Τοξικές προσωπικότητες

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ” Γυμνασίου, Καμπούρη Μαργαρίτα και Κυροπούλου Κωνσταντίνα   

   Είναι γνωστό πως η προσωπικότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου και ότι συχνά  συμβάλλουν στη διαμόρφωσή της και εξωτερικοί παράγοντες. Η προσωπικότητα δεν είναι στατική, πόσο μάλλον στην εφηβεία,  καθώς ο άνθρωπος  ωριμάζει και αποκτά διάφορες εμπειρίες και γνώσεις. Στις μέρες μας, λόγω των πολλών κοινωνικών προβλημάτων και των ποικίλων μορφών κρίσης σε όλο τον κόσμο, παρατηρούνται όλο και πιο συχνά προσωπικότητες με υπεροψία, υπερβολική αυτοπεποίθηση αλλά και διπροσωπία . 

   Ξεκινώντας την περιγραφή των ατόμων με έντονο το συναίσθημα της υπεροψίας, θα έλεγε κανείς πως βλέπουν τον εαυτό τους δυνατό και σπουδαίο.  Τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους είναι το αίσθημα του μεγαλείου και της ανωτερότητας που νιώθουν έναντι των άλλων. Ποτέ η θεοποίηση του εαυτού τους δεν θεωρείται από αυτά τα άτομα δικό τους λάθος αλλά παριστάνουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν άξιους ανταγωνιστές και αντίζηλους. Συνήθως γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικοί λόγω της ευκολίας με την οποία χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους άλλους και με την οποία τους ταπεινώνουν ακόμα και για ασήμαντα παραπτώματα. Βέβαια, δεν πρέπει  να παραγνωρίζουμε, ως ένα βαθμό, τη σημαντικότητά τους, σίγουρα, όμως, να μην  υποτιμάται και η αξία των άλλων.

   Από την άλλη, επιφυλακτικά και καχύποπτα άτομα είναι αυτά που συνήθως αισθάνονται ότι οι άλλοι «τους ρίχνουν», αφού είναι υπερευαίσθητοι στην παραμικρή υποψία ότι οι άλλοι έχουν αρνητική διάθεση απέναντί τους. Τα λάθη τους δε θεωρούνται από τους ίδιους δικά τους, αλλά προερχόμενα από τους άλλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδιαφορούν για τα δυσάρεστα, να υπερεκτιμούν τον εαυτό τους, ενώ κάποιοι από αυτούς αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως απειλητικό και κακό. Η αντιμετώπισή μας προς αυτά τα άτομα πρέπει να είναι υπομονετική και να προσέχουμε μην εμπλακούμε σε διαμάχη μαζί τους .

   Συνοψίζοντας υπάρχουν διάφορα είδη προσωπικότητας, η κάθε μία είναι ξεχωριστή με τον δικό της τρόπο και πρέπει να έχουμε να έχουμε την ανάλογη αντιμετώπιση απέναντί τους. 

Σχολιάστε

Top