Οι πηλιορείτικοι οικισμοί της Πορταριάς και της Μακρυνίτσας

          γράφουν οι μαθητές Κατρανίτσας Κωνσταντίνος ,Ματοπούλου Γεωργία ,Στάμου Ηλιάνα,Τόκα Έλενα,Χρυσικού Ιωάννα

   Το περιοδικό μας διοργάνωσε εκδρομή  από τις 26 -28 Απριλίου στην πόλη του Βόλου.Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και τα χωριά του Πηλίου.Συγκεκριμένα επισκεφτήκαμε την Πορταριά και τη Μακρυνίτσα.

   Η Πορταριά είναι παραδοσιακός οικισμός του νομού Μαγνησίας, χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, ακριβώς πάνω από την πόλη του Βόλου.Ονομάστηκε έτσι λόγω της ίδρυσης του μοναστηριού της Παναγίας της Πορταρέας στην περιοχή στα τέλη του 18 ου αιώνα.Σήμερα έχει μόλις 552 μόνιμους κάτοικους .Τα κτίσματα ,αλλά και οι στέγες των κτισμάτων, είναι πέτρινα κατασκευασμένα με πέτρες από τα ορυχεία του Πηλίου.Το κέντρο του οικισμού είναι η  πλατεία που έχει στη μέση ένα μεγάλο πλατάνι.

   Λίγο μετά την Πορταριά , περίπου σε 2 χλμ. και σε υψόμετρο 830 μ. , βρίσκεται η Μακρυνίτσα ,μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO.Η Μακρυνίτσα σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 694 μόνιμους κατοίκους.Ο οικισμός αναπτύχθηκε τον 18 ο αιώνα χάρη στο εμπόριο και τη βυρσοδεψία.Στις αρχές του 19ου αιώνα ήταν η ισχυρότερη και πολυπληθέστερη πόλη της περιοχής.Είχε μάλιστα λάβει ,όπως και άλλοι οικισμοί του Πηλίου, ιδιαίτερα προνόμια από τους Οθωμανούς.Τα χτίσματα της μοιάζουν με αυτά της Πορταριάς   και η κεντρική της πλατεία έχει ως κέντρο της το μεγάλο χαρακτηριστικό πλατάνι .Η θέα είναι μοναδική και δίκαια ελκύει τόσους τουρίστες.

Σε αυτήν την εκδρομή γνωρίσαμε τόπους μοναδικής ομορφιάς και  ανθρώπους που ζουν διαφορετικά από τους ανθρώπους των πόλεων.Ένας τρόπος ζωής με χαρακτηριστικά του την ηρεμία , τον καθαρό αέρα , τη φύση και την απουσία άγχους.Έτσι θα ήταν μια καλή ευκαιρία για όλους μας να επισκεφτούμε την περιοχή για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να ξεκουραστούμε.

Σχολιάστε

Top