ΑΓΡΙΛΕΣ : «Αγναντεύοντας την αρχαία Έλυρο»

Γράφειο ο Γιάννης Μπιτσάκης,

agriles-01

Πηγη: https://greece.terrabook.com

Το χωριό Αγριλές  βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Χανίων – Παλαιόχωρας  σε υψόμετρο 540 μέτρων και ανήκει στην κοινότητα Ροδοβανίου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είχε 22 μόλις μόνιμους κατοίκους.  Αποτελείται από δύο οικισμούς, τον απάνω και τον κάτω Αγριλέ.

Απέναντι από το χωριό του Αγριλέ στα δυτικά, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Ελύρου , της σημαντικότερης αρχαίας πόλης στη νοτιοδυτική Κρήτη κατά την αρχαιότητα, τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Λέγεται ότι τ’ όνομά του χωριού προήλθε από το όνομα του βασιλιά της αρχαίας πόλης Ελύρου, που λεγόταν Αγρiλιος. Μπορεί όμως, και να προέρχεται από  το όνομα φυτού: αγριέλαιος – αγριλιός – αγριλές.    Επίσης,  το χωριό Αγριλές πήρε μέρος σε όλες τις κρητικές επαναστάσεις και είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του παπά Μανόλη Κασέλλου, ιερωμένου αλλά και οπλαρχηγού που έδρασε στην περιοχή την περίοδο της Κρητικής Επανάστασης

Από της Πέτρας το Σελί μέχρι τα Τεμένια και το Κουστογέρακο, σε όλο το Λάκκο του  Σγουράφου,  αντικρίζει κανείς εικόνες που ζωντανεύουν την ιστορία αυτού του τόπου. Εδώ βρίσκονται οι εκκλησίες του Αγίου Παύλου, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Άννας Στο χωριό, κάτω από τον δρόμο  βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Άννας  που χρονολογείται του 14ου ή του 15ου αιώνα,  με όμορφες και πολύ αξιόλογες τοιχογραφίες. Στον Αγριλέ γίνονται δύο πανηγύρια τον χρόνο, την ημέρα της γιορτής του  Αγίου Γεωργίου, που είναι στις 23 Απριλίου ή την Δευτέρα του Πάσχα και της Αγίας Άννας, στις 25 Ιουλίου, που η Εκκλησία γιορτάζει την κοίμηση της Αγίας.

Σχολιάστε

Top