Εκκλησίες και μοναστήρια της Λέσβου

Η Λέσβος είναι ελληνικό νησί στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι τρίτο σε μέγεθος μεγαλύτερο νησί μετά την Κρήτη και την Εύβοια. Έχει πληθυσμό περίπου 90.000 κατοίκους και έχει έκταση περίπου 1.636 τ.χλμ. Ανήκει στην περιφερειακή ενότητα ....

kryfi1

Εξερευνώντας την Παναγιά την Κρυφτή στο Πλωμάρι

Θα ξεκινήσετε το περπάτημα σας από τη Μελίντα, ο χωματόδρομο είναι εύκολος, έχει ως θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Καλύπτοντας μια διαδρομή 2,5 χιλιόμετρων, θα αρχίσετε να κατεβαίνετε το βουνό. Ελιές, τεράστια γκρίζα βράχια, ….

pasxageysi1

Πασχαλινά εδέσματα

Ελλάδα           Κυρίαρχα στοιχεία της γαστρονομίας του ελληνικού Πάσχα είναι το αρνί και το κατσίκι. Μία παράδοση που ξεκίνησε από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και σιγά – σιγά επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Σε ….

pasxa1

Πασχαλινά έθιμα απ΄όλο τον κόσμο

Κάθε χώρα έχει τα δικά της πασχαλινά έθιμα, που είναι συνδεδεμένα με την κουλτούρα και την ιστορία της. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τσουγκρίζουμε αυγά, σουβλίζουμε αρνιά και μαζευόμαστε γύρω από οικογενειακά τραπέζια. Τέτοια έθιμα πιθανώς να ….

diatrofiarxaia1

Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Διατροφικές συνήθειες Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρακτήριζε η λιτότητα, κάτι που παρουσίαζε τις δύσκολες συνθήκες από τις οποίες διεξαγόταν η ελληνική γεωργική δραστηριότητα .Θεμέλιό τους, ήταν η λεγόμενη μεσογειακή τριάδα : σιτάρι , ….

agstefanos1

Βυζαντινός Ιερός Ναός του Αγ. Στεφάνου Μανταμάδου

Στη θέση «Παλιός» στην παραλία του Μανταμάδου βρίσκεται ο ναός του Αγ. Στεφάνου, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο. Ο τρούλος είχε καταρρεύσει στα μέσα του 19ου αι. και στη θέση του τοποθετήθηκαν ξύλινοι δοκοί με κεραμική ….

rofima

Ροφήματα με καθόλου ή πολύ χαμηλές θερμίδες

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Η επαρκής ενυδάτωση μέσα από ροφήματα βοηθά τον οργανισμό μας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος στην πέψη στον μεταβολισμό σε γερά οστά Το σώμα μας άλλωστε ….

diatrofi

Κανόνες Διατροφής

Πάντα πρωινό, αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα για την πνευματική απόδοση. Ισορροπημένη καθημερινή διατροφή από όλες τις ομάδες τροφών, στις κατάλληλες ποσότητες. Τακτικές ώρες κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων φαγητού για να εξα- σφαλιστεί η σταθερή τροφοδοσία του ….

apothika1

Εξερευνώντας την Αποθήκα

Στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, στην είσοδο του κόλπου Καλλονή συναντάμε το γραφικό ψαροχώρι την Αποθήκα. Κατεβήκαμε τον φιδωτό δρόμο που σε βγάζει στο λιμάνι της με τις αποθήκες και το παλιό τελωνείο. Στην ταβέρνα ….

book-g2883e0c08_640

Η βιβλιοθήκη του ΕΠΑΛ Καλλονής εντάχθηκε στον Βιβλιοδανό

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-2024, πραγματοποιήθηκε η καταχώρηση της συλλογής των βιβλίων της σχολικής βιβλιοθήκης μας στον «Βιβλιοδανό», μια ηλεκτρονική υπηρεσία για τη διαχείριση κάθε δανειστικής και ανταλλακτικής βιβλιοθήκης στην Ελλάδα. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός, η κυρία ….