Εταιρεία «ΤΙΤΑΝ»: η περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική της

γράφουν οι μαθήτριες Β΄ Γυμνασίου, Ανδριάνα Μοσχοπούλου και Δέσποινα Παύλου

   Η εταιρεία “ΤΙΤΑΝ” είναι ξακουστή στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Πολλοί έχουν ακούσει για τη συγκεκριμένη τσιμεντοβιομηχανία-κολοσσό, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για τα παραγόμενα αγαθά, για τα γιγάντια έργα που έχει συμμετάσχει, για την προσφορά της στην ανάπτυξη της κοινωνίας. Όμως λίγοι γνωρίζουν πώς η λειτουργία των εργοστασίων της επηρεάζει τους κατοίκους των γύρω περιοχών και το φυσικό περιβάλλον.

 Αναντίρρητα όταν μια εταιρεία νοιάζεται για τα παραπάνω δύο θέματα, απαιτούνται αλλαγές στο εργοστασιακό της περιβάλλον. Έτσι και η βιομηχανία “ΤΙΤΑΝ” φροντίζει για τη διαμόρφωση κατάλληλων εργασιακών συνθηκών υπέρ του προσωπικού της με πολλούς τρόπους. Κατ” αρχάς, όλοι οι εργαζόμενοι κυκλοφορούν με φωσφοριζέ προστατευτικές στολές, ειδικά φτιαγμένες για προστασία τους από τον ήχο και την θερμοκρασία που επικρατούν στο εργοστάσιο, μπότες, γάντια, κράνος, αναπνευστικές μάσκες, ειδικά γυαλιά, ωτοασπίδες κ.λπ. Επιπλέον, είναι σε διαρκή ετοιμότητα ένας γιατρός και μια νοσοκόμα για οποιοδήποτε αρνητικό ενδεχόμενο.

   Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εργοστάσια της “ΤΙΤΑΝ” επηρεάζουν την περιοχή γύρω τους. Ωστόσο, είναι γεγονός η προσπάθεια των υπευθύνων της εταιρείας όχι μόνο για το ελάχιστο δυνατό αρνητικό αποτέλεσμα αλλά και για τη λειτουργία της προς όφελος των περιοίκων και της φύσης. Συγκεκριμένα, το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης έχει ενεργήσει, για τον περιορισμό του θορύβου και τη βελτίωση της περιβαλλοντικής φθοράς. Μέρος της υλοποίησης αυτής της ιδέας ήταν η παρέμβαση μιας καλλιτεχνικής ομάδας που βελτίωσε την εξωτερική αισθητική του εργοστασίου με ένα γκράφιτι έκτασης δύο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Εκτός αυτών, η »ΤΙΤΑΝ»  εκφράζει με ποικίλους τρόπους το ενδιαφέρον της για το φυσικό περιβάλλον, όπως και για τους νέους στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. Αναλυτικότερα, φροντίζει για τον έλεγχο της καύσης του άνθρακα, λόγω της οποίας εκπέμπονται αέρια, τα οποία άμεσα εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, χρησιμοποιώντας υποπροϊόντα ως εναλλακτικές πρώτες ύλες και καύσιμα, για την παραγωγή του τσιμέντου και του κλίνκερ. Παράλληλα, ενδιαφέρεται για το μέλλον των νέων, οργανώνοντας προγράμματα ενημέρωσης, που δεν σχετίζονται μόνο με την “TITAN”, αλλά και με θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως η ανάδειξη και εξέλιξη ταλέντων μέσα από προγράμματα πρακτικής άσκησης, καθώς και η ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για την ασφάλεια στο σπίτι τους.

   Συμπερασματικά, είναι ξεκάθαρο πως η εταιρεία “TITAN” εκτός από την οικονομική, αναπτύσσει περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική, με έμπρακτο ενδιαφέρον τόσο για την επίλυση των προβλημάτων που συνεπάγεται η λειτουργία των εργοστασίων της όσο και για τη θετική επίδραση στους περίοικους.

Σχολιάστε

Top