Παρά το γεγονός ότι η θέση της γυναίκας έχει αλλάξει προς το καλύτερο μετά τους αγώνες των γυναικών για διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων και ότι έχουν μειωθεί οι περιπτώσεις βίας απέναντί τους σε σχέση με το παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει ότι το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο έχει εξαφανιστεί τελείως.
Η βία κατά των γυναικών περιλαμβάνει τα περιστατικά οικιακής βίας, όπως ξυλοδαρμό, απειλές, βρισιές, εκφοβισμό, υποτιμητική συμπεριφορά και ταπείνωση, κοινωνική απομόνωση, παρακολούθηση της προσωπικής ζωής, τις σεξουαλικές επιθέσεις και τους βιασμούς, τον εξαναγκασμό στην πορνεία, τον εξαναγκασμό στον γάμο και τον γάμο παιδιών και άλλες μορφές εκμετάλλευσης των γυναικών.
Στοιχεία έρευνας για τη βία κατά των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνουν ότι 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω, 1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της, 1 στις 8 γυναίκες έχει υποστεί οικονομική βία από τον σύντροφό της, 1 στις 20γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού, 1 στις 3 γυναίκες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στον χώρο εργασίας, 1 στις 5 νεαρές γυναίκες, μεταξύ 18-29 ετών, έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο Διαδίκτυο, 1 στις 5 γυναίκες έχει εξακολουθητική παρακολούθηση και 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας.
Η πιο συχνή βία κατά των γυναικών προέρχεται από τον σύζυγο ή τον ερωτικό σύντροφό της. Αποτελεί έκφραση της σωματικής ισχύος του άνδρα απέναντι στη γυναίκα και επηρεάζεται από τα στερεότυπα.
Στο σπίτι της, στον ιδιωτικό της, συνήθως, χώρο, όπου κάθε άνθρωπος έχει την ανάγκη -περισσότερο από οπουδήποτε αλλού – να νιώσει ασφάλεια, αγάπη, στοργή και αφοσίωση, η γυναίκα εισπράττει συναισθήματα μίσους και βίαιη συμπεριφορά.
Η βία κατά των γυναικών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές και νοητικές συνέπειες, οι οποίες να αφορούν: φόβο, άγχος, απώλεια αυτοεκτίμησης, έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους άλλους, κατάθλιψη, σωματικές κακώσεις, αναπηρίες, χρόνια προβλήματα υγείας, διαταραχές μετατραυματικού στρες, μέχρι και θάνατο.
Η βία που υφίσταται η γυναίκα δεν αποκαλύπτεται πάντα, γι’ αυτό δεν πρέπει να μένει μόνη της και αβοήθητη, αλλά να προσπαθήσει να βρει τη δύναμη να αναζητήσει βοήθεια. Η ανοχή και η σιωπή το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Με την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη, η γυναίκα μπορεί να επανακτήσει την αυτοπεποίθησή της, να πιστέψει ξανά στον εαυτό της και να δημιουργήσει τη ζωή και τη σχέση που πραγματικά επιθυμεί και της αξίζει.
Θα συμφωνήσετε, υποθέτω, ότι σε όσα οραματιζόμαστε και προσδοκούμε για το μέλλον μας, δεν έχουν θέση ο φόβος, οι διακρίσεις και η βία. Μια κοινωνία εχθρική απέναντι στις γυναίκες, είναι μια κοινωνία πνευματικά ακαλλιέργητη, ανώριμη και, σαφώς, ανεπιθύμητη. Ας δώσουμε, λοιπόν, εμείς οι νεότεροι το έναυσμα για έναν ουσιαστικό προβληματισμό πάνω σε αυτό το κρίσιμο θέμα.
Μιχαέλα Καραολάνη
Μαθήτρια Β΄ ΕΠΑΛ.
ΠΗΓΕΣ:
- § Μάχη Μαργαρίτη – Άρθρο στο ert.gr, 08-03-2019 (διασκευή)
- § 3η Ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών – isotita.gr
- Σπυρίδων Κ. Κούτρας – εκδοτικός οίκος Σαββάλας – Πειστικός Λόγος
- Ντίνα Βαΐου, Γεωργία Πετράκη, Μαρία Στρατηγάκη- Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
- Έμφυλη βία – Βία κατά των γυναικών
- § Σεβαστή Χατζηφωτίου- Εκδόσεις Τζιόλα – Ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών και παιδιών
Διευθύνσεις διαδικτύου
- § https://womensos.gr/ti-einai-via-kata-ton-gunaikon/
- § https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B1_%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1
- § https://www.kathimerini.gr/society/562466146/1-stoys-4-dikaiologei-ti-via-kata-ton-gynaikon/