Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Creta Carob

Γράφει ο Βασίλης Πανάρετος,

342695067_6133468260076677_8292405743430133593_nΣτα πλαίσια ημερήσιας εκδρομής οι μαθητές του σχολείου επισκέφτηκαν την Creta Carob στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου. Εκεί ενημερώθηκαν από τον ιδρυτή της εταιρείας σχετικά με τις ιδιότητες του κρητικού χαρουπιού, το οποίο έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια superfood ιδιαιτέρως αγαπητό στο ευρύ κοινό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Επίσης ενημερώθηκαν για τον κύκλο ζωής του δέντρου, για την επεξεργασία των καρπών του, την παραγωγή πρώτων υλών, την μεταποίηση τους και την εξαγωγή εκατοντάδων προϊόντων με κύριο συστατικό το χαρούπι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί 100% κρητικά χαρούπια καθώς αξιοποιεί στο έπακρο τα ήδη υπάρχοντα δέντρα και με αυτό τον τρόπο έχει σχεδόν διπλασιάσει την αξία του προϊόντος. Έτσι, όποιος έχει χαρουπιές στο χωράφι του, συλλέγει τον καρπό και βοηθά στην αξιοποίησή του, πράγμα που συνάδει απόλυτα με το πρότυπο μιας οικολογικής παραγωγής με πολύ χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα (low energy footprint), σύμφωνα με την οποία λειτουργεί η Creta Carob.

Η εταιρεία παράγει περίπου πενήντα (50) διαφορετικά προϊόντα, αποκλειστικά από χαρούπι, όλα υψηλής διατροφικής αξίας, με φυσικά γλυκαντικά (χωρίς προσθήκη ζάχαρης). Από χαρουπόμελο, χαρουπόσκονη, καφέ, θρεπτικές μπάρες, κριτσίνια, μακαρόνια, μέχρι πηκτίνη χαρουπιού, ακόμα και αντιγηραντικές κρέμες και προϊόντα καλλωσπισμού. Φυσικά υπάρχουν συνεχείς βελτιώσεις στα υφιστάμενα προϊόντα ακολουθώντας αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.

Μεταξύ άλλων, η Creta Carob έχει επενδύσει στην έρευνα, καθώς σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δημιούργησε το “carobite”, ένα επιδόρπιο-σνακ οικολογικού χαρακτήρα, υψηλής διατροφικής αξίας και χαμηλών λιπαρών που προκαλεί γρήγορα κορεσμό. Το καινοτόμο carobite έλαβε την τρίτη θέση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής Ecotrophelia 2014. Επίσης η Creta Carob συνεργάζεται με το Αρεταίειο Νοσοκομείο για την δημιουργία ενός προϊόντος που βοηθάει ασθενείς με προβλήματα στα νεφρά.

Συνολικά η Creta Carob είναι μια καθαρά ελληνική επιχείρηση με πλήθος καινοτομιών και σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον. Με στόχο την ανάδειξη του χαρουπιού ως προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, προτάσσει ένα εναλλακτικό τρόπο ζωής και τη φυσική θεραπεία. Το κυριότερο όμως είναι ότι, παίρνοντας το παρεξηγημένο χαρούπι και βάζοντάς το στη ζωή μας, η Creta Carob κατάφερε να αναδείξει τον ‘ξεχασμένο θησαυρό της Κρήτης’ όπως παραδέχεται ο ιδρυτής της, σε μια υπερτροφή που εξελίσσει τον τόπο και τους ανθρώπους του. Με λίγα λόγια, είναι το καμάρι του τόπου μας.

Περισσότερα για την εταιρεία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Παρακάτω ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη.

Σχολιάστε

Top