Δικαιώματα του παιδιού

γράφει η μαθήτρια της Γ”  Γυμνασίου,  Αναδολού Έλλη

   Τα παιδιά αξίζει να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μιας κοινωνίας, αφού αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας και διότι από την ποιότητα της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς τους εξαρτάται η πρόοδος του συνόλου. Χρειάζεται, λοιπόν, να δίνονται σ” αυτά τα απαραίτητα εφόδια απ’όλους τους φορείς αγωγής.

   Πρώτα απ’όλα, το παιδί έχει το δικαίωμα να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται μέσα σε μια ασφαλή κοινωνία. Επιπλέον, δικαιούται τη στέγαση, την ιατρική περίθαλψη και την ψυχαγωγία. Η κοινωνία υποχρεώνεται να εξασφαλίζει σ’αυτό όχι απλώς τη βασική μόρφωση, αλλά να το προσανατολίζει στην ουσιαστική παιδεία, ώστε να μαθαίνει να κρίνει και να προβληματίζεται σχετικά με ποικίλα ζητήματα της ζωής και του κόσμου. Είναι απαραίτητο ο άνθρωπος να προετοιμάζεται από τη βρεφική ηλικία σωστά για την ομαλή κοινωνικοποίησή του. Οι μεγαλύτεροι οφείλουν να στέκονται ως πρότυπα τήρησης των νόμων, για να μην οδηγούνται τα παιδιά σε παραβάσεις και αντικοινωνική συμπεριφορά. Ακόμη, τα παιδιά ωφελεί να ζουν απολαμβάνοντας ουσιαστική ελευθερία, μέσω της οποίας καλλιεργούνται ο διάλογος και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο. Όταν από νωρίς το παιδί συνειδητοποιεί τι σημαίνει δημοκρατικό πολίτευμα, είναι πιθανότερο αργότερα να εξελιχθεί σε υπεύθυνο και συνεπή στις υποχρεώσεις του πολίτη. Τέλος, τα παιδιά αξίζει να δέχονται έναν σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό, μέσω του οποίου θα επιλέγουν το επάγγελμα που θα αναλογεί στις επιθυμίες και τις ικανότητές τους. Βέβαια, δεν πρέπει να εργάζονται πριν φτάσουν σε μια ορισμένη ηλικία. Αντίθετα, έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι, την ανεμελιά και την ξεγνοιασιά.

   Τελικά, για να αντιμετωπίζεται το παιδί όπως αρμόζει  από την κοινωνία, είναι απαραίτητη η ουσιαστική λειτουργία κυρίως των θεσμών αγωγής, όπως η οικογένεια, το σχολείο, τα ΜΜΕ και η πολιτεία, που οφείλουν να σέβονται την προσωπικότητά του και να μην το εκμεταλλεύονται. Ιδίως το κράτος είναι το κατ” εξοχήν αρμόδιο να συντελέσει στη σύσταση κοινωνίας πιο ανθρώπινης για τα παιδιά, ώστε και εκείνα, αργότερα, να καταστούν ενεργά μέλη της.

Σχολιάστε

Top