Συναγερμοί : τί πρέπει να γνωρίζουμε

γράφει ο Αλέξανδρος Κρομμύδας, μαθητής της Γ΄τάξης

   Συχνά η αναζήτηση κατάλληλου συστήματος συναγερμού ξεκινά, αφού κάποιος έχει παραβιάσει το σπίτι μας. Με την ανακάλυψη του συμβάντος αναζητούμε με βιασύνη τον τεχνικό/εταιρεία, για να εγκαταστήσουμε τον συναγερμό του σπιτιού μας και συνήθως επιλέγουμε, χωρίς να έχουμε κάνει διεξοδική έρευνα αγοράς στα συστήματα συναγερμού, ως προς τα χαρακτηριστικά, τις τιμές και τις προσφορές.  Εναλλακτικά, πριν αγοράσετε και εγκαταστήσετε συναγερμό σπιτιού, προχωρήστε στα παρακάτω βήματα, για να είστε σίγουροι ότι επιλέξατε σωστά το σύστημα συναγερμού του σπιτιού σας.

   Αρχικά, κάνετε έρευνα αγοράς ανάμεσα στα διαθέσιμα συστήματα συναγερμού σπιτιών και στα χαρακτηριστικά που διαθέτουν. Υπολογίστε ποιο είναι το κόστος που θα μπορούσατε να πληρώσετε για το συναγερμό του σπιτιού σας. Συναγερμό σπιτιού μπορείτε να βρείτε, και μάλιστα πολύ φθηνά, από καταστήματα μη εξειδικευμένα ( κιτ συναγερμού το οποίο τοποθετείται πρόχειρα, άρα και με αμφίβολα αποτελέσματα), έως πολύ ακριβότερα από εταιρείες συστημάτων ασφαλείας που διαθέτουν επώνυμα κέντρα συναγερμού και εξαρτήματα και οι οποίες αναλαμβάνουν την εγκατάσταση και την συντήρησή τους.
Αξιολογήστε το κάθε σύστημα συναγερμού ανάλογα με αυτά που προσφέρει και την τιμή του. Ένας χονδρικός προϋπολογισμός μεταξύ 400-700€ αρκεί για μία ποιοτική αλλά και οικονομική λύση, με επώνυμο κέντρο συναγερμού, όπως το TexeCom, με τα καλώδια του συναγερμού περασμένα από την κατασκευή συν κάποιες μικροεπεμβάσεις που ίσως χρειαστούν.

   Έπειτα, ζητήστε προσφορές από τους τεχνικούς. Περιγράψτε τον χώρο και τις απαιτήσεις σας κατάλληλα, έτσι ώστε οι εταιρείες συναγερμών να έρθουν στο χώρο σας, να κάνουν μια μελέτη εγκατάστασης συναγερμού και να σας συμβουλεύσουν για τις πιθανές επιλογές που έχετε στα προσφερόμενα συστήματα συναγερμού και τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους. Κάντε σύγκριση στις τιμές των συναγερμών σπιτιού και ζητήστε διευκρινήσεις για ό,τι χρειαστεί.

    Επίσης, βασικό είναι να αναλύσετε την κάθε προσφορά συστήματος συναγερμού. Για να επιλέξουμε το κατάλληλο σύστημα συναγερμού σπιτιού, πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε σύστημα αποτελείται από επιμέρους εξαρτήματα, όπως κέντρα συναγερμού, ανιχνευτές κίνησης/ραντάρ, μπαταρίες, μαγνητικές επαφές, πληκτρολόγια κ.λπ., τα οποία πρέπει να αναφέρονται στην προσφορά. Ακόμα, πρέπει να αναφέρεται στην προσφορά η επωνυμία του συναγερμού και η χώρα προέλευσής του, το τελικό κόστος ( με ή χωρίς ΦΠΑ ), η διάρκεια της εγγύησης και ποια εξαρτήματα περιλαμβάνει.

    Μια συχνή απορία που προκύπτει κατά την διαδικασία επιλογής του κατάλληλου συστήματος συναγερμού σπιτιού είναι αν θα επιλέξουμε ασύρματο ή ενσύρματο συναγερμό, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά τους. Ως προς τον ασύρματο συναγερμό, πρόκειται για το κέντρο συναγερμού που επικοινωνεί με τα επιμέρους εξαρτήματα ( επαφές, ραντάρ ) μέσω ραδιοκυμάτων, επομένως οι επεμβάσεις κατά την εγκατάστασή του είναι πολύ περιορισμένες, έχει λιγότερα μερεμέτια και ο συνολικός χρόνος εγκατάστασης του συστήματος είναι συντομότερος. Όμως, στην ασύρματη τεχνολογία που βασίζονται έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε, άρα και ο επίδοξος κλέφτης που θα προσπαθήσει να τον μπλοκάρει/απενεργοποιήσει. Επίσης, σκεφθείτε τους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του σπιτιού από συσκευές που εκπέμπουν ραδιοκύματα. Από την άλλη, ως προς τον ενσύρματο συναγερμό, συνήθως η εγκατάστασή του απαιτεί περισσότερο από μια ημέρα, απαιτούνται περισσότερα μερεμέτια, μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσετε έπιπλα ή άλλες συσκευές, χρειάζονται να γίνουν κάποιες τρύπες για την τοποθέτηση καλωδίων, όμως βασίζεται σε πιο αξιόπιστη τεχνολογία. Σίγουρα είναι αναγκαία η συντήρησή του κάθε δύο χρόνια και η αλλαγή μπαταριών αλλά, εάν τα παραπάνω γίνονται τακτικά, είναι δυσκολότερο να παραβιαστεί, χωρίς να μας σταλεί ειδοποίηση από το σύστημα.

   Σημαντικό είναι να αξιολογήσετε αν θα αγοράσετε επώνυμο ή ανώνυμο συναγερμό σπιτιού. Με άλλα λόγια, κάντε αναζήτηση και στο ίντερνετ για τις προτεινόμενες μάρκες συναγερμού και την αξιοπιστία τους, αναζητήστε την χώρα προέλευσης και κατασκευής, ρωτήστε τους γνωστούς σας για να σας πουν την γνώμη τους, ρωτήστε για το after sales service της κάθε εταιρίας,  συγκρίνετε τις εγγυήσεις που δίνει ο κάθε κατασκευαστής.

    Επόμενο βήμα είναι να διαλέξετε το κατάλληλο πληκτρολόγιο συναγερμού. Το πληκτρολόγιο που θα επιλέξετε πρέπει να είναι εύχρηστο και εργονομικό. Αν είναι δυνατό, ζητήστε από την εταιρεία ασφαλείας που θα βάλει τον συναγερμό να σας παρουσιάσει πώς λειτουργεί κάθε πληκτρολόγιο, ώστε να δείτε αν σας εξυπηρετεί η χρήση του, αν είναι φωτιζόμενο η όχι, αν δίνει τις πληροφορίες όπλισης σε οθόνη ή όχι και πώς λειτουργεί σε περίπτωση πανικού. Και, βέβαια, επειδή είναι το μόνο μέρος του συστήματος συναγερμού που τοποθετείται σε εμφανές σημείο, συζητήστε ποιο σημείο τοποθέτησης συνδυάζει καλύτερα την διακριτικότητα με την ευχρηστία.

    Τέλος, τοποθετήστε τον συναγερμό σας. Καλό θα είναι κατά την τοποθέτηση του συναγερμού να είστε εκεί, ώστε να λύνεται επί τόπου οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Ελέγχετε κάθε δωμάτιο όπου έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση για τυχόν αβλεψίες, αλλά και για να προλάβετε τυχόν περιττές ζημιές. Στο τέλος την εγκατάστασης, ελέγξτε όλα τα τα μέρη όπου έχει εγκατασταθεί το σύστημα συναγερμού και την ομαλή λειτουργία του συστήματος για κάθε παράθυρο, ραντάρ και έξοδο/πόρτα. Ζητήστε από τον εγκαταστάτη να σας μάθει τον χειρισμό του συστήματος, πώς να τον οπλίζετε και να τον αφοπλίζετε, πώς να τον ελέγχετε μέσω του τηλεφώνου σας ( αν παρέχεται αυτή η δυνατότητα ). Καλό θα ήταν να τα σημειώσετε αυτά, ώστε, αν τυχόν ενεργοποιηθεί κατά λάθος και σας πιάσει πανικός, να έχετε εύκαιρες τις σημειώσεις σας για καθοδήγηση.

 

Σχολιάστε

Top