιάκοπα για έξι χρόνια, το κόστος κατασκευής ήταν στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου. Έγιναν από όλον τον κόσμο προσφορές από αρκετούς πολύτιμους λίθους.

Στην Αγία Σοφία, ο λαός γιόρταζε τους θριάμβους, θρηνούσε τις συμφορές και αποθέωνε τους καινούριους αυτοκράτορες.  Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Σοφία του Θεού, αλλά για τους Βυζαντινούς ήταν πιο πολύ ταυτισμένη με την Παναγία. Το κτήριο ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, και ήταν σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο, όσο και σήμερα. Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της , ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της που ενώ υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Κατά την Λατινοκρατία η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου 1453 όπου ο τότε αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος προσευχήθηκε μαζί με τον λαό και ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη του και όπως έφευγε για τα τείχη έπεσε μαχόμενος.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία έγινε μουσουλμανικό τέμενος από τον Μωάμεθ Β. Μετά από την Μικρασιατική Καταστροφή και την ίδρυση του σύγχρονου Τούρκικου Κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ, μετατράπηκε σε μουσείο με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 24 Νοεμβρίου 1934. Άνοιξε ως μουσείο στην 1 Φεβρουαρίου 1935 και στις 6 Δεκεμβρίου 1985, ανακηρύχθηκε από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στις 10 Ιουλίου 2020, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία μετατράπηκε πάλι σε τζαμί, το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, χριστιανούς και ξένους. Με αυτή την απόφαση η Αγία Σοφία άνοιξε τις πύλες της ως τζαμί στις 24 Ιουλίου 2020.

Από τότε ως σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι τόσο σπουδαίο! Η Τουρκία όμως με την συγκεκριμένη απόφασή της από τον τούρκο πρόεδρο, συνεχίζει να παραβιάζει όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει την διεθνή ευθύνη για αυτές τις παραβιάσεις. Όταν η Αγιά Σοφία μετατράπηκε σε τέμενος, είχε προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί παγκοσμίως ποικίλες και αντιφατικές αντιδράσεις. Αρκετοί λαοί αλλά περισσότερο οι Έλληνες ένοιωσαν την οργή και την απογοήτευση όταν ανακοινώθηκε η αλλαγή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος και ανοιχτό μουσείο, από τον τούρκο πρόεδρο. Η απόφαση του καταδικάστηκε ως προκλητική επειδή φαινόταν εγωιστής λόγω του ότι κοίταγε μόνο το συμφέρον της χώρας του και όχι των υπολοίπων λαών που εννοείται, και με το δίκιο τους, αντέδρασαν. Μέχρι και ο εκπρόσωπος της εσωτερικής πολιτικής της ευρωπαϊκής ένωσης ανακοίνωσε πως η απόφαση του Ερντογάν ήταν λυπηρή και τόνισε πως η Αγία Σοφία έχει μια ισχυρή συμβολική ιστορική και παγκόσμια αξία, η οποία με την απόφαση του καταπατείται.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης