Στήλη: Έθιμα

Ο μύθος των καλικαντζάρων

Γράφουν οι μαθήτριες της Β Γυμνασίου Βαρσαμοπούλου Ευδοξία και Γρίδα Άννα

   ΚαλικάντζαροιΣύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι καλικάντζαροι εμφανίζονται το Δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου – 6 Ιανουαρίου) για να κάνουν σκανταλιές και να πειράξουν τους ανθρώπους.

   Οι Καλικάντζαροι είναι δαιμονικά πλάσματα της λαϊκής φαντασίας, σύμφωνα με την οποία είναι άσχημοι, τερατόμορφοι, αχτένιστοι, βρόμικοι, με το ένα χέρι μικρό και το άλλο τεράστιο ή με ένα πόδι ζώου. Οι καλικάντζαροι κάθονται όλο το χρόνο στα έγκατα της Γης (στον «Κάτω Κόσμο» και τον «Άδη») και με τσεκούρια προσπαθούν να κόψουν το δέντρο που την κρατάει ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή με τα δόντια τους κατατρώγουν τους στύλους που κρατάνε τη Γη. Και όταν η Γη κοντεύει να πέσει, ανεβαίνουν στον πάνω κόσμο, την παραμονή των Χριστουγέννων για να μην τους πλακώσει και αρχίζουν να κάνουν τον βίο των ανθρώπων αβίωτο. Όμως ο Χριστός, που εν τω μεταξύ έχει γεννηθεί, ξαναφτιάχνει το δέντρο και όταν οι καλικάντζαροι διωγμένοι από τον αγιασμό των υδάτων επιστρέφουν στα έγκατα της Γης, αρχίζουν και πάλι από την αρχή.

   Λέγεται ότι έρχονται πάνω στη γη από σπηλιές, τούνελ, ποτάμια, καταβόθρες και τις μυρμηγκοφωλιές. Ο λόγος που έρχονται τα Χριστούγεννα και φεύγουν τα Θεοφάνεια, είναι γιατί ,όταν ο Χριστός γεννήθηκε, ήταν αβάφτιστος ,οπότε με την βάπτισή του τα Θεοφάνεια, ξορκίζεται κάθε κακό και δαιμονικό πνεύμα και τα μικρά αυτά διαβολάκια επιστρέφουν πίσω στο κάτω κόσμο. Εμφανίζονται σε ανθρώπους, συνήθως  στην ύπαιθρο και μπορεί ενίοτε να πάρουν και μορφές ζώων. Μπαίνουν στα σπίτια από τυχόν ανοιχτά παράθυρα και καμινάδες ηχηρά και αρχίζουν να καταστρέφουν ή ακόμα και να κλέβουν αντικείμενα στο διάβα τους. Μιας και είναι πεινασμένοι, σε πολλές μαρτυρίες, τρώνε ότι βρουν μπροστά τους με ιδιαίτερη προτίμηση στο χοιρινό κρέας.

   Ο μύθος των Καλικάντζαρων είναι μία από τις πιο γνωστές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες που δεν έχει ξεθωριάσει παρά το πέρασμα των χρόνων.

Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ Γυμνασίου Κουματζιά Ευαγγελία και Χατζηδημητρίου Τατιανή

xmas-tree-mpales

Ένα από τα κυριότερα έθιμα των Χριστουγέννων είναι  το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που προέρχεται από τους ειδωλολάτρες Ευρωπαίους. Επιβίωσε  όμως και μετά τον εκχριστιανισμό σε διάφορες χώρες .

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1833 από την Γερμανία . Ο Όθωνας και η Βαυαρική δυναστεία είναι αυτοί που μας έφεραν το έθιμο και πιο συγκεκριμένα το πρώτο έλατο στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου ,όπου πολλοί κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Παλαιότερα στις περιοχές τις Βόρειας Ευρώπης ως διακόσμηση στόλιζαν ανάποδα τα έλατα από τις οροφές με αλυσίδες και στις δύσκολες εποχές με οικονομικά προβλήματα αυτοσχεδίαζαν με δέντρα από ξύλα και τα διακοσμούσαν με χαρτιά, κεριά και μήλα.

Στιη σημερινή εποχή οι άνθρωποι έχουν εμπλουτίσει τον στολισμό σε σύγκριση με παλαιότερα δηλαδή στολίζουν έλατα με στολίδια από διάφορα υλικά όπως γυάλινα, πλαστικά και φελιζόλ. Πλέον σε κάθε περιοχή έχει καθιερωθεί να οργανώνονται Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Επίσης, σε αυτές τις εορτές συνηθίζεται να παραβρίσκεται και ο Δήμαρχος και να συμμετέχει η φιλαρμονική ή η χορωδία του Δήμου.

Πλέον το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου . Αναμφισβήτητα  αποτελεί το πιο αγαπημένο και το κυριότερο έθιμο εως και σήμερα,το σύμβολο των εορτών.

Πασχαλινά Ήθη και Έθιμα στην Ελλάδα

Γράφει μαθήτρια  της Β τάξης, Μακρή Αγγελική,

   Στην Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή μας έχουμε πάρα πολλά έθιμα που αφορούν το Πάσχα. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως έχουν εξασθενήσει λόγω της πανδημίας που είχε κατατρομάξει τους νέους σε ηλικία ανθρώπους ,καθώς και τους ηλικιωμένους. Έτσι, νιώθουμε μεγαλύτερη ανάγκη να τα ξαναβάλουμε στην ζωή μας και να τα τιμήσουμε ,όπως παλιά. Παρακάτω θα γίνει μία αναφορά σε έθιμα από όλη την Ελλάδα τα οποία μπορεί να έχετε ακούσει ή ζήσει.

 Πάσχα στην Κέρκυρα – Μπότηδες

   Το Πάσχα στην Κέρκυρα ξεκινά το Σάββατο το πρωί. Οι Κερκυραίοι ξυπνάνε νωρίς στις 6 , είτε για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση του σεισμού της Πρώτης Ανάστασης του Χριστού ,είτε για να συμμετάσχουν σε αυτή. Έπειτα,  γίνεται η περιφορά του επιταφίου ακριβώς στις 11:00 και εκεί ξεκινάει το πασίγνωστο πλέον έθιμο των Μπότηδων. Οι Μπότηδες είναι τεράστια κανάτια είτε ζωγραφισμένα είτε όχι, στολισμένα με μια κόκκινη συνήθως κορδέλα και ο σκοπός της χρήσης τους είναι να εκτοξευτούν από τα μπαλκόνια των κατοίκων για να εξορκίσουν το κακό.

Μπότιδες

 

Πάσχα στην Χίο – Ρουκετοπόλεμος

   Ο Ρουκετοπόλεμος είναι ένα ελληνικό έθιμο που λαμβάνει χώρα στην κωμόπολη Βροντάδος στην Χίο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δίνονται, δυο αντίπαλες ομάδες στην πόλη ξεκινούν Ρουκετοπόλεμο πετώντας δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, με στόχο η μία να χτυπήσει το καμπαναριό της εκκλησίας από την άλλη πλευρά. Οι ρουκέτες είναι ξύλινα ραβδιά γεμισμένα με μείγμα που περιλαμβάνει πυρίτιδα. Τα κτίρια των εκκλησιών και τα γύρω κτίρια καλύπτονται με φύλλα μετάλλων για την περίσταση.

http://https://youtu.be/VOr8l0u2Q-g?t=95

Ρουκετοπόλεμος

 

Πάσχα στην Κύθνο – Η κούνια της Λαμπρής

   Το έθιμο αυτό προέκυψε γιατί οι ερωτευμένοι άνδρες έφτιαχναν μια κούνια 2×3 μέτρα με σκοπό να ζητήσουν από την κοπέλα που τους αρέσει να καθίσει μαζί τους. Αυτός είναι ο τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων τους προς αυτές. Αν το δεχόταν αυτό οι κοπέλες, γινόταν μία άτυπη δέσμευση μεταξύ τους με σκοπό τον γάμο. Οι μάρτυρες σιγοτραγουδούσαν και με συνοδεία του βιολιού και άλλων μουσικών οργάνων βρισκόταν αφορμή για γλέντι. Πλέον, πρόκειται για ένα φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής δεκάδων χορευτικών και πολιτιστικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα.

 

 

Κούνια Λαμπρής

 

Κύρια Πασχαλινά Έθιμα στην Ελλάδα

Τα κόκκινα αυγά βάφονται παραδοσιακά την Μεγάλη Πέμπτη από τις γυναίκες του σπιτιού και το τσούγκρισμα τους πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα μετά την Ανάσταση του Χριστού. Όποιος έχει το ισχυρότερο αυγό και βγει απείραχτος από την δοκιμασία  θεωρείται ότι έχει την τύχη μαζί του. Οι κουλούρες ή αλλιώς τα τσουρέκια γίνονται την Μεγάλη Πέμπτη και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς

Κοκκινα ΑυγαΚουλούρες

 

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;

Γράφει ο μαθητής της Β΄ τάξης, Σιγκούνας Θωμάς

  αυγο Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι τα κόκκινα αυγά και η διαδικασία του βαψίματος πρέπει να γίνεται Μεγάλη Πέμπτη, κατά την παράδοση.  Στο ερώτημα γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη η απάντηση «κρύβεται» σε διάφορες εκδοχές.

   Τα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, που ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.Η  χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού.
Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα. Μια άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός. Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας  θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα.
Λένε ακόμα πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το τσόφλι του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.
Σύμφωνα με το έθιμο, το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι είναι της Παναγίας και δεν πρέπει να το σπάει αλλά να φυλάγεται στο εικονοστάσι μέχρι το επόμενο Πάσχα.Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι.

Mεγάλο Σάββατο

  1.                                                                                                 ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ                                                                                                                                                                                                                                        Γυμνάσιο 1 Αλεξανδρείας                                                                                                                                                                              Από τις μαθήτριες

                                                                                                                                                                           Θεοδώρα Μητσιάνη

                                                                                                                                                                            Μαλάμογλου Ήλεκτρα                                                                                                                                 

 

Μεγάλη εβδομάδα είναι μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και είναι αφιερωμένη στα Αγία πάθη του Ιησού. Ονομάζεται μεγάλη εβδομάδα διότι μελετούνται και βιώνονται στους ιερούς ναού είναι κοσμοσωτήρια για το κάθε άνθρωπο. Επίσης η μεγάλη εβδομάδα λέγεται και αγία εβδομάδα και οι περισσότερη πιστοί κάνουν την λεγόμενη αυστηρή νηστεία όχι μόνο από κάποια φαγητά αλλά και πνευματικά δηλαδή με την συμπεριφορά μας , η νηστεία είναι μια από της σημαντικότερες νηστείες του χρόνου άπου πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να την εκτελέσουν.

    Η μεγάλη εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των βαΐων.  Όπου τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο Ονομάζεται μεγάλη εβδομάδα  από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζεται  καθ΄εκάστη των ημερών αυτής τα όποια και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκει

Μεγάλη Δευτέρα

  • 1ον Στην ζωή του Ιωσήφ του Πάγκαλου ο οποίος φθονήθηκε από τα αδέλφια του και αρχικά τον έριξαν σ’ ένα βαθύ λάκκο και εξαπάτησαν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Στη συνέχεια τον πούλησαν για τριάντα αργύρια σε εμπόρους, οι οποίοι τον ξαναπούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου.

 

Μεγάλη Τρίτη

 

  • 1ον Στις δέκα παρθένες της γνωστής παραβολής του Κυρίου. Η Εκκλησία μας καλεί να είμεθα έτοιμοι για να υποδεχθούμε, κρατούντες τις λαμπάδες των αρετών μας, τον ουράνιων Νυμφίο, τον Κύριων Ιησού, ο Οποίος θα έλθει αιφνίδια, είτε ειδικά κατά τη στιγμή του θανάτου μας, είτε γενικά κατά τη Δευτέρα Παρουσία.

Μεγάλη Τέταρτη

                                                                                                                                                            

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση του γεγονότος της ελλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα.
Κατά την ημέρα αυτή στην Εκκλησία ψάλλετε το Τροπάριο της Κασσιανής ένα ποίημα υπέροχο και κατανυκτικό.

Μεγάλη  Πέμπτη

 

  • 1ον Της νίψεως των ποδών των Αποστόλων υπό του Κυρίου. Με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει σ’ όλους ότι δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία.
  • 2ον Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή της παραδόσεως σ’ εμάς υπό του Κυρίου του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
  • 3ον Της θαυμαστής προσευχής του Κυρίου προς τον Πατέρα Του στο Όρος των Ελαιών.
  • 4ον Της προδοσίας του Κυρίου υπό του

 

Μεγάλη  Παρασκευή

 

 

 

Την ημέρα αυτή τελείται η ανάμνηση των φρικτών και σωτηρίων παθών του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και επιτελούμε σύμφωνα με ότι παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.
Τη Μεγάλη Παρασκευή αναγιγνώσκονται τα γνωστά 12 Ευαγγέλια τα όποια είναι 12

Μεγάλη Σάββατο

Την ημέρα αυτή τελείται η ανάμνηση των φρικτών και σωτηρίων παθών του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και επιτελούμε σύμφωνα με ότι παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.
Τη Μεγάλη Παρασκευή αναγιγνώσκονται τα γνωστά 12 Ευαγγέλια τα οποία είναι 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννου. Οι περικοπές αυτές των Ευαγγελίων αναφέρονται στα φρικτά πάθη του Κυρίου, στην Σταύρωση και την ταφή. Ανάμεσα στο 5ο και 6ο Ευαγγέλιο γίνεται η Έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα, γίνεται η περιφορά Του σε όλο τον Ναό και ψάλλετε το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου».

Μεγάλη Κυριακή

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλετε ο Εσπερινός της Ανάστασης, λεγόμενη και 1η Ανάσταση όπου ψάλλετε το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός».
Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο υπό του Πατριάρχου Ιεροσολύμων πραγματοποιείται η αφή του Αγίου Φωτός και διανέμεται σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλη την Οικουμένη.
Το βράδυ τελείται η Ακολουθία της Αναστάσεως με ψάλλετε το «Δεύτε λάβετε φως» και στις 12:00 π.μ. (Κυριακή) ψάλλετε το Χριστός Ανέστη.
Μετά το πέρας της Τελετής της Αναστάσεως τελείται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα.

Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα και τις Απόκριες στην Ελλάδα;

Γράφουν οι μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου, Κουμαντζία Ευαγγελία και Κουμαντζία Βασιλική

    εικονα αποκριαΗ  γιορτή της Καθαράς Δευτέρας θεωρείται το τέλος των Αποκριών  οι οποίες ουσιαστικά γίνονται αισθητές την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα. Οι μέρες της Καθαράς Δευτέρας και των Αποκριών εορτάζονται  έντονα σε όλη την Ελλάδα με διάφορα έθιμα. Οι Απόκριες του 2023 ξεκινάν την Κυριακή, στις 16 Φεβρουαρίου, και τελειώνουν στις 26, ενώ την επόμενη μέρα, στις 27 Φεβρουαρίου, είναι η Καθαρά Δευτέρα.

     Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Ελλάδα διαθέτει πολλά έθιμα στις Απόκριες. Το κύριο γνώρισμα στις Απόκριες  είναι οι  μεταμφιέσεις, τις οποίες συναντάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το όνομα των μεταμφιεσμένων διαφέρει από τόπο σε τόπο: κουδουνάτοι, καμουζέλες, μούσκαροι, αλλά το κοινότερο είναι μασκαράδες και καρνάβαλοι. Οι κουδουνάτοι αποτελούνται από μια τριάδα μεταμφιεσμένων ανθρώπων στους οποίους διακρίνουμε τον γέρο, την κορέλα και τον Φράγκο. Ο γέρος, ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής, παριστάνει έναν γέρο-τσοπάνη ντυμένο από την μέση και κάτω με άσπρο μάλλινο κοντοβράκι των τσοπάνηδων, με άσπρες υφαντές κάλτσες και πέτσινα σανδάλια. Στο πάνω μέρος μέχρι την μέση φοράει την τσοπάνικη κάπα μαύρου χρώματος και για να σχηματιστεί η καμπούρα του, τοποθετεί στη ράχη του κουρέλια ή μαξιλάρι. Ακόμη, προχωρεί με ρυθμικούς βηματισμούς κουνώντας τη μέση του ώστε να ακουστούν τα κουδουνάκια. Οι «καμουζέλες» ή ελαφάκια, στα παλιά τα χρόνια, ήταν μασκαράδες βαμμένοι με κάρβουνα, σκεπασμένοι με χράμια (πολύχρωμες υφαντές κουβέρτες) και κραδαίνοντας την κοκάλα γύρναγαν στους δρόμους του χωριού πειράζοντας και διασκεδάζοντας τους κατοίκους.

    Οι μέρες αυτές είναι μέρες  γλεντιού, μασκαρέματος,  ψυχαγωγίας και αναβίωσης πολλών εθίμων.  Το πιο γνωστό πανελλαδικό έθιμο που διατηρείται μέχρι και σήμερα είναι το γαϊτανάκι. Αυτό  αποτελείται από δεκατρία άτομα. Ο ένας κρατάει έναν μεγάλο στύλο στο κέντρο  από την κορυφή του  οποίου κρέμονται δώδεκα μακριές κορδέλες  διαφορετικού χρώματος η κάθε μία. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομα τους στο έθιμο. Οι υπόλοιποι δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν σε ζευγάρια. Καθώς χορεύουν γύρω από τον στύλο τα ζευγάρια εναλλάσσουν κορδέλες με το ταίρι τους, ώστε να πλέξουν τις κορδέλες και να δημιουργήσουν χρωματιστούς συνδυασμούς. Ο χορός τελειώνει όταν όλες οι κορδέλες τυλιχτούν στον στύλο, αφού οι χορευτές έρθουν πιο κοντά. Έτσι, το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα. Επιπλέον,  τα Σάββατα της Αποκριάς, αλλά και της Σαρακοστής που θα ακολουθήσουν είναι Ψυχοσάββατα. Μοιράζονται φαγητά, κόλλυβα και συνηθίζεται η μετάβαση στα νεκροταφεία.

   Η ημέρα της Καθαράς  Δευτέρας σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και παράλληλα το τέλος της Αποκριάς.  Την πρώτη ημέρα, δηλαδή, την Καθαρά Δευτέρα δεν καταναλώνονται τα υπόλοιπα της Τυρινής. Καθαρίζονται ακόμη και τα πιατικά και τα υπόλοιπα φαγητά δίνονταν παλιότερα σε όσους δεν νήστευαν. Συνηθίζεται πανελλαδικά να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάς, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασολάδα χωρίς λάδι. Επιπλέον, ένα έθιμο της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί ο χαρταετός. Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή, σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Αυτός, κρατιέται από αυτόν που τον πετά μέσω της καλούμπας, ενός λεπτού σχοινιού. Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται από καλάμι, ελαφρύ ξύλο ή από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί. Η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα. Στην Ελλάδα, το πέταγμα του χαρταετού είναι  έθιμο από τα λεγόμενα κούλουμα.

   Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι  η Καθαρά Δευτέρα και οι Απόκριες ψυχαγωγούν τον κόσμο, ενώ αποτελούνται  σε πανελλαδικό επίπεδο από πολλά διαφορετικά  και διασκεδαστικά κατά κάποιο τρόπο έθιμα.

Παιδικά παιχνίδια μιας άλλης εποχής

Γράφει η μαθήτρια Αλεξόπουλου Ανθή

    Πολλά χρόνια πριν δεν υπήρχαν τηλεοράσεις, στερεοφωνικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, δεν υπήρχαν χρήματα για ακριβά  παιχνίδια και οι γονείς ήταν πολύ απασχολημένοι με τις δουλειές τους για να παίξουν με τα παιδιά.

 10B41C39-36F2-4B76-BA5E-E01211EB1AA2Ευτυχώς ,δεν υπήρχε  κίνηση στους δρόμους  ή ήταν μικρή , οπότε τα παιδιά παίζανε στους  δρόμους, τα πεζοδρόμια, καθώς και στους μικρούς κήπους των σπιτιών τους. Κάποια παιχνίδια τους ήταν  οι βόλοι , περνά περνά η μέλισσα, κουτσό, σχοινάκι, οικογένεια, η μένα και τα παιδιά κ.α. Τα αγόρια έπαιζαν «βόλους», δηλαδή τους έστρωναν σε μια σειρά, σχεδόν κολλητά μεταξύ τους  και  έριχναν το καθένα το δικό του βόλο από κάποια καθορισμένη απόσταση, προσπαθώντας να πετύχουν κάποιον από τους «στρωμένους» βόλους. Όποιο βόλο πετύχαινε το παιδί τον κέρδιζε. Το κουτσό ήταν, επίσης ,ένα από τα παιχνίδια που έπαιζαν τότε τα παιδιά. Το κουτσό παιζόταν από δυο άτομα. Το πρώτο παιδί που άρχιζε, έριχνε μια στρογγυλή πέτρα στην αρχή του σχεδίου. Έπρεπε στηριγμένο στο ένα πόδι να σπρώξει με αυτό την πέτρα ώστε να βγει έξω από το σχέδιο.

   Τα παλιά χρόνια τα αγόρια και τα κορίτσια είχαν διαφορετικά ενδιαφέροντα. Τα κορίτσια έπαιζαν με τις κούκλες τους, έκαναν τα μαλλιά τους, βαφόντουσαν, ντυνόντουσαν σαν τις μητέρες τους . Τα αγόρια έπαιζαν ποδόσφαιρο, μπάσκετ και γενικά πολλά αθλήματα τα οποία υπάρχουν εδώ και χρόνια και πολύς κόσμος ασχολείται με αυτά ακόμη και τώρα.

Αποκριάτικα έθιμα

 Γράφουν οι μαθήτριες της Β τάξης, Γεωργιάδου Λυδία και Κωστογλίδη Ελένη

έθιμα

   Στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άλλη χώρα, κάθε χρόνο εορτάζονται οι Αποκριές. Αποκριά ονομάζουμε τις  τρεις εβδομάδες πριν την Καθαρά Δευτέρα οπότε και  αρχίζει  η Σαρακοστή. Όμως, κάθε περιοχή της Ελλάδας γιορτάζει τις Αποκριές με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Το κύριο γνώρισμα στις Αποκριές είναι οι μεταμφιέσεις, τις οποίες συναντάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στην  Ευρώπη.  Ωστόσο, το όνομα και το θέμα των μεταμφιέσεων διαφέρει από τόπο σε τόπο.Αρχικά, μία περιοχή με  ιδιαίτερο  έθιμο είναι η Σκύρος. Εκεί οι συνηθέστερες στολές Αποκριάς είναι ο Γέρος, η Κορέλα και ο Φράγκος. Τα σοκάκια της γεμίζουν από τους ήχους των κουδουνιών, αλλά, επίσης, και το θέαμα είναι πραγματικά πανέμορφο. Το έθιμο αυτό δημιουργήθηκε πριν πολλά χρόνια. Ο Γέρος και η Κορέλα υπενθυμίζουν μια φυσική καταστροφή που κατέστρεψε όλα τα κοπάδια του νησιού. Μετά από αυτήν την καταστροφή, ένας βοσκός, με τα κουδούνια των ζώων, του γύρισε ολόκληρο το χωριό, για να πει το κακό νέο και στους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού.

Έπειτα, ένα άλλο εντυπωσιακό έθιμο είναι οι Μπουμπούνες στην Καστοριά. Μπουμπούνες ονομάζουμε τις μεγάλες φωτιές που ανάβουν στις πλατείες της Καστοριάς. Την Κυριακή της Αποκριάς, όλοι οι πολίτες μικροί και μεγάλο μαζεύονται στη γειτονιά τους και ανάβουν τις φωτιές, καθώς ορχήστρες παίζουν τοπικά τραγούδια. Ο συνδυασμός των κερασμάτων που έχουν ετοιμάσει οι κάτοικοι  εκεί μαζί και με το κρασί κάνουν το γλέντι να κρατάει μέχρι και τα ξημερώματα.

Αυτά, λοιπόν,  είναι κάποια από τα έθιμα των Αποκριών που γιορτάζονται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας μας. Έτσι, συμπεραίνουμε ότι κάθε τόπος έχει και τον δικό του τρόπο εορτασμού, ο οποίος είναι μοναδικός από όλους τους άλλους που υπάρχουν στην χώρα ή και στον κόσμο.

Πως γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στην Γερμανία

                                                                            Γράφει η μαθήτρια της Β Γυμνασίου,   Ευαγγελία  Ραφαηλία Κουμαντζιά   

    Τα  Χριστούγεννα στη Γερμανία είναι φανταστικά. Είναι μία από τις αγαπημένες περιόδους των Γερμανών και των τουριστών. Στολισμένα σπιτάκια, πολλά λαμπάκια, άρωμα καραμελωμένου μήλου και μπαχαρικών από το ζεστό κρασόμελο (Glühwein), χριστουγεννιάτικα τραγούδια , χαρούμενες παρέες στα περίπτερα  των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων αγορών, συναυλίες σε θέατρα και εκκλησίες, είναι ένα μικρό κομμάτι από τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.

 Αρχικά, σε κάθε σπίτι υπάρχει το στολισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το έθιμο αυτό ξεκίνησε τον 16ο αιώνα στη Γερμανία. Τότε, τα έλατα ήταν διακοσμημένα με μήλα, καρύδια και λουλούδια χαρτιού . Ο μύθος λέει ότι ο Μάρτιν Λούθερ, ο μεταρρυθμιστής της εκκλησίας ,ήταν ο πρώτος που στόλισε με κεριά το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του. Ένα βράδυ, αφού γύρισε σπίτι του , έβαλε μικρά κεριά στο Χριστουγεννιάτικο έλατο του σαλονιού του και έτσι δημιούργησε μία μαγική στιγμή για την οικογένεια του. Επίσης , η Γερμανία είναι γνωστή για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές. Σε σχεδόν κάθε γερμανική πόλη, οι Γερμανοί φτιάχνουν την Χριστουγεννιάτικη αγορά (Weihnachtsmärkte). Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων οι Γερμανοί στολίζουν τους πάγκους τους που παρέχουν αρχικά τρόφιμα και πρακτικές προμήθειες.

Gluhen  Τρίτο έθιμο είναι το κρασί Glühwein που σερβίρεται και αυτό στις Χριστουγεννιάτικες αγορές. Το κρασί αυτό είναι ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο ποτό της Γερμανίας και κυριολεκτικά είναι το «λαμπερό κρασί». Είναι μια μεγάλη απόλαυση για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες των Χριστουγέννων.

Ένα  έθιμο είναι  και το στεφάνι Advent και οι Γερμανοί το γιορτάζουν τέσσερις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί στο στεφάνι ,που πρώτη φορά δημιουργήθηκε από τον Johann Hinrich Wichern, Γερμανό πάστορα, ο οποίος ίδρυσε ένα ορφανοτροφείο στο Αμβούργο το 1833. Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που οδηγούσαν στα Χριστούγεννα, για να διευκολύνει την αναμονή των Χριστουγέννων για τα παιδιά, ο Wichern έφτιαξε το στεφάνι Advent και έτσι μετρούσαν την κάθε μέρα για τα Χριστούγεννα.

-advent-Τα γερμανικά Χριστούγεννα είναι γλυκά με το Stollen. Είναι ένα Γερμανικό κέικ αφράτο,με φρούτα, μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς με μια επικάλυψη άχνης ζάχαρης. Το κέικ αυτό συνηθίζεται οι Γερμανοί να το τρώνε κάθε Χριστούγεννα και να το βγάζουν στις Χριστουγεννιάτικες αγορές.

Πρέπει να προσθέσουμε ότι ο Άγιος Νικόλαος  στα γερμανικά ονομάζεται Nikolaus. Ο Άγιος Νικόλαος επισκέπτεται στις 6 Δεκεμβρίου τα σπίτια των παιδιών. Εκείνη την μέρα ,τα παιδιά  αφήνουν το παπούτσι τους έξω από την πόρτα του σπιτιού τους. Ο Άγιος Νικόλαος πηγαίνει το απόγευμα από σπίτι σε σπίτι για να γεμίσει τα παπούτσια των παιδιών με γλυκά, πορτοκάλια, καρύδια, μπισκότα και σοκολατένιες μικρές φιγούρες του Άγιου Βασίλη.

Ένα τελευταίο έθιμο συμβαίνει την παραμονή των Χριστουγέννων στις 24 Δεκεμβρίου, που στη Γερμανία ονομάζεται η Ιερή Παραμονή . Τα παιδιά συνηθίζεται να μην βλέπουν το στολισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, μέχρι οι γονείς να το στολίσουν με τα μυστικά στολίδια. Επίσης, σε ένα παραδοσιακό βραδινό δείπνο στην Γερμανία σερβίρεται η Weihnachtsgans (χήνα) που συνοδεύετε με ζυμαρικά και κόκκινο λάχανο.

Κάπως έτσι συνηθίζουν να γιορτάζουντα Χριστούγεννα οι Γερμανοί.

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!!!

eyxew_kalh_anastasi

Top