Επίσκεψη στο Μουσείο Μνήμης στην Κάντανο

Γράφει ο Στέφανος Ρέππας,

332741975_905558534017726_3764620676156654971_nΣτο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΕΠΑ.Λ. Καντάνου μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους επισκέφτηκαν το Μουσείο Μνήμης στο Δήμο Καντάνου – Σελίνου. Στο μουσείο είχαν την ευκαιρία  ξεναγηθούν και να μάθουν μέσα από μια σειρά εκθεμάτων (όπλα, προσωπικά αντικείμενα στρατιωτών και κατοίκων, εικόνες, φωτογραφίες, γράμματα κ.ά.) την τραγική ιστορία που εξελίχθηκε στην Κάντανο όπου το 1941 το χωρίο Κάντανος υπέστη ολική καταστροφή και δολοφονήθηκαν περίπου 180 κάτοικοι από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε αντίποινα για την αντίσταση που πρόβαλαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης.

Περισσότερες πληροφορίες για την καταστροφή στο χωρίο Κάντανος μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Σας προτρέπουμε να δείτε και δύο πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ για τον αφανισμό της Καντάνου.

Εδώ υπάρχει η Κάνδανος

Ταινία ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εδώ υπάρχει η Κάνδανος», που περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους ενότητες:

1. Η ιστορία της Καντάνου κατά τους Αρχαίους και Βυζαντινούς χρόνους: αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες και αγιογραφίες
2. Η Μάχη της Κρήτης (αρχειακό υλικό: φιλμ, φωτογραφίες, σύγχρονες μαρτυρίες): το ιστορικό των μαχών στα Κουλουκουθιανά, στα Φλώρια, στο Φαράγγι της Καντάνου, η καταστροφή και τα ερείπια της πόλης της Καντάνου. Μνημεία και μαρτυρίες
3. Η γερμανική κατοχή στην Παλαιοχώρα, τα καταναγκαστικά έργα στο λιγνιτωρυχείο της περιοχής και οι εκτελέσεις. Μνημεία και το Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε (αρχειακό υλικό: φιλμ, φωτογραφίες, σύγχρονες μαρτυρίες).
4. Η σύγχρονη Κάντανος: παραδοσιακή παραγωγή ρακής, γάμος, γλέντι και ο Δήμαρχος της Καντάνου

Η μηχανή του χρόνου: Κάνδανος, Κακόπετρος

Το χωριό Κάνδανος κοντά στα Χανιά, όπου σε μάχες έχασαν τη ζωή τους αρκετοί Γερμανοί, ήταν το πρώτο χωριό στην Ευρώπη, το οποίο έκαψαν ολοσχερώς, προσπάθησαν να εκθεμελιώσουν κάθε πέτρα οικήματος και απαγόρευσαν στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους όσο διαρκούσε η κατοχή. Μάλιστα μια επιγραφή των Γερμανών έγραφε: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτικών». Είναι η μοναδική περίπτωση εγκλήματος πολέμου, όπου ο θύτης όχι μόνον αναγνωρίζει το έγκλημά του, αλλά το προπαγανδίζει προς παραδειγματισμό των υπολοίπων.
Λίγο πριν από την Κάνδανο, στον Κακόπετρο, γερμανικό απόσπασμα εισέβαλε μέσα σ´ ενα αγροτόσπιτο και σκότωσε πέντε ανυπεράσπιστες γυναίκες και ένα νήπιο. Στο μαρτυρικό χωριό των Χανίων τα εγκλήματα της Βέρμαχτ ήταν πολλά. Η οικογένεια της Ολυμπίας Δεσποτάκη ξεκληρίστηκε. Η μητέρα της Μαρία, εν αγνοία της έκανε το τραπέζι στους δολοφόνους των τεσσάρων αγοριών της! Μαγείρεψε στους Γερμανούς στρατιώτες τις κότες που είχαν αρπάξει, αλλά δεν ήξερε ότι λίγο πριν οι άνδρες της Βέρμαχτ είχαν στήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα τα παιδιά της.
Η «Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» έκανε ενδελεχή έρευνα για την τιμωρία όσων διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Κρήτη. Οι υπεύθυνοι δεν λογοδότησαν ποτέ. Ο πτέραρχος Στουντέντ καταδικάστηκε σε μόλις πέντε χρόνια φυλάκιση, ενώ μεταπολεμικά έγινε σύμβουλος του Γερμανού καγκελάριου Αντενάουερ.
Ο αντικαταστάτης του στην Κρήτη, στρατηγός Αντρέ ,ενώ αρχικά είχε καταδικαστεί σε τέσσερις φορές ισόβια, αφέθηκε ελεύθερος την δεκαετία του 50 μετά από έντονες πιέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα, από την πλευρά της Γερμανίας.

Παρακάτω ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη στο μουσείο.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top