Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα γιορτάζονται με διάφορα εθίμα και παραδόσεις που ξεχωρίζουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά όλα έχουν σημαντική σημασία για τη θρησκεία και την οικογενειακή ατμόσφαιρα. Σε πολλές περιοχές της χώρας, το πρώτο έθιμο που συναντά κανείς είναι τα κάλαντα Χριστουγέννων, όπου τα παιδιά τριγυρνούν και τραγουδούν από σπίτι σε σπίτι, πέρνοντας χρήματα. Σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Ήπειρος, τα κάλαντα έχουν ιδιαίτερη μουσική και στίχους που διαφέρουν από τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας.
Συνεχίζοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το πιο διαδεδομένο έθιμο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ σε κάποιες άλλες, όπως στη Νότια Ελλάδα, χρησιμοποιούνται κλαδιά ελιάς που στολίζονται με φωτάκια και άλλα στολίδια. Στη Μακεδονία και την Θράκη, η αναπαράσταση της Γέννησης του Χριστού με φάτνες συναντάται συχνά στις εκκλησίες και τα σπίτια, όπου το σκηνικό της φάτνης αναπαριστάται με διάφορους τρόπους, από κατασκευές πολύ απλές.
Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, κάθε περιοχή έχει τα δικά της παραδοσιακά φαγητά και γλυκά. Σε όλη την Ελλάδα, τα πιο δημοφιλή γλυκά είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, ενώ στην Κρήτη υπάρχει η χριστουγεννιάτικη πίτα και η γαλοπούλα που είναι γνωστά πιάτα. Στην Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου, οι νοικοκυρές φτιάχνουν πιάτα και παραδοσιακές πίτες που αποτελούν σύμβολα καλής τύχης για τη νέα χρονιά.
Τέλος, ένα ιδιαίτερο έθιμο που συναντάται σε πολλές περιοχές, όπως στην Ήπειρο και την Αρκαδία, είναι η «στροφή της φωτιάς». Οι άνθρωποι ανάβουν τεράστιες φωτιές έξω από τα σπίτια και κυρίως στα χωριά, για να διώξουν το κακό και να φέρουν τύχη. Οι φωτιές αυτές συνδέονται με παλιές αγροτικές παραδόσεις και είναι μια προσπάθεια για να προστατεύσουν το σπίτι και την οικογένεια από κακά πνεύματα και την κακή αύρα.