Έρωτας στην εφηβεία

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, Θωμαή  Χρηστίδου και Άντζελα Κόντρα

love_teen Στην ηλικία των 13 έως 18 τα παιδιά αρχίζουν να έλκονται με το αντίθετο φύλο.Πότε όμως είναι ασφαλές; Ο έρωτας στην εφηβεία είναι ένα σημαντικό και περίπλοκο θέμα που οι γονείς,αλλά και μερικές φορές εμείς οι ίδιοι το αγνοούμε.Πολλοί γονείς ανησυχούν για την ώρα που τα παιδιά τους θα νιώσουν για πρώτη φορά ερωτευμένα .Κύριο άγχος τους τις περισσότερες φορές είναι να μην πληγωθούν,να τα φροντίζουν και να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα σε αυτούς και τα παιδιά τους .Ο έφηβος αρχίζει να ενδιαφέρεται  για το αντίθετο φύλο και θέλει οπωσδήποτε να είναι επιθυμητός για να νιώθει καλά.

Στην αρχή ξεκινούν όλα από αθώα φλερτ και στην συνέχεια σε γρήγορους ρυθμούς το αίσθημα γίνετε ακόμα πιο δυνατό.Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο, ως γονείς ή συγγενείς του εφήβου πως θα πρέπει να κάνουμε σαφές πως η ερωτική πράξη δεν είναι ούτε προϊόν μιμητισμού «το έχουν κάνει όλοι», αλλά ούτε και πίεσης «ή το κάνουμε ή χωρίζουμε». Ο έρωτας είναι υπέροχος όταν μοιράζεται και βιώνεται εξίσου και από τους δύο και γίνεται υπό την σκέπη ωραίων συναισθημάτων.

Ο έρωτας όμως κρύβει και μια απομυθοποίηση και απογοήτευση. Ο κόσμος του εφήβου καταρρέει και βυθίζεται στη θλίψη του, αποσύρεται και απομονώνεται. Του επιτρέπουμε να το ζήσει. Του δίνουμε το χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται. Σε καμία περίπτωση δεν κατηγορούμε ή νουθετούμε με φράσεις «καλά να πάθεις» ή «στα έλεγα εγώ…». Είμαστε στο πλάι του για να τον ακούσουμε, να τον στηρίξουμε και να τον ενθαρρύνουμε ενώ δεν ξεχνάμε ποτέ πως ο νέος άνθρωπος εισάγεται σταδιακά στον κόσμο των ενηλίκων, στο δικό μας κόσμο που μπορεί να είναι την ίδια στιγμή γοητευτικός και σκληρός, παράλογος και συναρπαστικός και αυτά θα του τα δείξουμε εμείς.

2 comments on “Έρωτας στην εφηβεία

  1. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Οι καλύτεροι έρωτες είναι οι εφηβικοί…. for ever

  2. Ο/Η Artemis λέει:

    Μπράβο πολύ ωραίο και ενδιαφέρον για εμένα και νομίζω και για πολλά άλλα παιδιά

Σχολιάστε

Top