«Η αξία του συνεταιρίζεσθαι»,Η ενασχόληση των νέων της Κουντούρας με το θερμοκήπιο και οι προοπτικές τους – μέρος ΙΙ
Γράφει η Μαυράκη Γεωργία & Πλάκα Γεωργία ΠΕ80,
Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε τις προοπτικές που έχουν οι νέοι της Κουντούρας δουλεύοντας στα θερμοκήπια της Κουντούρας μέσα από μια συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κος. Ροδομαγουλάκης Ι., μαθητής της Α ΕΠΑΛ Καντάνου. Ουσιαστικά αυτό το άρθρο αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου ταξιδιού μας στην περιοχή της Κοντούρας όπου παρουσιάσαμε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας. Περισσότερα για το πρώτο μέρος αυτό του ταξιδιού μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
-Καλησπέρα σας κε. Ροδομαγουλάκη. Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια γι εσάς;
-Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Ισίδωρος Ροδομαγουλάκης και φοιτώ στο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Καντάνου στην Α ΕΠΑΛ. Μένω στην Κουντούρα. Όποτε μπορώ βοηθώ τους γονείς μου στην οικογενειακή επιχείρηση. Έχουμε θερμοκήπια με κηπευτικά είδη.
-Σας ευχαριστώ. Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για τα θερμοκήπια της Κουντούρας;
- Τα θερμοκήπια της Κουντούρας καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο έδαφος στην καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών. Έτσι, περίπου το 95% του ντόπιου πληθυσμού ασχολείται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
- Ποια είναι η βασική αρχή που ακολουθούν οι παραγωγοί στην Κουντούρα;
Βασική αρχή των παραγωγών της περιοχής είναι η καλλιέργεια του καλύτερου προϊόντος με τη δέσμευση για συνεχή καινοτομία με στόχο την υγιεινή και την ασφάλεια των καταναλωτών και το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
- Πώς ωφελείται η τοπική κοινωνία από την ενασχόλησή της με τα θερμοκήπια και πόσο είναι το κόστος παραγωγής;
Τα προϊόντα προωθούνται στην αγορά της Ελλάδα και του εξωτερικού συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία και στην ανάπτυξη της περιοχής. Τα έσοδα από την παραγωγή ανέρχονται κατά μέσο όρο στις 7.000 με 10.000 ευρώ. Το κόστος παραγωγής της κάθε επένδυσης κυμαίνεται από 5.000 έως 7.000 ευρώ. Στη διανομή των προϊόντων βοηθάνε ιδιαίτερα τα ιδιωτικά συσκευαστήρια και οι συνεταιρισμοί.
- Μπορείτε να μας περιγράψετε πώς ήταν η κατάσταση πριν λίγα χρόνια; Πώς σκέφτονταν τότε και πώς τώρα;
Πριν από λίγα χρόνια η ενασχόληση με τα θερμοκήπια φάνταζε εξωπραγματική. Η εξέλιξη όμως της βιολογικής γεωργίας και οι κλιματικές συνθήκες στην περιοχή που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια έδωσαν την δυνατότητα σε καλλιεργητές να στραφούν στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών προϊόντων. Δεν είναι τυχαίο σήμερα ότι πολλοί βιοκαλλιεργητές προτιμούν την κλειστή καλλιέργεια (θερμοκήπια) όχι μόνο για πρώιμα προϊόντα αλλά και για προϊόντα τέλους εποχής.
- Θεωρείτε ότι η βιολογική καλλιέργεια στην Κουντούρα μπορεί να επεκταθεί και στο εξωτερικό;
-Ναι, θεωρώ απαραίτητη την επέκταση αυτού του είδους καλλιέργειας και στο εξωτερικό.
- Θεωρείτε ότι ο Τομέας της Φυτικής Παραγωγής που υπάρχει στο ΕΠΑΛ Καντάνου βοηθάει τους νέους να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια ανέλιξης στον κλάδο της γεωργίας;
-Ο τομέας της Φυτικής Παραγωγής στα Επαγγελματικά Λύκεια βοηθάει στην εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό του νέου αγρότη. Το σχολείο αποτελεί τον βασικό πυλώνα εκπαίδευσής καθώς μας παρέχει τα απαραίτητα εφόδια ώστε να εξελιχθούμε επαγγελματικά και να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες απαιτήσεις στην καλλιέργεια.
————————————————————————————————————————————————-
Σας ευχαριστούμε κε. Ροδομαγουλάκη γι” αυτήν τη συνέντευξη σχετικά με το μέλλον και τις προοπτικές των νέων να ασχοληθούν με τα θερμοκήπια της περιοχής και σας ευχόμαστε καλή εκπαιδευτική και επαγγελματική πρόοδο.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.