Λάικα , η πρώτη σκυλίτσα στο διάστημα

                                                                                                                της Μάγδας Τόκα, μαθήτριας της Γ “Γυμνασίου

      3 Νοεμβρίου 1953. Η Σοβιετική Διαστημική Υπηρεσία πραγματοποιεί ένα πείραμα κατά το οποίο καταγράφει την αντίδραση του πρώτου έμβιου οργανισμού σε τροχιά γύρω από τη γη. Πειραματόζωο ήταν η γνωστή σε όλους μας Λάικα (αυτή που γαβγίζει στα ρώσικα). Πρόκειται για μια ημίαιμη σκυλίτσα ηλικίας περίπου τριών ετών . Η επιλογή της σκυλίτσας δεν ήταν τυχαία καθώς πίστευαν ότι ένας αδέσποτος σκύλος θα ήταν πιο εξοικειωμένος στις κακουχίες.

     Η εκπαίδευση της σκυλίτσας έγινε στα πλαίσια της αποστολής . Περιελάμβανε ειδική προετοιμασία ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες της και να εξοικειωθεί με τους περιορισμένους χώρους , τους θορύβους και την επιτάχυνση . Οι εκπαιδευτές της την έβαζαν να μένει για μερικές εβδομάδες μέσα στον δορυφόρο ώστε να προσαρμοστεί και να μείνει ήρεμη στη διάρκεια του ταξιδιού της . Η Λάικα ήταν σχεδιασμένο να ζήσει για 10 ημέρες τρεφόμενη με τζελ . Τη δέκατη μέρα θα της γινόταν ευθανασία με δηλητήριο που είχε τοποθετηθεί στο φαγητό της .

      Ο δορυφόρος όμως ,στον οποίο ταξίδεψε η Λάικα, (Spoutnik 2) δεν είχε μελετηθεί με ακρίβεια και είχε γίνει βιαστικά ώστε να προλάβουν την επέτειο της Ρώσικης Επανάστασης .Έτσι  λίγο μετά την επιτυχή απογείωση του παρουσίασε βλάβη εξαερισμού και θερμομόνωσης και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του είχε φτάσει τους 40C . Ένας οργανισμού σκύλου δεν θα μπορούσε να αντέξει τέτοιες θερμοκρασίες λόγω έλλειψης ιδρωτοποιών αδένων . Έτσι ο συνδυασμός φόβου και θερμοπληξίας επέφερε το θάνατό της μετά από 4 περιστροφές γύρω από την γη , 5-7 ώρες μετά την εκτόξευση .

    Ο δορυφόρος επέστρεψε στην ατμόσφαιρα  ύστερα από 2570 τροχιές γύρω από τη γη , στις 14 Απριλίου 1958. Η Λάικα ήταν ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που ταξίδεψε στο διάστημα αλλά και το πρώτο θύμα που έδωσε τη ζωή του για χάρη της διαστημικής επιστήμης. Παρόλα αυτά ο εκπαιδευτής της είπε μερικά χρόνια μετά πως μετανιώνει πολύ για αυτό που έκανε  και ότι αυτά που μάθανε δε δικαιολογούν τον θάνατο ενός σκυλιού.

   Ο λαός της Ρωσίας αλλά και η παγκόσμια κοινότητα αντέδρασε στο άκουσμα του θανάτου της. Η ιστορία της πρώτης σκυλίτσας στο διάστημα  έγινε γνωστή σε ολόκληρη την υφήλιο . Σήμερα και με την παρότρυνση των φιλοζωικών οργανώσεων οι επιστήμονες έχουν παραδεχτεί ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να πραγματοποιήσουν την έρευνα χωρίς να οδηγήσουν ένα σκυλάκι στο θάνατο .

Σχολιάστε

Top